Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Graševina Croatica
  • 30.04.2021. 09:10
  • Osječko-baranjska, Osijek

U Slavoniji i hrvatskom Podunavlju razviti vinske destinacije po uzoru na mađarski Villany

Bitna odrednica naše strategije je stvaranje vinski prepoznatljivih destinacija i razvoj eno gastro turizma, otkrio je predsjednik Udruge Graševina Croatica Josip Pavić.

Foto: Vedran Stapić
  • 293
  • 161
  • 0

Što pripremaju udruženi vinari vinarskih regija Slavonije i hrvatskog Podunavlja? Sastaju se često u posljednje vrijeme, obilaze ministarstva turizma, poljoprivrede, regionalnog razvoja. Idu na razgovore kod mnogih župana, gradonačelnika, načelnika općina, aktivirali su lokalne turističke zajednice, visokoškolske ustanove. Aktivnost je izuzetno velika u udruzi Graševina Croatica.

"Ukratko, mi bismo željeli stvoriti nekoliko naših Villanyja", rekao je prije sastanka na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku Josip Pavić, predsjednik  Udruge, direktor Erdutskih vinograda i predsjednik hrvatskog udruženja vinarstva.

Glavna je zadaća, podsjetio je, tijekom 2020. i 2021. godine izrada projekta Strategija razvoja Slavonije i hrvatskog Podunavlja kao vinske regije u kojoj se proizvodi 95 posto kvalitetnih i vrhunskih vina. Prva faza projekta je završena i na papiru će biti do kraja ljeta, a on pretpostavlja, i nada se, da će za pet godina imati završen cjelokupan proces.

Stvaranje eno gastro turističkih destinacija 

Znači, da na naših nekoliko tradicionalnih vinarskih lokacija imamo eno gastro turističke destinacije kao što je popularni mađarski Villany u njihovom dijelu Baranje. Otkrio je i nekoliko mogućih lokacija kao što su Baranja, Erdut, Ilok, Kutjevo, Feričanci i neki drugi.

"Tržište vina jako je palo. Oko 40 posto po svim pokazateljima. I kada gledamo prema trgovinama, a posebno po HoReCa sustavu. Veliki je problem i strašno veliki pad. Potrebno je mnogo mjera da bi se prevazišla ta kriza", napomenuo je.

Pet slavonskih županija proizvede gotovo 50 posto ukupnog hrvatskog vina 

Znamo, dodao je Pavić, da Hrvatska ima četiri vinske regije osim naše Slavonije i hrvatskog Podunavlja tu su još Bregovita Hrvatska oko Zagreba, Istra i Kvarner, te Dalmacija. "Naša regija koja obuhvaća pet županija proizvodi gotovo 50 posto hrvatskih vina. Taj podatak je malo poznat, ali opće je poznato da se tu proizvedu i najkvalitetnija vina. Kod nas čak 87 posto i više spada u kategoriju kvalitetnih i vrhunskih. Mi moramo pružiti kupcima te podatke", naglasio je.

Prema njegovim riječima, u Slavoniji se proizvede po glavi stanovnika 47 litara vina, dok u zagrebačkoj regiji primjerice pet i 17 u istarskoj. Alpski i meditaranski turizam su svakako na prvom mjestu u Europi kao i veliki europski gradovi. No, odmah iza njih je eno gastro turizam.

"Bitna odrednica i naše strategije je razvoj eno gastro turizma. Važno je kombinirati i kontaktirati sve dionike u tom projektu, a da ne bude da je ostalo samo prazno slovo na papiru. Jasno da sva inicijativa mora polaziti od vinara i zato smo mi u Graševini Croatici preuzeli tu vodeću ulogu", nadovezao je.

U našoj regiji čak 87 posto i više vina spada u kategoriju kvalitetnih i vrhunskih. Mi moramo pružiti kupcima te podatke, kaže Pavić. 

Svi drugi, kaže, moraju znati da su uključeni i kako su uključeni, ali i kako će djelovati. Napominje i da mnogi različito gledaju u kojem smjeru ići. U Udruzi su, pak, svjesni kakvo je stanje u vinarstvu, u ovoj regiji, u Hrvatskoj te u cijelokupnom europskom vinarstvu.

Stvaranje vinski prepoznatljivih destinacija 

"Usuglašeni smo što bi to trebalo biti u budućnosti. Upravo podići na što višu razinu naše vinarske lokacije, i to bi bili ti naši Villanyji koje spominjemo. To mora biti riješeno u par godina i odredili smo što pojedina destinacija treba imati da bi postala vinski prepoznatljiva", zaključio je dodajući da imaju podršku svih institucija koje su uključili.

Predsjednik udruge Graševina Croatica, Josip Pavić 

Za izradu projekta angažirana je kuća BlueRock International doo iz Zagreba. Projekt se treba realizirati kroz tri faze. Kako je sada kraj prve faze projekta, kuća BlueRock ima obvezu kroz radionicu prezentirati članovima udruge sve dosad odrađene aktivnosti te s istima definirati ključ financiranja budućih aktivnosti kroz dvije preostale faze.


Tagovi

Vino Slavonija Hrvatsko podunavlje Graševina Croatica Josip Pavić


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]