Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • VinoSalis 2018
  • 22.06.2018. 18:00

Pušipel predstavljen u Tuzli kao osvježenje iz Međimurja

S visokim temperaturama dolazi i pravo vrijeme za Pušipel. Na festivalu vina u Tuzli, prvi sommelier Hrvatske Siniša Lasan međimurska vina deklarirao je kao najbolji odnos cijene i kvalitete u prezentaciji naziva Međimursko osvježenje

  • 738
  • 88
  • 0

"Za mene je Međimurje best-buy vinska regija Hrvatske, jer tamo za već od 40-ak kuna možete kupiti odlična vina." Istaknuo je u opisu vinske regije najbolji sommelier Hrvatske Siniša Lasan na radionici za vinare festivala VinoSalis 2018 u Tuzli

Ova sjeverozapadna regija Hrvatske poznata je i kao posebno pogodna za Souvignon Blanc i druge bijele sorte, a na kušanju u Tuzli je naglasak bio na vinima autohtonog Pušipela. U zadnjih desetak godina Međimurski vinari revitaliziraju ovu staru sortu kojoj 2007. godine vraćaju izvorni naziv Pušipel, prema zapisima iz davnina. Ta vina do tada najčešće su se deklarirala kao Moslavac ili Šipon, a u nekim regijama još i sada se koriste upravo ti sinonimi.

VinoSalis 2018 - Grad soli dobio respektabilan vinski festival

Puno se danas radi na razvoju i pozicioniranju Pušipela. Nedavno je dizajniran poseban oblik boce za ovo vino, tako će svi proizvođači Pušipela unutar klastera za njega koristiti istu ambalažu pod vlastitom etiketom. Dvije su linije Classic (10 tona grožđa po hektaru) i Prestige (6 tona/hektaru) i riječ je o postavljanju standarda, a s ciljem jačanja tržišne pozicije ove bijele sorte.

Pušipel - Međimursko osvježenje za vruće ljetne dane

"Meni je to jako dobar potez jer će svi na svijetu učiti o ovom obliku boce. Kada govorimo o njegovim svojstvima, Pušipel daje svježa vina visokih kiselina, niskih alkohola. Što je također preduvjet za dobre predikate i pjenušce", istakao je Lasan.

Siniša Lasan: 2017. je odlična godina za Žilavku i Blatinu

Ovaj dio Hrvatske je južni početak vinske regije koja se proteže kroz cijelu Štajersku. To su srednje strma do strma brda sa zaobljenim vrhovima. Vinogradi se nazale iznad 200m nadmorske visine, a najviši do 340mnv. Tlo je ilovača uz primjese lapora, sedimentnog pijeska i crnice. Klima je klasična kontinentalna, hladnih zima i toplih ljeta. Sortiment ove regije je vrlo raznovrsnan jer se uzgaja gotovo dvadeset različitih vinskih sorti grožđa.

Kušana je široka paletu Pušipela, od vinarija Cmrečnjak, Jakopić, Horvat, Kocijan, Dvanajščak-Kozol, Štampar sličnih svojstava, ali i različitih vinarskih rukopisa.

"Pušipel daje odlična ljetna vina. Neće od njega biti nekih 'velikih' vina, ali imaju odličan prostor na tržištu. Karakterizira ih kiselina koja osvježava i manje alkohola. Zato ne bih od njega gemišt radio", zaključuje Lasan.


Tagovi

Siniša Lasan Ksenija Matić Pušipel VinoSalis Tuzla Moslavac Šipon


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]