Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz vina
  • 15.09.2022. 10:00

S Kosova koje ima tek 200 ha pod graševinom, Hrvatska uveze tri milijuna litara tog vina?

Ujedno, podvaljuje se gostima pod slavonsku graševinu, piše portal Plava kamenica, nazivajući ovaj uvoz prijevarom desetljeća.

Foto: Maja Celing Celić (ilustracija)
  • 3.320
  • 183
  • 0

Godišnje uvozimo oko 3 milijuna litara kosovskih vina, uglavnom graševine, ali postoji problem. Na Kosovu postoji samo 200 hektara graševine, piše portal plavakamenica.hr

Nazivajući ovaj uvoz prijevarom desetljeća, navode da su, prema informaciji koja se proširila među vinarima, državni inspektori počeli kontrolirati kvalitetu tih vina koje se prodaje u Hrvatskoj. Analizirano je četiri ili pet uzoraka, a rezultati navodno kažu da su svi krivotvoreni.

"Znači, ne sadrže samo prirodno vino nego dodanu vodu i puno aditiva", napominju. 

Riječ je, kažu, o masovnom, visoko organiziranom falsificiranju vina, a nitko, naravno, ne zna što se točno nalazi u rijekama kosovske graševine koja stiže u našu zemlju.

Uglavnom se prodaje u demižonkama u supermarketima. "Ili se gostima jadranskih hotela s tri zvjezdice podvaljuje pod slavonsku graševinu, što je crimen za sebe", upozorava Plava kamenica. 

Inače, podaci vinogradarskog registra od 25. listopada 2021. godine kazuju kako u Hrvatskoj trenutno imamo 18.235 hektara površina pod vinogradima.

Regija Slavonija nosi trećinu svih površina, a Istarska, Osječko-baranjska i Dubrovačko-neretvanska predvode popis vinskih županija. U strukturi nasada dominira graševina koju u TOP5 nacionalnih perjanica slijede malvasija, plavac mali, merlot i cabernet sauvignon, podaci su Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH). 

Prof. Edi Maletić: Čija je hrvatska Graševina?

Njihove evidencije govore da je od 1. kolovoza 2020. do 31. srpnja 2021. prijavljeno 95.002 tona uroda grožđa i 592.280 hl vina, te da smo na zalihama imali 671.127 hektolitara vina.

Izvoz domaćih vina u 2020. godini iznosio je 12,6 milijuna eura. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), u 2020. godini uvezeno je u RH vina u vrijednosti od 27,5 milijuna eura. 


Izvori

Plava kamenica


Tagovi

Uvoz vina Graševina Kosovo Patvorenje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]