Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja vina
  • 19.11.2021. 07:30

Copa-Cogeca: Povijesno niski prinosi grožđa, ali kvaliteta izvrsna

Rast troškova sirovina, energije i transporta ugrožava konkurentnost EU vina na međunarodnom tržištu, upozorili su iz Copa-Cogecae.

Foto: Depositphotos/Miljan
  • 445
  • 54
  • 2

Copa-Cogeca je nakon završene berbe u većini europskih vinograda ažurirala rujansku prognozu o ovogodišnjim prinosima grožđa. No, predviđanja od prije dva mjeseca su potvrđena - prinosi su značajno manji. Međutim, pozitivna strana je izvrsna kvaliteta plodova.

Prema ovom krovnom udruženju europskih poljoprivrednika, većina zemalja, a pogotovo tri najveće kada je u pitanju proizvodnja - Italija, Španjolska i Francuska doživjele su značajan pad koji je usporediv s marketinškom 2017/18. godinom.

Proljetni mrazevi, sušna razdoblja ljeti, tuča i ekstremne temperature u rujnu uz pojavu biljnih bolesti u nekim zemljama glavni su krivci za povijesno niske prinose. 

Pad proizvodnje u većini zemalja navjećih proizvođača (Izvor: Copa-Cogeca)

Klimatske promjene su očekivano jedna od najbitnijih tema s kojima se sektor svakodnevno bavi, a za čije su sprječavanje potrebna najveća ulaganja. Ta je tema dominirala i u raspravama tijekom događaja pod nazivom "Vino, posao i zabava" gdje se pričalo o budućnosti resora, a glavni organizator je ovo udruženje.

Konkurentnost EU vina na svjetskom tržištu

"Ovogodišnji događaji povezani s klimatskim promjenama pokazuju u kojoj mjeri one utječu na poljoprivredu i ukazuju na izazove s kojima će se vinogradarstvo i vinarstvo suočiti u budućnosti", kazao je Luca Rigotti, predsjedajući događajem.

Međutim, dodaje da su vinogradari itekako svjesni tih izazova te da je uspostavljeno nekoliko održivih projekata koji su potkrijepljeni certifikatima kvalitete. "Kako bi nastavili ići tim putem, trebaju im odgovarajuća sredstva i vrijeme uz puno istraživanja i pristup inovativnim tehnologijama", pojasnio je. 

Kako tvrdi, upravo su im ti instrumenti neophodni za održavanje konkurentnosti EU vina na međunarodnim tržištima.

Govoreći o trenutnoj tržišnoj situaciji, predsjedatelj ju je okarakterizirao teškom. I to unatoč tome što postoje pozitivni pomaci na tržištu zbog potrošnje koja se oporavila nakon otvaranja ugostiteljskog sektora i nastavka izvoza nakon suspenzije američkih carina vezanih za spor Airbus/Boeing.

"S druge strane, s velikom zabrinutošću potvrđujemo da su se troškovi proizvodnje i transporta povećali eksponencijalno. Točnije, porasli su oni za sirovine, energiju i transport u nekim slučajevima na neodržive i neopravdane razine, čime se ugrožava konkurentnost", komentirao je.


Tagovi

Copa-Cogeca Vino Berba grožđa Prinosi Kvaliteta Troškovi Konkurentnost


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.