Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinova loza
  • 01.02.2021. 10:30

Priprema tla za podizanje vinograda čini proizvodnju isplativijom

Koliko poznajete svoje zemljište, kakva su mu svojstva, je li tlo kiselo ili dovoljno humozno te ima li dovoljno osnovnih makro hraniva, pitanja su koja si treba postaviti.

Foto: Renata Prusina (ilustracija)
  • 332
  • 137
  • 0

Vinovoj lozi trebalo bi osigurati što povoljnije zemljišne uvjete za razvoj korijena i nadzemnog dijela trsa. Najpogodniji trenutak da se organska i mineralna gnojiva unesu u cijelu zonu tla u kojoj će se nalaziti korijenov sustav je prije sadnje. Tada se unose znatno veće količine hranjiva ("gnojidba na zalihu") nego kada se to i redovno radi kod nasada u eksploataciji.

Osim utjecaja na kemijske osobine, ovo je vrijeme kada se isto tako najviše mogu poboljšati njegove fizičke i biološke osobine. Zato se gnojidba prije podizanja vinograda zove još i meliorativna.

Plodnost - osnova dobrog gospodarenja

Što je potrebno učiniti kako bi izbjegli greške prilikom podizanja vinograda, objasnila je stručnjakinja, mr. sc. Habiba Lugonić.

"Poznavanje plodnosti zemljišta je osnova dobrog gospodarenja. Nekontrolirana upotreba gnojiva štetna je jer zagađuje tlo, vodu i živi svijet, a pritom poskupljuje proizvodnju i čini je nerentabilnom", napominje.

Unaprijeđenje poljoprivrede, odnosno racionalno korištenje zemljišta nije moguće ostvariti bez takozvanog "sustava kontrole plodnosti". Prema njenim riječima, pitanja koja svaki poljoprivredni proizvođač treba postaviti sebi su:

  • koliko poznaje svoje zemljište;
  • kakva su mu svojstva;
  • je li tlo kiselo;
  • je li dovoljno humozno.
  • ima li dovoljno osnovnih makro hraniva - dušika (N), pristupačnog fosfora (P2O5) i kalija (K2O), odnosno kakva mu je plodnost i kakve proizvodne rezultate ostvaruje?

Odgovori na većinu ovih pitanja ne mogu se dati bez rezultata analize uzoraka tla. Važnost i značaj ispitivanja ne treba posebno naglašavati jer je to već odavno u svijetu ustaljen postupak koji se redovno provodi na poljoprivrednom zemljištu.

Uzimanje uzoraka predstavlja jednu od najznačajnih mjera u pravilnoj primjeni gnojiva.

"Od toga, kako je uzet uzorak, odnosno je li pravilno ili nepravilno, u velikoj mjeri ovise i rezultati pa otuda i ispravnost zaključaka i preporuka za gnojidbu. Uzorkovanje tla isključivo rade stručne i obučene osobe", objašnjava Lugonić.

Podizanje novog vinograda: Dobro pripremite tlo i lozne cijepove 

Naša uagovornica dodaje da postoji više načina za uzimanja uzoraka. Neki od njih su šahovski raspored, dijagonalni, kružni ili u obliku elipsi. "Prema nekim istraživanjima, šahovski raspored uzimanja uzoraka je najbolji jer su mjesta pravilnije raspoređena po cijeloj površino", priča nam ona. 

Uzorci za analizu mogu se uzimati specijalnim sondama ili pomoću ašova i noža i oni mogu biti pojedinačni ili prosječni. Pojedinačan se uzima s jednog mjesta na parceli, a prosječan je sastavljen iz više pojedinačnih uzoraka.

Vinova loza je kultura koja ostaje na zasađenom mjestu do 30 godina i više, što ovisi od inteziteta proizvodnje. Imajući u vidu da su velika ulaganja potrebna za podizanje novih nasada, poljoprivrednici su sve svjesniji da je navedena mjera neophodna pri pravilnoj pripremi zemljišta za uzgoj ovog usjeva.


Tagovi

Podizanje vinograda Nasad vinove loze Analiza zemljšta Plodnost zemljišta Meliorativna gnojidba


Autorica

Saima Trako-Silajdžić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede, voćarstva i vinogradarstva. Najveći dio svog bogatog radnog staža provela je u sektoru hortikulture i rasadničarske proizvodnje ukrasnog bilja, sadnica voća i ljekovitih vrsta.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce