Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 29.06.2015. 09:00
  • Varaždinska

Zaštita vinograda nakon oborina

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 59
  • 3
  • 0

Od posljednje preporuke za vinogradare, zabilježilismo vrlo nestabilno vrijeme. Na području Varaždinske županije je od 12. lipnja 2015. do danas, palo više od 70 mm oborina. Najviše, u prosjeku 25 mm, palo je 23. lipnja.

Vrlo je važno provoditi mjere zaštite protiv najvažnijih bolesti vinograda, a to su plamenjača (Plasmopara viticola) i pepelnica (Erysiphe necator). Ovisno o vremenskim prilikama, zaštitu treba obavljati fungicidima svakih 8 do 14 dana. U nedovoljno štićenim vinogradima i mala količina oborina može pogodovati sekundarnom širenju plamenjače. Za suzbijanje iste, moguće je koristiti neke od pripravaka kao što su Mikal flash, Mikal premium F, Azimut WG, Ridomil Gold Combi WG, Forum star,* Melody duo WP*, Antracol combi WP, Ridomil gold MZ, Galben F, Pergado MZ ili Acrobat MZ*.

*Pripravcima Forum Star, Melody duo WP i Acrobat MZ dajemo prednost u vinogradima u kojima već nalazimo simptome plamenjače.

Protiv pepelnice možemo koristiti Crystal, Nativo WG, Domark ME, Collis, Postalon, Luna Experience SC, Dynali ili Talendo. Za zaštitu od sive pljesni odnosno botritisa upotrijebite neke od botriticida, primjerice Switch, Teldor SC 500, Chorus 75 WG, Cantus, Pyrus 400 ili Luna Privilege KS.

Počeo je i let druge generacije grožđanog moljca, pa je slijedećih dana dobro obaviti zaštitu protiv ovoga štetnika upotrebom Avaunta SC, Lasera, Runnera, Mimica ili Affirma.

Temeljem obaveze pridržavanja načela integrirane zaštite, važno je pratiti ograničenja za upotrebu vezana uz svaki fungicid i insekticid, a koja su naznačena na etiketi preparata i u Tehnološkim uputama za integriranu proizvodnju grožđa.

Pridržavajte se uputstava za upotrebu, vodite evidenciju o tretiranjima, a praznu ambalažu propisno zbrinite. Podatke o sredstvima za zaštitu bilja koja su registrirana za upotrebu u RH, pročitajte u Fitosanitarsnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom ovdje.

Akcije sakupljanja prazne ambalaže u Varaždinskoj županiji održat će se tokom listopada, prema rasporedu kojeg možete vidjeti ovdje.

Martina Borić
martina.boric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Vinogradari Varaždinska županija Martina Borić Oborine Plamenjača Pepelnica Fungicidi Forum Star Melody Duo WP Acrobat MZ Simptomi plamenjače Siva plijesan Botritis Chorus 75 WG Grožđani moljac Integ


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]