Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrt Zure
  • 11.11.2022. 09:00
  • Dubrovačko-neretvanska, Lumbarda, otok Korčula

Ivan Batistić Zure: Vizija oca je bila stvoriti temelj da se vratimo na Korčulu - uspio je

Ivan i Marko Batistić su nakon završetka fakulteta objeručke prihvatili posao u vinariji koji im je otac prepustio. Sada redaju nagrade – Sabatina, Decanter pa opet Sabatina.

Foto: Facebook/Agrotourism & Winery Zure
  • 1.778
  • 73
  • 0

Pošip "Zure" istoimenog obrta iz Lumbarde najbolje je ocijenjen na ovogodišnjoj Sabatini. "Ovo je već peti put da je nagrađivan na ovom događaju. Očito nije slučajno, što su potvrdila i druga natjecanja poput Decantera u Londonu na kojoj smo dobili platinu", rekao nam je Ivan Batistić ovogodišnji šampion.

Kako kaže, nositelj njihove obiteljske vinarije, odnosno obrta Zure je njegov otac Bartul dok su on i brat Marko suvlasnici. "Otac je proizvodni proces prepustio nama", otkriva rekavši da su on i brat nakon završetka fakulteta sa zadovoljstvom preuzeli taj posao. a otac dao prostora i širinu za kreiranje ideja kao i potpunu slobodu.

Dva zlata na Decanteru

"Mislim da nismo podbacili", našalio se rekavši da su već kao mladi osvojili nagrade za koje su mislili da će im trebati cijela karijera. "Pet puta smo bili šampioni na Sabatini pa onda Decanter i ove godine smo ondje među 16 hrvatskih zlata jedini osvojili dva. Oba s grkom", istaknuo je.

Šampioni 32. Sabatine (Foto: V. Stapić)

Mišljenja je da bi trebali nastaviti u tom smjeru, nadograđivati se i u budućnosti izbaciti nešto još bolje. "Ovu zimu bi trebali posaditi još 1,2 hektara sorte pošip jer smo s njom s obzirom na kvalitetu kratki s količinama. Tako ćemo u budućnosti moći proizvoditi tisuću boca više", otkriva o planovima.

Otac mu je u ovom poslu od 1996., a vizija mu je, kaže, bila njemu i bratu stvoriti temelj da bi se mogli vratiti na Korčulu. Raditi doma, biti svoji. "Od Hrvatskih šuma je uzeo koncesiju na 50 godina, posadio vinograd u Lumbardi gdje radimo sedam hektara", napomenuo je rekavši da im je tako omogućio da se vrate u svoj rodni kraj i žive od svog rada i truda.

Količine vina rezervirane

"Živimo u najljepšem mjestu gdje imamo sve. Od mira, prirode slobode", ističe ovaj mladi vinar rekavši da će pamtiti Zagreb i studentski život, ali Lumbardu vidi boljim izborom za budućnost.

S prodajom vina, napominje, problema nemaju. "Većina je rezervirana unaprijed. Ako držiš do sebe i kvaliteta će s vremenom biti prepoznata, a onda ni prodaja neće biti problem", poručio je naš sugovornik.

Najbolja crna iz Dalmacije, bijela iz Slavonije i Podunavlja, kaže 32. Sabatina

Ivan je i predstavnik Udruge Grk Lumbarda koja trenutno broji 10 članova iako u tom mjestu raste broj vinara iz godine u godinu. "Ljudi su prepoznali potencijal te sorte. Sadi se, proizvodi tako da imamo još neke strategije kako unaprijediti cijelu priču", pojasnio je.

Jedna od tih strategija i Zaštićena oznaka izvornosti (ZOI) koju su prije dva mjeseca dobili na nacionalnoj razini, a sada su ju zatražili i na razini Europske unije. "Čekamo da se realizira. Kao udruga radimo složno sve u cilju promocije i unapređenje grka", zaključio je.  


Tagovi

Obrt Zure Ivan Batistić Zure Sabatina Nagrade Pošip Grk


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]