Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarstvo
  • 04.11.2022. 18:00

Manje vina zbog sušne godine? Što pokazuju prve procjene?

Rekordna suša i toplinski val utjecali su na ovogodišnju proizvodnju vina. Koje su zemlje najviše nastradale?

Foto: Maja Celing Celić
  • 96
  • 18
  • 0

U 2022. godini suša i ekstremne vrućine su zahvatile mnoge svjetske vinogradarske regije. Međunarodna organizacija za vino i vinovu lozu (OIV) u svom posljednjem izvješću piše da će unatoč tome proizvodnja vina biti na razini sličnoj onom zabilježenom 2021. kada je iznosila 262 milijuna hektolitara. Ovo je četvrta godina u nizu kako je nivo globalne proizvodnje nešto ispod prosjeka. 

On u posljednjih pet godina iznosi 270 hektolitara. Međutim, predviđa se da će ove godine proizvodnja dostići 260 mil. hl, a temelji se na podacima iz 29 zemalja koje zajedno čine 91 posto svjetske proizvodnje.

Suša ubrzala dozrijevanje grožđa

Proizvodnja i berba ove godine su bile pod snažnim utjecajem rekordne suše i ekstremne vrućine. To je ubrzalo dozrijevanje bobica grožđa na globalnoj razini. 

Ove bi godine proizvodnja mogla dostići 260 mil. hl

Globalni opservatorij za sušu objavio je izvještaj u kome ukazuje da je skoro dvije trećine europskog teritorija u stanju suše ili je bilo u pripravnosti zbog toplinskih valova i ekstremno malo oborina. U posljednjih 500 godina ovo je bila najgora suša, a osim Europe pogođena su područja od istočne Afrike do Kalifornije.

Najpogođenija Španjolska i Grčka

No, na našem se kontinentu očekuje prosječan obujam proizvodnje, dok Italija, Francuska i Njemačka prognoziraju pozitivne rezultate i više vina nego u poslljednjih pet godina. Za Italiju se očekuje 50,3, a Francusku 44,2 milijuna hektolitara.

Istovremeno, smanjenu berbu i količinu vina očekuju Španjolska i Grčka, koje su najviše bile pogođene toplinskim valom. Pad proizvodnje od dva posto u Španjolskoj znači da će ova zemlja proizvesti samo 33 mil. hl. Najviše je stradalo vinarstvo u Grčkoj gdje su količine smanjene za 29 posto.


Tagovi

Vinarstvo Proizvodnja vina Vinogradarstvo OIV Berba grožđa Suša


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Važno je naći dobru lokaciju za upozorenje okačiti.