Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autohtone sorte
  • 07.04.2018. 15:00

Pušipel - primjer brendiranja autohtone sorte

Vinari iz Međimurja stvorili su jedinstvenu robnu marku od autohtone vinske sorte Moslavac nazvavši je Pušipel.

Foto: HPŠSS
  • 351
  • 32
  • 0

Istrani su prvi koji su svoju autohtonu sortu Malvaziju istarsku brendirali isključivo uz svoje područje, a da i ne spominjemo Teran oko kojeg se vodio pravi rat da bi na kraju dobili priznanje da je Teran - Istrijan. Odmah iza njih, kada govorimo o vinima dobivenim od autohtonih sorata vinove loze je Žlahtina s Vrbnika čija imena su postala gotovo sinonimi jedno za drugo. Malvazija istarska i Žlahtina su svakako i jedna od najprodavanijih vina u Hrvatskoj poznata i vinskim laicima. Slijedeći njih, vinari iz Međimurja su otišli i korak dalje stvorivši jedinstvenu robnu marku od autohtone vinske sorte Moslavac nazvavši je Pušipel.

Ova sorta je vjerojatno dobila ime po Moslavini, a u Međimurju se još od 19. stoljeća nazivao Pušipel. Proizvođači su neki od najpoznatijih hrvatskih vinara poput Cmrečnjaka, Štampara, Jakopića, Dvanajščak-Kozola, Vina Horvat… Osim hrvatskog imena Moslavac, sorta se u susjednoj Madžarskoj naziva Furmint i od nje se proizvodi glasoviti Tokajac, u Sloveniji je Šipon. Zahvaljujući Međimurcima, Pušipel je također postao jedan od službenih sinonima za vino od ove sorte.

Prva revija vina hrvatskih autohtonih sorata "Vina od davnina"

"Pušipel proizvode vinari od sorte Moslavac, koji su u sustavu županijske robne marke vina Pušipel i čija je proizvodnja pod nadzorom povjerenstva. Selekcija se radi prilikom ocjenjivanja vina u Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo na način da prilikom puštanja vina u promet Pušipel mora imati ocjenu kvalitetnog ili vrhunskog vina sa Zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI)", rekao nam je Marijan Čižmešija, predsjednik Povjerenstva za dodjelu i nadzor županijske robne marke vina i viši stručni savjetnik Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe.
 
U sustavu Pušipela je sada dvadeset vinara koji godišnje proizvedu 20 000 butelja koje će od ove godine ići u jedinstvenoj boci sa zajedničkom markicom, a proizvođači će imati svoje etikete. Na reviji autohtonih sorata vinove loze  Vina od Davnina  u "Laubi" svi posjetitelji će moći kušati upravo najbolja vina od Moslavca.

Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba organizira reviju autohtonih sorata vinove loze "Vina od davnina" koja će se održati 13. i 14. travnja 2018. u art galeriji "Lauba" u Zagrebu. Pušipeli će u sklopu revije ukrstiti mačeve na ocjenjivanju i s ostalim vinima hrvatskih autohtonih sorti koje će posjetitelji moći kušati.


Tagovi

Pušipel Moslavina Vino


Partner