Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robot
  • 18.11.2021. 07:30

Yanmar predstavio autonomnu prskalicu za vinograde

Koristi napredni sustav za prskanje i osigurava preciznu primjenu sredstava za zaštitu bilja s točnom količinom kapljica, što znači da je potrebno manje pesticida. A u tank mu stane 200 litara.

Foto: Yanmar
  • 701
  • 83
  • 1

Tvrtka Yanmar predstavila je tehnološku inovaciju za vinogradare, a riječ je o robotu za primjenu pesticida.

Proizvođači ističu niz njegovih prednosti - od primjene na površinama svih veličina, poboljšane sigurnosti, produktivnosti pa sve do smanjenja troškova proizvodnje i svestranosti.

"YV01 je autonomni stroj za prskanje koji može promijeniti način rada u vinogradima, a podržan je Yanmar tehnologijom i kvalitetom", navodi ova tvrtka.

Zbog male težine od jedne tone i kompaktnosti, robot se može penjati i spuštati na padinama nagiba do 45 posto uz smanjenje zbijanja tla u svim vremenskim uvjetima. Osim toga, lako se može u polje prevesti na prikolici ili kamiončićem.

Štedi pesticide, a na tržištu 2022.

Koristi napredni sustav za prskanje i osigurava precizne tretmane sredstvima za zaštitu bilja, s točnom količinom kapljica. To znači da je potrebno manje pesticida, a u njegov tank stane 200 litara.

Kako navode u priopćenju, YV01 je opremljen vrhunskom autonomnom tehnologijom te je fleksibilan, lagan i ekološki prihvatljiv jer osigurava vrlo precizno prskanje po vinovoj lozi. Idealan je za vinograde koji imaju manji razmak među redova i gdje su trsovi nešto niži.

"Posebno je pogodan za male trsove, a savršena je dopuna većim strojevima koji se koriste na većim površinama", komentirao je Peter Aarsen, predsjednik te tvrtke.

Kaže da se kombinacijom uštede troškova, povećane produktivnosti i sigurnosti na radnom mjestu ovaj robot može transformirati za korištenje i kod velikih i kod malih vinogradarskih operacija. 

Zahvaljujući elektrostatičkom mehanizmu za prskanje on točno i precizno tretira biljke. Riječ je o sustavu koji proizvodi fini mlaz električno nabijenih kapljica koje su privučene na lišće tako da sve površine, čak i one skrivene budu tretirane. Istovremeno se smanjuje uzaludna potrošnja sredstava.

Vinogradarstvo: Kako se izboriti s visokim temperaturama i sušom?

Pokreće ga benzinski motor Honda IGX 800 s 27 konjskih snaga. U spremnik za gorivo stane 19 litara, a robot ima ubrzanje od četiri kilometara na sat. Početak prodaje ovog autonomnog stroja očekuje se tijekom 2022. godine.

Pogledajte kako radi:


Fotoprilog


Tagovi

Yanmar Robot Prskanje Pesticidi Zaštita bilja Vinograd Peter Aarsen


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]