Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tuzla
  • 19.06.2018. 19:15

VinoSalis 2018 - Grad soli dobio respektabilan vinski festival

Sol je ovih dana u drugom planu, jer Tuzla po prvi puta ugošćuje nekoliko stotina domaćih i stranih vina

Foto: Vedran Stapić
  • 555
  • 60
  • 0

U Hotelu Tuzla u istoimenom gradu danas je otvoren prvi VinoSalis, festival vina, gastronomije i prateće opreme. Posjetitelji tako ovdje mogu danas i sutra (19. i 20. lipnja 2018), kušati razna hercegovačka vina, ali i raznovrsnu ponudu proizvoda najboljih vinara iz regije. Naime, ovaj festival privukao je i mnogobrojne respektabilne vinarije iz okruženja - Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Slovenije i Srbije. 

Organizatori ističu kako je osnovna ideja ove međunarodne izložbe spojiti one koji žive vino, a pri tome i biti koristan za zajednicu kroz okupljanje ugostitelja i vinara na jednom mjestu. Navode kako u ovoj regiji ima 120 hotela te više od 800 ugostiteljskih objekata, kojima je vino važan dio ponude. 

Osim ugostiteljima i hotelijerima, pozivnice za VinoSalis 2018 poslane su i na adrese kranjih konzumenata, kupaca vina koji su tako imali priliku komparirati svu različitost vinske scene.

U samom imenu ovog festivala krije se povijesni naziv Tuzle (Salis), a kristali soli dijelom su i vizualnog identiteta ovog događaja. Haris Dedić ispred organizatora događaja kaže kako će se predstaviti 70 izlagađača, a biti će degustirano nekoliko stotina različitih etiketa vina.

Boje Hrvatske u Tuzli brani, između ostalih, Pero Grgić iz Erdutskih vinograda, velike vinarije koja godišnje proizvede 4 milijuna litara vina: "Odazvali smo se na poziv prijatelja iz Tuzle, koji po prvi puta organiziraju ovaj festival. Držimo da je ovo prirodno tržište za naša vina, a između ostalog ovdje želimo naći partnere koji će u budućnosti distribuirati naše proizvode u BiH."  

Okusi Hercegovine u Tuzli

U Kristalnoj dvorani Hotela Tuzla VinoSalis je stavio naglasak na sve ono što nudi Hercegovina. Tako se tu osim autohtonih sorti poput Žilavke, Blatine te drugih vinskih aduta, našli i poznati sirevi, pršuti, ali i maslinova ulja. 

Odlična je to prilika za sve gurmane i ljubitelje vina da degustasiju rezultate lanjske berbe, dugačke vinske povijesti ovih krajeva. Fokus je na njima jer od 50-ak registiriranih vinarija koliko ih djeluje u BiH, najveći dio njih dolazi upravo iz Hercegovine.

U gradu soli sreli smo i predstavnike vinarije Povratak iz Žepča. "Ovdje je predstavljena naša linija od 5 vina naziva Zemlja, a imamo i više od 200 etiketa talijanskih vina u ponudi. Mi smo tek na početku, ali već danas imamo 50 hektara nasada u Srednjoj Bosni", rekao nam je Marin Šupuković iz ove vinarije.

Međimursko osvježenje za kraj

U dvorani Breza izložena su inozemna vina koja dolaze iz brojnih vinskih regija okruženja, a mogu se naći i vina iz Mađarske, Austrije, Španjolske, Portugala i Italije.

"Prisutni smo na tržištu BiH  već duže vremema, a najznačajnije u Sarajevu. Nekada smo i više izvozili ovdje, a sada smo unazad nekoliko godina opet ovo tržište stavili u fokus našeg izvoza. I zato smo tu." Kaže nam Nejc Ščurek, iz Slovenije, Goriška brda.

Za drugi dan festivala predviđene su radionice sa Sinišom Lasanom. Od 12 sati biti će riječi o mladoj Žilavki berbe 2017, a od 13:30 glavna tema postaju crne sorte Hercegovine. Seriju radionica zatvara prezentacija vina sjeverozapadne Hrvatske pod nazivom Međimursko osvježenje

Ovaj događaj važan je u smislu razvoja vinske kulture ove regije, a s obzirom na odaziv, vjerujemo kako će doživijeti i nastavak u godinama koje slijede.

Kako je bilo na festivalu pogledajte u fotoprilozima.
 


Fotoprilog


Tagovi

VinoSalis Tuzla Festival Vina Pero Grgić Haris Dedić Povratak


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]