Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sabatina 2022.
  • 07.11.2022. 13:30
  • Šibensko-kninska, Vodice

Pošip će živjeti vječno

Razgovarali smo s nagrađenim vinarima u kategorijama otvorenih i mladih vina na ovogodišnjoj, 32. Sabatini. Koja je tajna uspjeha Frane Pešelja, Tomislava Grbića, Bože Bačića i Kristine Dražina?

Foto: Depositphotos/wellsie82
  • 1.563
  • 59
  • 0

Nagradu za najbolje otvoreno bijelo vino na ovogodišnjoj 32. Sabatini odnio je Pošip iz 2021. Frane Pešelja iz Smokvice na otoku Korčuli.

"Imam oko pola hektara nasada pod ovom sortom tako da se vinogradarstvom bavim više amaterski nego profesionalno", izjavio je ovaj vinar koji je drugu godinu na ovom događaju odnio nagradu u ovoj kategoriji.

Kaže kako ima dosta vinara u Smokvici što znači da će se tradicija nastaviti. "Pošip će živjeti vječno", poručio je Pešelj nakon uručenja nagrade.

OPG Grbić iz Privlake ima najbolje otvoreno crno i to drugu godinu zaredom. Riječ je o vinu Cabernet sauvignon barrique iz 2021 godine.

"Kada sam prošle godine osvojio nagradu na Sabatini rekli su mi da ju je lako osvojiti, ali da ju treba zadržati. Ove godine sam dokazao da ju mogu zadržati", izjavio je Tomislav Grbić, inače pomorac koji se bavi vinogradarstvom. "Nadam se da ću u budućnosti napustiti more i baviti se samo time", otkriva poručivši da se trud isplati.

Nagrađeni u kategoriji otvorenih i mladih vina (Foto: V. Stapić)

U kategoriji mladih vina za najbolje crno pobjedu je odnio OPG Božo Bačić iz Podgrađa sa svojom kupažom Syraha i Merlota 2022. "Više volimo kupaže i radimo ih svake godine jer svako vino daje nešto svoje, posebno", napominje dodavši da kad se spoje onda je to nešto drugačije.

Evo tko su najbolji od najboljih na 32. Sabatini u kategoriji otvorenih i mladih vina

"Godina je bila posebna pa mora biti takva i nagrada", zadovoljan je Bačić. Kako kaže, na Sabatini su svake godine pa im je ovo već postala tradicija. "Ne možemo bez toga, želimo znati gdje smo s vinom", napominje rekavši da proizvode male količine pa im se teško probiti na tržišta. 

U istoj toj kategoriji, ali za bijelo vino pobjedu je odnio OPG Dražina iz Pristega i to za Pošip iz 2022. Po pehar je došao Niko Dražina, nećak vlasnice nagrađenog OPG-a Kristine. Iako ima 15 godina, kaže kako u vinogradarskim poslovima sudjeluje više puta tjedno i to od svoje 10. godine života.

Petnaestogodišnji Niko došao je preuzeti pehar

"Ne pijem vino, samo radim i pomažem", rekao je nasmješen ovaj tinejdžer dodavši da svoju budućnost vidi upravo u tom poslu, što preporučuje drugima.


Tagovi

Otvorena vina Mlada vina Sabatina 2022. Frano Pešelj Božo Bačić Tomislav Grbić Kristina Dražina


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić