Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša u Europi
  • 21.07.2022. 15:00

Mračna procjena: Gotovo pola teritorija EU u opasnosti od teške i dugotrajne suše

Nedostatak vode u zemljištu je sve očigledniji, a usjevi pod vegetacijskim stresom. Veliki je pritisak na poljoprivredne sustave, a konkurencija za vodne resurse velika. Članice pozivaju na fleksibilnost ZPP-a.

Foto: Depositphotos/YAYImages
  • 2.661
  • 192
  • 0

Nešto manje od polovice teritorija Europske unije je u opasnosti od teške i dugotrajne suše koja bi mogla umanjiti dobitke u proizvodnji hrane, stoji u srpanjskom izdanju Biltena JRC MARS - Monitoring usjeva u Europi. 

Mračna procjena Europske komisije pokazuje da je trenutno 46 posto teritorija izloženo upozoravajućim razinama suše, a još 11 posto u stanju pripravnosti. Ovaj podatak je vrlo zabrinjavajući.

Vode je sve manje

Nedostatak vode u zemljištu je sve očigledniji, a usjevi pod vegetacijskim stresom. Veliki je pritisak na poljoprivredne sustave, a konkurencija za vodne resurse velika. Potencijal i prinosi usjeva su smanjeni.

Najviše su ugrožene Francuska, Rumunjska i Mađarska te nekoliko mediteranskih regija, uključujući Italiju, Španjolsku i južnu Grčku.

Izvješće bilježi trend rasta posljedica ove vremenske nepogode. Od početka godine ozbiljna suša pogađa regje, a zahvaćena područja su sve veća. Ugrožene su količine vode koje će biti dostupne u narednim mjesecima. Stres izaziva pad prinosa, a najviše su pogođene žitarice. Povećana je opasnost od šumskih požara

I suncokret trpi sušu od početka (Foto: M. Popić) 

Teško u Španjolskoj, dramatično u Mađarskoj

Uoči sastanka ministara poljoprivrede EU, Luis Planas, španjolski ministar je istaknuo da se predviđa da će zemlja ove godine dostići proizvodnju od 20 milijuna tona žitarica. No, suša koja vlada i koja je izazvala izuzetno tešku situaciju, smanjit će prinose na iznos između 17 i 18 milijuna tona, navodi Euractiv. Španjolska je ove godine iskoristila brojne subvencije iz ZPP-a kako bi maksimizirala površine pod usjevima, ali to neće biti dovoljno da se popune praznine na tržištu uzrokovane ratom u Ukrajini. Upućen je poziv za dalju fleksibilnost ZPP-a u svjetlu teških vremenskih uvjeta.

Situacija u Mađarskoj je dramatična. U nekim područjima sadržaj vlage u zemljištu je blizu nule, a delegacija ove države je najavila drastičan pad prinosa što će ugroziti stočnu hranu te prehrambenu sigurnost. Pridružili su se pozivu Španjolske za veću fleksibilnost u okviru pravila koja reguliraju program potpora EU. To je neophodno kako bi se članicama omogućilo više manevarskog prostora u pogledu ekoloških zahtjeva, kao i podrška za navodnjavanje.


Tagovi

Suša Vlaga u zemljištu Prinos Mađarska Procjena JRC Mars Španjolska


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Priprema njive za novu sezonu sadnje krumpira.