• Berba grožđa
  • 06.12.2021. 18:00

New Hollandov berač grožđa kreirao dizajner Ferrari traktora

New Holland je predstavio novi berač za grožđe koji je pogodan za rad u strmim vinogradima. Novim dizajnom su riješeni problemi na koje tradicionalna mehanizacija nije imala odgovor.

Foto: New Holland
  • 368
  • 51
  • 0

Trend u svijetu poljoprivredne mehanizacije je kreirati što efikasnije strojeve koji olakšavaju rad, posebno kada je u pitanju teška i komplicirana berba grožđa. CNH Industrial i New Holland su u suradnji s poznatim talijanskim izrađivačem karoserija Pininafarina, nekadašnjim dizajnerom za Ferrari, predstavili novi berač koji je pogodan za strme vinograde. 

Naime, većina klasičnih berača ne može se koristiti kada su u pitanju vinogradi na padinama. Taj se posao obavljao ručno, jer bi klasični i traktorski vučeni oštetili vinovu lozu i zrele grozdove. Osim toga, na padinama je razmak između redova nešto manji i klasična mehanizacija nije mogla proći između njih.

Kao rješenje stvoren je Straddle Tractor Concept koji je svojim dizajnom i drugim poboljšanjima potpuno prilagođen berbi na strmim padinama. Novi koncept kabine omogućava lako kretanje između redova vinove loze. Sama kabina je u gornjem dijelu široka i nagnuta naprijed što vozaču omogućava dobar pregled i upravljanje. Donji dio traktora je sužen te olakšava kretanje između manjih međurednih razmaka.

Marijan Bubola: Tko god je probao strojnu berbu grožđa, ne vraća se ručnoj

Platforma ovog stroja ima elektronsku vuču što ga čini efikasnijim i pogodnijim za okolinu od tradicionalnih.

"Naš revolucionarni koncept predstavlja budućnost kvalitete berbe kojem teže vlasnici vinograda na strmim terenima", izjavio je Carlo Lambro, predsjednik New Hollanda.


Tagovi

Berba grožđa Strojna berba Prednosti Kombajn za berbu grožđa New Holland CNH Industrial Carlo Lambro Pininafarina Ferrari


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.