Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 10 godina s vama - autori Agrokluba
  • 17.09.2018. 18:00

Nedjeljko Jusup: Samo Agroklub povezuje ribare, težake, struku i znanost

Moj je dojam da povjerenje čitatelja prema Agroklubu također raste i jača, a stara je istina da banke i mediji žive od povjerenja. Banke od povjerenja štediša, a mediji od čitatelja, kaže Nedjeljko Jusup, novinar Agrokluba

Foto: Arif Sitnica
  • 1.241
  • 127
  • 2

Agroklubov autor Nedjeljko Jusup broji dug novinarski, ali i urednički staž, a svojim člancima u nepunih godinu dana koliko piše za naš portal, poprilično je začinio njegov sadržaj. Uvijek Nedjeljko nađe kakav kuriozitet, zanimljivost koja nas već u samom naslovu tjera otvoriti tekst. Povodom desetog rođendana Agrokluba, popričali smo s našim Nedjeljkom. 

Što Agroklub postiže na medijskom tržištu u vrijeme kada je većina medija uglavnom tabloidna? 

Na medijskom tržištu situacija je takva da se sve više medija bori za naklonost sve manjeg broja čitatelja, gledatelja i slušatelja. Da bi opstali, većina ih pribjegava  tabloidizaciji, senzacionalizmu i žutilu. Kratkoročno neki možda i uspiju, ali dugoročno šanse imaju samo oni mediji koji njeguju pošteno, korektno i uravnoteženo  novinarstvo. Među takvima, rijetkima svoje mjesto ima i Agroklub pa stoga iz dana u dan postiže veću čitanost, sve više "klikova" ne gubeći pritom na utjecaju i vjerodostojnosti.  

Moj je dojam da povjerenje čitatelja prema Agroklubu također raste i jača , a stara je istina da banke i mediji žive od povjerenja.  Banke od povjerenja štediša, a mediji od čitatelja. 

Nedjeljko Jusup: U poljoprivredi nema "lako ćemo"

Koliko je važno danas zastupati poljoprivredu, selo i seljaka?

Jako je važno, ali nije lako. Danas su u fokusu politika, kriminal i estrada. Teme iz poljodjelstva, ribarstva i okoliša nisu atraktivne pa ni sami seljaci, pogotovo mladi poljoprivrednici nerado nastupaju u javnosti. Kriteriji vrijednosti su, nažalost, takvi da se cijene samo oni koji na lak način uspijjevaju preko noći. U poljoprivredi nema "lako ćemo". U posljednje vrijeme sve više poljodjelaca reagira: "Molim te nemoj me slikati, nemoj o meni pisati jer čim se nešto objavi eto mi na vrata inspektora". Situacija je ozbiljna, nezahvalna i za seljake i za novinare koji prate poljodjelstvo, ali baš zato treba istrajati, govoriti i pisati  istinu o temama koje su od stvarnog, životnog interesa za poljoprivredu, selo i seljaka, za svakog poštenog čovjeka kako bi se za sve one što "love u mutnom" suzio manevarski prostor i, iz dana u dana, za sve "hohštaplere"  bilo što manje mjesta.

Dobivate li kakve povratne informacije/reakcije od čitatelja? 

Čitatelji traže da pišem(o) otvoreno i kritički pogotovo o stvarima koje se žele sakriti od javnosti.

Ima li nešto na što ste ponosni, nešto što ste potaknuli svojim člancima?

Ponosan sam, primjerice, na činjenicu da je u posljednjih 10-ak godina, koliko radim kao agronovinar, na području Sjeverne Dalmacije udvostručen broj novoposađenih maslina, da od jednog jedinog kvalitetenog vina danas ih ima više od 150 vrhunskih, na ceste vina i sira, agroturizam… Utvaram si, kako bi rekao Ćiro Blažević, da sam, barem mrvicu, tome doprinjeo svojim novinarskim radom promičući poljodjelstvo, ribarstvo, okoliš i održivi razvitak. 

Nadalje, dopalo mi se kako je Agroklub, iz svog rakursa, pratio SP u Moskvi, objavljivao priče i jedini upoznavao čitatelje sa poljoprivredom zemalja svijeta i to uoči utakmica dotičnih s našim "vatrenima". Uključio sam se kao autor tako što sam  objavljivao priče o našim nogometašima (Modrić, Subašić, Vrsaljko…) o njihovoj povezanoti sa zemljom, ovcama, kozama, vinogradima, vinima… O njihovim korijenima, što nijedan drugi medij tada još nije (u)radio. Hoću reći kako je novinarstvo događaj, ali jednako bitan je i način obrade događaja. Po tome se razlikuju autori i mediji. Jer, nakon što je Agroklub o nogometašima, njihovim obiteljima i korijenima pisao iz agrarnog kuta, to je zaintrigiralo čitatelje pa su i drugi mediji počeli kopirati (neki i prepisivati) Agroklub. 

10 godina (R)Evolucije poljoprivrede

A, ako treba izdvojiti jedan članak na pamet mi je ovog trenutka pao tekst o jednom zadarskom maslinaru koji se na originalan način založio za poštenije ocijenjivanje maslinovih ulja. Tekst objavljen u Agroklubu Poslao dva ista uzorka maslinovih ulja - jedno na svoje ime, drugo na šogora. Šogor viceprvak, on na 42. mjestu! izazvao je veliko zanimanje čitatelja (preko 50.000 "klikova"), a prenošen je i citiran u gotovo svim medijima u Hrvatskoj pa i onim iz susjednih zemalja. Bitnijie od "klikova" je da je spomenuti tekst pokrenuo ozbiljne rasprave među maslinarima i stručnjacima o potrebi vjerodostojnijeg ocijenjivanja kao jednog od važnih segmenata povećanja kvalitete ekstradjevičanskih maslinovih ulja.

Agroklub će u zemlji pa s vremenom i u regiji, imati sve važniju ulogu

Što mislite da je čitateljima najzanimljivije, zadovoljavamo li njihove potrebe? 

Čitateljima je najzanimljivije ono što je najaktualnije, posebno ono o čemu se samo  govori, "šuška", a iz ovih ili onih razloga javno ne objavljuje. Ne objavljuje u većini  "mainstream" medija. Agroklub hrabro donosi i teme koje se nastoje skriti od javnosti, što čitatelji poštuju i honoriraju vjernošću, a upućuju i druge  da i oni krenu pratiti Agroklub.

U kojem bi smjeru Agroklub trebao ići? 

Agroklub ide u dobrom smjeru kojim, uz stalno obogaćivanje sadržaja, treba nastaviti. Povezivati praksu,  struku i znanost u poljodjelstvu, ribarstvu i održivom ruralnom razvoju. Zalagati se za udruživanje u zadruge i proizvodne organizacije kako bi se unaprijedila proizvodnja i njezina konkuretnost, smanjili troškovi i eliminirali posrednici između proizvođača i potrošača. Sve s ciljem da današnji (i budući) seljaci mogu (solidno) živjeti od svoga rada, da rad u poljoprivredi postane poželjan i cijenjen. Uvjeren sam da će Agroklub sa svojim informativnim, poučnim i zanimljivim prilozima te ravnomjernom teritorijalnom zastupljenošću svih područja u zemlji pa s vremenom i u regiji, imati sve važniju ulogu.

Kako vi vidite Agroklub i što znači za vas? 

Drago mi je da sam suradnik i korisnik Agrokluba. S navršenih 10 godina života (čestitam rođendan!) izrastao je  u pravog 'momčića' koji svaki dan uči nešto novo, ali nam kazuje toliko toga novog - sve što se događa u poljodjelstvu u zemlji i svijetu. Zahvaljujući Agroklubu imam dojam da svakodnevno osobno nazočim brojnim zanimljiivim događajima i to u isto vrijeme na različitim mjestima. Ne vjerujete?! Ma, dajte, hajte provjerite, pokrenite svoje računalo ili mobitel, ukucajte Agroklub i - uživajte!


Tagovi

Nedjeljko Jusup Autori Agrokluba 10 godina Rođendan


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]