Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba voća
  • 17.12.2022. 09:00

Budućnost rezidbi je u električnim škarama - brže i lakše?

Ergonometrija same ručke je takva da se uz motor nalazi kontra uteg koji, u velikoj mjeri, spriječava umaranje ruku

Foto: Bojan Kecman
  • 1.136
  • 87
  • 0

Suvremena oprema za rezidbu voćaka, odnosno električne škare u budućnosti će biti sve više zastupljene u ljetnoj i zimskoj rezidbi voćaka. U Aleksandrovcu, na parcelama eksperimentalno-obrazovnog centra Poljoprivrednog fakulteta Banjaluka u susjednoj BiH, voćarima je predstavljena ova oprema, a u centru se vrše istraživanja o novim sustavima uzgoja i rezidbe voćaka (UFO, vreteno, Bi-baum).

Amir Kukić iz firme "Semagri" d.o.o. Sarajevo, koja je generalni uvoznik profesionalnog alata za orezivanje talijanske tvrtke Stocker, u okviru koje su i modeli njemačke Lowe, kaže da se, uz pomoć električnih škara, rezidba obavlja duplo brže.

"Imamo primjer jednog velikog voćnjaka u Hercegovini gdje je rezidba jabuka na površini od 50 hektara trajala dva mjeseca. Uz upotrebu električnih škara koje uvozimo, taj posao obavlja se za mjesec dana, što znatno doprinosi uštedama", ističe Kukić.

Bez umaranja ruke

Kada je riječ o električnim škarama Stocker postoje dva sustava. Prvi "Magma" su škare koje su pogodne za starije voćnjake, sa debljim granama. Mogu se staviti i na štapove duge dva metra i trideset centimetara, odnosno, četiri metra.

Prezentacija suvremene opreme za rezidbu voćaka

"Imaju dva modela rada, automatski sa 2.000 rezova dnevno, a mogu se rezati grane debljine do tri i po centimetra i drugi model gdje je oštrica postavljena na rezanje grana do jednog i po centimetra. Škare su s motorom teške jedan kilogram, a uz njih dobiju se još dvije baterije i pribor za održavanje. Ergonometrija same ručke je takva da se uz motor nalazi kontra uteg koji, u velikoj mjeri, spriječava umaranje ruku", navodi Kukić.

Semagri uvozi i električne motorne pile s poluautomatskim podmazivanjem motora, nakon svakih 10-15 rezova, a drugi model motorki je s automatskim podmazivanjem. Kukić ističe da se može nabaviti i Stihl, težak jedan i po kilogram, koji ima automatsko podmazivanje. I ta se može stavljati na štap koji reže grane do četiri metra visine.

Pet grešaka prilikom rezidbe voćnih stabala

Jednim punjačem mogu se puniti dvije baterije, a punjenje traje dva do tri sata. Čak i da se baterija ne koristi puno, bilo bi dobro da se ponekad napune, kaže Kukić. 

Drugi sustav su Vulcano škare. Prvi model E25 s dvije baterije može raditi šest sati, a reže grane do dva i po centimetra. Težak je 900 grama. Drugi model E 22 kome baterija traje dva sata reže grane debljine do 2,2 centimetra.

Rezidba novih uzgojnih oblika

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci, Miljan Cvetković, već nekoliko godina koristi električne škare, a prezentacija je bila i povoljan trenutak da se voćarima predstavi i zimska rezidba novih uzgojnih oblika šljiva u eksperimentalnom centru.

"Kod šljiva istražujemo UFO uzgojni oblik s više vertikalnih rodnih grana. On daje izuzetne prinose, jednostavan je za rezidbu i berbu. Poanta je u tome da se ostavljaju kratke rodne grane, a grane duže od 10 centimetara se prikraćuju ili odstranjuju", pojašnjava Cvetković i dodaje da se svi prirasti koji nemaju tendenciju biti rodni, režu do osnove.

Voćarima predstavljena i zimska rezidba novih uzgojnih oblika šljiva

Za razliku od uzgojnog oblika vreteno, u ovom sustavu vertikalni prirasti, odnosno, vodopije su rješenje za bolji prinos. Nedostatak je što je potrebna armatura jer bi svi prirasti trebaloi biti vezani za žicu.

Rezidba jabuke, višnje i šljive - kako i koje greške izbjeći?

"U ovom siustavu radi se i ljetna rezidba koja predstavlja osnovnu dok je zimska korektivna. Ove godine prinos na sortama bio je odličan, a najbolje smo ostvarili na sorti Felicia. Sličan sistem rezidbe je i kod trešanja", kaže profesor.

Bi-baum sustav rezidbe kod šljiva, s dvije provodnice, također se istražuje na parcelama u Aleksandrovcu. Razmak između sadnica u redu je 1,60 metara. Također, nedostatak je što se grane vežu uz žicu. Rezidba se svodi na prikraćivanje grana i ostavljanje prostora među osnovnim granama zbog porasta tijekom vegetacije.


Tagovi

Rezidba voća Električne škare Magma sustav Vulcano škare


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]