Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari u Europi
  • 20.07.2022. 13:00

Gori Europa: Opožareni vinogradi, šume, polja u Francuskoj, UK i Portugalu

Ljudska nepažnja uz visoke temperature, suhe biljke i jak vjetar rezultiraju velikim zapaljenim površinama i ogromnim štetama

Foto: Depositphotos/ALesik (ilustracija)
  • 278
  • 157
  • 0

Europom bjesne požari. U Francuskoj su zahvatili vinogradarsko područje na jugozapadu zemlje, u departmanu (administrativno-teritorijalna jedinica lokalne uprave, op.a.) Girodne. Priveden je muškarac koji je osumnjičen za podmetanje. 

Potaknut vrelim i jakim vjetrom požar se u okolini Bordeauxa proširio na 19.3000 ha, a svoje domove je napustilo 34.000 stanovnika. Protiv vatrene stihije borilo se oko 2.000 vatrogasaca uz podršku osam canadaira, piše Reuters

U Landirasu je izgorjelo 12.800 ha, a pritvoren je jedan muškarac. Drugi požar gori u blizini najveće pješčane dine u Europi, Dune du Pilat, a već je izgorjelo 6.500 ha.

U Portugalu u opasnosti ruralna područja

Gotovo 1.000 vatrogasaca se bori s četiri velika požara u Portugalu, a dva u Vila Real mobilizirala su najviše ljudstva i sredstava, opisuje Diario de Noticias.

Čak 35 općina iz sedam regija se suočava sa vatrenom stihijom. Najveća prijetnja su oni u ruralnim područjima, a dodatna opasnost su isušen biljni pokrivač, visoke temperature i jak vjetar.
Prema portugalskom institutu za more i atmosferu (IPMA) slijede dani s povećanom opasnosti od požara, koji će se proširiti na veće područje, a za devet regija najavljeno je žuto upozorenje.

Institut je stavio nekoliko općina u svim regijama kopnenog Portugala u vrlo visok i visok rizik od ruralnih požara.

Požari i na Otoku

Temperatura u Ujedinjenom Kraljevstvu jučer je po prvi put dostigla 40ºC nakon zabilježene najtoplije noći.

Comet javlja da su požari zahvatili velike površine Ostrva. Na području Londona proglašen je "veliki incident". Nakon najtoplije noći i rekordnih dnevnih temperatura veliki broj vatrogasaca i vatrogasnih vozila je na terenu. Gasili su se požari koji su zahvatili biljne površine, puteve, objekte, ali i onaj koji je krenuo od zapaljenog kombajna.

Na području glavnog grada izgorjelo je nekoliko kuća. 

Toplinski val koji je poharao Europu približava se i Hrvatskoj, a prema prognozama, njegov vrhunac možemo očekivati od 21. do 24. srpnja, napominje i Hrvatska vatrogasna zajednica naglašavajući da je indeks opasnosti od izbijanja šumskog požara za cijelu zemlju visok, osobito za područje priobalja gdje je vrlo visok što dokazuju i svakodnevni požari otvorenog prostora.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković stoga je naložio svim vatrogasnim zajednicama priobalja da povećaju prisutnost postrojbi na terenu povećanjem broja protupožarnih
ophodnji kao i pojačano motrenje na području djelovanja.

Užas kod Šibenika: Opožareno oko 3.000 hektara, velike štete na kućama i maslinicima

"Uz postojeće odgovornosti i obveze pravnih subjekata za provedbu odredbi zaštite od požara, pozivamo i građane na dodatan oprez te da svojim odgovornim ponašanjem doprinesu
sigurnosti
“, kazao je. Podsjetio je na zabranu spaljivanja, osobito za vjetrovita vremena, korištenje roštilja u prirodi te bacanje opušaka kao i bilo kakvo drugo neodgovorno ponašanje koje može biti uzročnikom požara.

"Ne dopustimo da prizori vatrene stihije koje vidimo u susjednim zemljama postanu i naša svakodnevica“, zaključio je. 


Tagovi

Požar Francuska Engleska Portugal Vatrogasci Vatrogasna služba


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Kojom ocjenom biste opisali mandat ministrice poljoprivrede Marije Vučković?

426


Glasova: 229

Nedovoljan (1) 53,8%

Glasova: 99

Dovoljan (2) 23,2%

Glasova: 47

Dobar (3) 11,0%

Glasova: 26

Vrlo dobar (4) 6,1%

Glasova: 25

Izvrstan (5) 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete