Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba grožđa
  • 03.09.2022. 13:30
  • Osječko-baranjska, Feričanci

Sušna godina donijela i nikad raniju berbu grožđa - prinosi slabiji, ali kvaliteta viša

Iz vinarije Enosophia poručuju kako nedostatak padalina neće imati negativan utjecaj na kvalitetu vina

Foto: Vinarija Enosophia
  • 1.250
  • 86
  • 0

Ovogodišnja berba u feričanačkim vinogradima započela je već 16. kolovoza, znatno ranije nego prijašnjih godina. Uzrok tome je velika suša, no iz vinarije Enosophia poručuju kako nedostatak padalina neće imati negativan utjecaj na kvalitetu vina.

Specifičnost berbe u ovom vinogorju je ta da se velika većina grožđa i dalje bere ručno, bez obzira na karakteristike sorti, a način branja bobica utječe i na kakvoću proizvedenog vina. Suša je, navode, pogodovala bržem dozrijevanju, nešto slabijim prinosima i radmanima zbog čega se, na pojedinim vinima, može očekivati i viša kvaliteta.

Očekuje se pad prinosa

"Ovogodišnja ranija berba neće utjecati na kvalitetu budući da se grožđe bere s optimalnim parametrima za pojedini proizvod. Berba je ranija jedino što se tiče vremenskog perioda na koji smo navikli, ali grožđe je spremno odnosno tehnološki zrelo", komentirao je glavni enolog spomenute vinarije, Martin Kovačević. Kako dodaje, osim grožđa, spremni su i podrumi, a već pri prvim berbama zadovoljni su kako je prerada krenula.

U ovoj se vinariji većina grožđa bere ručno

"Berbu smo započeli sa sortom Chardonnay za bazu za pjenušac i tim tempom nastavili s Pinotom crnim i Frankovkom. Također, neke od ovih sorti smo već pobrali i za mirna vina, a trenutačno beremo Graševinu za bazu", istaknuo je.

Količina pobranog grožđa u jednom radnom danu ovisi o sposobnosti berača i organizaciji posla, kao i o vremenskim uvjetima. Pojedini berač pobere između 500 do 1.000 kilograma, a budući da će berba u Feričancima trajati oko 25 radnih dana, iz vinarije ističu kako se pretežito sušna godina neće znatno odraziti na poslovanje.

Prema dosadašnjim saznanjima i okvirnoj procjeni, očekuje se smanjenje prinosa za 15 do 25 posto na pojedinim položajima i sortama.

Zapošljavaju sezonce

"Suša je uvelike utjecala na brže dozrijevanje grožđa i nešto manje prinose od očekivanih, no kvaliteta je zaista visoka što nas veseli budući da je ona najveća potvrda za sve ono dobro što smo radili tijekom godine u vinogradima i odolijevali raznim izazovima prirode, a takve rezultate očekujemo i u podrumu", dodaje voditeljica vinogradarske i vinarske proizvodnje, Lucija Kovačević.

Berbama se priključuje velik broj studenata

Ova vinarija naglašava da nema problema s radnom snagom. Već godinama mnogim mladima i nezaposlenima s područja istočne Slavonije pružaju mogućnost sezonskog rada pa je tako ove godine u berbi sudjelovalo više od 70 berača s područja Feričanaca i Našica te šire okolice, iz sela Pribiševci, Beljevina, Seona, Koška i Niza.


Tagovi

Berba grožđa Vinarija Enosophia Feričanci Martin Kovačević Lucija Kovačević


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Za koliko posto je smanjen ovogodišnji prinos u vašem vinogradu?

301


Glasova: 49

Od 10% do 20% 16,3%

Glasova: 49

Od 20% do 30% 16,3%

Glasova: 61

Od 30% do 50% 20,3%

Glasova: 87

Više od 50% 28,9%

Glasova: 55

100% 18,3%

Pregled ankete

Pregled ankete