Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zlato Agrokluba
  • 31.03.2023. 23:00
  • Zadarska, Briševo, Zadar

Agroklubov Nedjeljko Jusup dobio priznanje za najbolje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje

Prateći maslinarsku scenu godinama kao novinar i urednik Nedjeljko Jusup je primio brojne nagrade struke, a da se dokazao i kao uspješan maslinar povrđuju odličja s brojnih ocjenjivanja ulja. Donosimo priču o njegovom masliniku.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.848
  • 244
  • 0

Virtuoz pisane riječi, dugogodišnji suradnik Agrokluba, naš kolega i prijatelj Nedjeljko Jusup, ni u maslinarstvu ne zaostaje za navedenom titulom. Jasno je to svima koji ga poznaju, a dokazuje i najnovije priznanje za najbolje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti koje mu je dodijeljeno večeras na jubilarnom, 25. Međunarodnom susretu maslinara i uljara Noćnjak.

A sve je počelo prije 12 godina kada je podigao maslinik sa 120 stabala kod rodnog Briševa, tek šest kilometara od njegove zadarske adrese.

"Idem u njega kad imam vrimena, probazam i pitam se, šta mi je ovo tribalo", smije se dok neformalno, pomalo i skrivećki pitamo za detalje - jer za ovaj tekst do objave nije znao. 

Maslinik na odličnom položaju 

"Blizu mi je, pet minuta od Zadra, a kada dođem tamo, osićam se kao da sam sto godina od civilizacije i milijun kilometara od urbanizacije", priča navodeći da mu je maslinik orezan na uzgojni oblik polikonična vaza koja je sve popularnija u našim krajevima, a za što je zaslužan dr. Ivica Vlatković, predsjednik Udruge maslinara Zadarske županije, čiji je i Jusup član.

Kaže, nekada je rizanje trajalo i po dvadeset dana, a danas mladi ljudi s modernom opremom orižu 120 stabla za 6 sati. "Škare u jednoj ruci, pila u drugoj, sve na struju", smiješi se zlatni maslinar Noćnjaka. 

Zlatna medalja na Noćnjaku

Maslinik mu je, doznali smo, na odličnom voćarskom položaju: "na brigu, ima vitra, zraka, kao u Provansi".

"Zemlja je dobra, malo ilovasta, zadržava vodu, vlagu u dubini, a kada dođu vrućine, isparava i diže se prema gore. Maslina ima plitak korijen i onda joj to dobro dođe", stručno objašnjava ovaj inače diplomirani novinar koji je postulate struke učio na Fakultetu za sociologijo, politične vede in novinarstvo u Ljubljani.

Noćnjak 2023: Šampion otvorenih ulja Daniela Damić iz Rogotina

Južna strana njegovih nasada gleda na Svetog Mihovila (brdo i tvrđavu na Ugljanu, op.a.), a sjeverna na Sveto brdo, vrh Velebita. Nekada je to, pojašnjava nam, bilo rubno područje uzgoja, govorilo se da ove voćke ne trebaju gledati na Velebit, dok se u ovo vrijeme klimatskih promjena teži tome.

"Ne frezam, zatravljen je, samo kosim travu i eventualno zaštitim ako što treba, no nema bolesti i štetnika, ulje je ekološko, samo što nema certifikat", kaže dalje otkrivajući da mu je prošle godine urod bio dobar. Štoviše, dr. Vlatković nije mogao vjerovati kako su dobro izgledale.

"Nisam ja zaslužan za ništa, masline su same sve odradile", ističe naš skromni kolega kojemu zdušno u ovom poslu pomažu najbliži, supruga Darja i sin Ivan na koje je posebno ponosan. 

Zadužio domaću maslinarsku scenu 

Nedjeljko Jusup zadužio je hrvatsku maslinarsku scenu, kako proizvodnjom zlatnih ulja koje prerađuje u Uljari Zadar, tako i brojnim publikacijama kojima promiče naše proizvođače. I ne samo na domaćem terenu. Njegovu vrijednost prepoznao je njujorški Olive Times pa se zahvaljujući njegovim pričama o hrvatskim maslinarima čita i na svjetskoj razini. 

Maslinik sa 120 stabala s pogledom na Velebit 

''Nedjeljko je toliko dobro i puno pisao o maslinama i maslinovim uljima da je i sam sebe uvjerio da se valja njima baviti", kratko je uspjeh kolege komentirao Vedran Stapić, jedan od osnivača Agrokluba.

Sve tekstove Nedjeljka Jusupa pročitajte ovdje

Ovaj sjajan novinar i vješt urednik, s nama je od 2017., a već iduće 2018. ponio je nagradu Agroklub autor godine. Publicirao je putem našeg portala gotovo 500 tekstova, dok narednih još toliko očekujemo. 

Pisao je kroz radni vijek za brojne medije i uređivao mnoge, a ostat će trajno zapisano da je osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Nota bene on je i jedan od organizatora manifestacije Dani masline u Zadru koja ove godine bilježe svoje 25. izdanje!

Prije nekoliko dana, točnije 23. ožujka, premijerno je predstavljena i biografija legendarnog direktora SAS-a Stanislava Antića na kojoj je Jusup mjesecima predano radio 

Uredništvo Agrokluba ponosno je na ovaj uspjeh. Nedjeljko, dragi prijatelju, čestitamo na ovom vrijednom priznanju! 


Fotoprilog


Tagovi

Nedjeljko Jusup Zlatna medalja Maslinik Maslinovo ulje Noćnjak Dani masline Agroklub


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P