Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Decanter 2022
  • 07.03.2022. 09:10

Decanter poništava prijave ruskih vinara - odriču se naknada za sudjelovanje ukrajinskih

Organizatori najvećeg svjetskog vinskog natjecanja kažu kako shvaćaju da svjetske vinare više toga povezuje nego što ih razdvaja, ali u ovoj situaciji moraju zauzeti stav

Foto: Facebook/Decanter
  • 811
  • 31
  • 0

Na stranicama Decantera, najvažnijeg svjetskog vinskog natjecanja, objavljeno je kako će zbog invazije Rusije na Ukrajinu, poništiti prijave ruskih vinara te njihova vina neće biti ocjenjivana.

"Kao gestu podrške našim ukrajinskim sudionicima, odričemo se naknada za njihovo sudjelovanje", dodali su poručivši da shvaćaju kako svjetske vinare više toga povezuje nego što ih razdvaja, ali kako smatraju da u ovoj situaciji moraju zauzeti stav.

Prošlogodišnje izdanje najjače do sada

Decanter World Wine Awards, najveće je svjetsko ocjenjivanje vina koje se održava u ljeto, u Londonu. Prošlogodišnje, 18. izdanje, na kojem su hrvatska vina osvojila tri platine i osam zlata, bilo je najjače do sada, s čak 18.094 različitih etiketa (tri tisuće više nego predhodne godine) koje su pristigle iz 56 zemalja.

Ruski proizvođač Shumrinka iz krasnodarske regije osvojio je platinastu medalju za mješavinu Saperavi-Syrah, vino od europske sorte Syrah i kavkaske Saperavi, a zlatnu medalju Sauk-Dere iz iste regije za vino Lefkadia Chardonnay. Rusija je u 2021. osvojila i 20 srebrnih te 21 brončanu medalju. 

Decanter medalja prodaje vino

Ukrajinska vinarija Shabo iz Odesse je uzela dvije zlatne medalje za svoje Grande Reserve Chardonnay i Grand Reserve Cabernet. Pored toga su osvojili i 12 srebrnih te 15 brončanih. 

Prijave traju do 10. ožujka

Rok za prijavu, kotizaciju i isporuku vina za ovogodišnje natjecanje je do 10. ožujka. S ocjenjivanjem se kreće 30. travnja, a uži krug za platinaste i Best in Show nagrade će se održati 7. svibnja. Objava rezultata najavljena je za 7. lipnja, a više informacija možete potražiti ovdje

Također, Decanter piše i o bojkotu kupovine ruskih vina i žestokih pića u Britaniji gdje je vodeći dobavljač Enotria&Coe objavio kako više aktivno ne nabavlja njihove proizvode te da dobit od prodaje dionica u Rusiji planira donirati žrtvama rata. 

Otkazano Svjetsko prvenstvo u oranju u Rusiji

Treba napomenuti da su osim Decantera, i iz Michelina najavili kako ove godine neće izdati svoj vodič za Moskvu te kako će, kao reakciju na ruski napad na Ukrajinu, obustaviti sve aktivnosti u Rusiji.


Tagovi

Decanter DWWA Ocjenjivanje vina Ukrajina Rusija Poništenje prijava Rok prijava


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.