• Vinska omotnica
  • 07.05.2018. 11:35

U Vinsku omotnicu uvedena nova mjera i povećan iznos potpore za konverziju vinograda

Uskoro kreću i novi natječaji za sve mjere iz Vinske omotnice, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Pixabay/Couleur
  • 387
  • 24
  • 0

U Vinsku omotnicu uvedena je nova mjera i povećan iznos potpore za konverziju vinograda, navode iz Ministarstva poljoprivrede. Naime, izmjenama Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014. – 2018., tzv. Vinske omotnice uvedena je nova mjera Informiranje u državama članicama, koja promovira odgovornu konzumaciju vina te sustav zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla.

"Potporu za ovu mjeru mogu koristiti organizacije proizvođača vina i udruženja, sektorske organizacije i javna tijela koja predstavljaju proizvođače vina. Sredstva se mogu iskoristiti za informativne kampanje, sudjelovanje na sajmovima i izložbama, oglašavanje u medijima, izradu i distribuciju informativnih materijala, izradu spotova, web stranica, fotografija te troškove osoblja, prijevoz, hotelski smještaj, ugostiteljske usluge i sl. Minimalni iznos potpore po projektu je 3.000 eura, a maksimalni 50.000 eura. Razina potpore iznosi do 50% od ukupno prihvatljivih troškova i odnosi se na sredstva EU", stoji u priopćenju. 

Restrukturiranje i konverzija vinograda

Od ostalih značajnijih izmjena u Nacionalnom programu, važno je, kažu, naglasiti izmjene u mjeri Restrukturiranje i konverzija vinograda, koje će pridonijeti boljem povlačenju sredstava:

  • povećan intenzitet potpore sa 50 % na 75 % (osim za doprinose u naravi)
  • ukinuta ograničenja ukupno prihvatljivog troška po projektu i minimalnog iznosa potpore po projektu;
  • mogućnost isplate potpore za rad za koji nije provedeno plaćanje potkrijepljeno računima (doprinosi u naravi), uz intenzitet potpore 50 % prihvatljivih troškova;

"Cilj ove mjere je povećanje konkurentnosti proizvođača kroz prilagodbu postojećih vinograda novim tehnikama upravljanja vinogradom i zamjenu sortimenta s visoko kvalitetnim sortama s naglaskom na autohtone sorte te premještanje vinograda na područja koja daju bolju kvalitetu grožđa (na nagibima).Vinogradari upisani u Vinogradarski registar ovu mjeru mogu koristiti za zamjenu sorata vinograda, premještanje vinograda i promjenu gustoće vinograda, promjenu nagiba, izgradnju terasa, navodnjavanje i sl. Maksimalni iznos potpore po projektu je 750.000 eura. Po odobrenom projektu moguće je dobiti predujam u iznosu od 80% odobrene potpore, a dozvoljena je i obročna isplata po svakoj završenoj aktivnosti unutar projekta", objašnjavaju. 

Do sada je za mjeru Restrukturiranje i konverzija vinograda Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ugovorila 43 projekta u vrijednosti 46 milijuna kuna potpore.

Uskoro novi natječaji iz Vinske omotnice 

"Novi natječaji za sve mjere iz Vinske omotnice kreću uskoro. Objava natječaja za mjere Promidžba na tržištima trećih zemalja i Ulaganja (opremanje) očekuje se 11. svibnja 2018. godine, za Restrukturiranje i konverziju vinograda natječaj kreće od 18. svibnja 2018. godine, dok se objava natječaja za mjere Informiranje u državama članicama očekuje i Ulaganja (izgradnja i/ili opremanje) očekuje u lipnju 2018. Utvrđena visina sredstava namijenjenih za sektor vina iznosi 10,8 milijuna eura godišnje", zaključuju u priopćenju.

Do sada je u okviru Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014. – 2018. za sve tri mjere ugovoreno 274 projekta za 202 milijuna kuna potpore. Ukupna vrijednost svih ugovorenih projekata iznosi 560 milijuna kuna.

Više informacija o uvjetima za prijavu na natječaje pogledajte ovdje.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja


Tagovi

Vinska omotnica Mjere Potpore Natječaji


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).