Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BAYER
  • 24.04.2018. 10:30

Bayer savjeti za vinogradare 24.04.-29.04.2018.

Bayer vinogradari donose nove informacije o radovima i stanju u vinogradima!

Foto: Bayer
  • 1.488
  • 68
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Mladice, nakon dužeg mirovanja, zadnjih nekoliko dana imaju ubrzani rast. Kako bi se zaštitili mladi listovi i mladice, preporuka je napraviti drugu zaštitu u vinogradu proizvodom Antracol WG 70 2 kg/ha i močivim sumporom prema uputama. Vinogradi se još uvijek špricaju kontaktnim preparatima jer nema dovoljno lisne mase za sistemične preparate. Treba pripaziti na kišu jer ona ispire kontaktne preparate pa je bolje špricati kada je prognoza bez kiše. Ukoliko lucnjevi u vinogradima nisu povezani, svejedno ih treba zaštititi protiv bolesti. Moguće je da u pojedinim vinogradima bude šteta od sovica ili grbakoraka, a ove štetnike uspješno uništava Decis 100 s 0,125 l/ha.

Grinje šiškarice koje vidimo u ljetnim mjesecima sada se špricaju Envidorom 0,4 l/ha. Ako ih lani nije bilo u vinogradu ne treba špricati, ali ako ih je bilo, onda se mora špricati kako je gore navedeno. 

Travanj i svibanj su mjeseci kada se sade novi vinogradi ili se posađuju postojeći vinogradi.

Preporuka za korove u vinogradu je Basta.

ec
Lijevo - Grinje šiškarice na mladom listu, desno - Porast mladica oko 5 cm

Kontakt osoba i broj mob.
Petar Živković, 098 256 924petar.zivkovic@bayer.com
______________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Prošli tjedan je, kao i cijeli tijek početka vegetacijske sezone, obilježen toplim vremenom, relativno nižim noćnim temperaturama i neznačajnim količinama oborina.

Istovremeno su se prosječne minimalne temperature zraka kretale od 4,3°C u Pazinu, 6.3°C Puli, 7,5°C Poreču, 9,5°C Rijeci do 10,3°C u Zadru.
Ovisno o sorti, kao i mikropoložaju unutar vinogorja, loza je u različitim razvojnim fazama. Unutar jednog vinograda su kod iste sorte, ovisno o mikrolokaciji, dosta izražene razlike u veličini loze. Razvoj loze varira od prvih listića i kretanja mladica  do faze 3-5 cm visine.

Kratkoročna tjedna vremenska prognoza ukazuje na stabilno vrijeme viših dnevnih temperatura. Vremenski uvjeti, razlike dnevnih i noćnih temperatura koje rezultiraju jutarnjom, izraženom rosuljom, kao i razvojni stadij vinove loze, uvjetuju proizvođaču da tijekom ovog tjedna obavezno planira zaštitni tretman vinograda.

Ranije sorte i topliji položaji bi do kraja tjedna trebali biti u približnoj fazi zadovoljavanja kriterija za infekciju plamenjačom vinove loze, a kasnije sorte i hladnije lokacije uzgoja loze su u fazi razvoja 1,5-3 cm u kojima, uslijed nadolazećih kiša, i crna pjegavost ima idealne uvjete za infekciju.

Za početak redovite zaštite vinograda preporučamo kombinaciju sredstava Antracol WG i sumpornih pripravaka kako bismo pravovremeno reagirali na sprječavanje napada crne pjegavosti, plamenjače, pepelnice koja je prezimjela u pupu i grinja. Antracol WG je dokazan visokoučinkovit i cjenovno prihvatljiv konatktni fungicid za suzbijanje crne pjegavosti i plamenjače, koji se aplicira u dozi od 2kg/ha.

S kretanjem vinograda, a u borbi protiv korova, preporučujemo pripravak Basta 15. Iako je loza krenula, tretiranje korova pripravkom Basta 15 omogućuje sigurno i efikasno suzbijanje svih korova  u početku vegetacije vinove loze.

cvr
Lijevo - Pošip, Zadar, desno - Crna pjegavost lista

Kontakt osoba i broj mob.
Dean Crnošija, 098 419-229dean.crnosija@bayer.com

______________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Vremenske prognoze za naredni tjedan predviđaju sunčano vrijeme bez oborina, s relativno visokim dnevnim temperaturama. Takvo vrijeme ne pogoduje biljnim bolestima, no program zaštite, posebno zbog problematike crne pjegavosti treba provoditi u redovitim razmacima. Na određenim lokalitetima (Lumbarda, sorta grk, Čara i Smokvica - pošip te na Dingaču i Postupu i Svetoj Nedilji) vinova loza je već praktično u fazi kada su mladice veće od 10 cm pa tu pomalo počinje i vrijeme za upotrebu proizvoda Antracol Combi. Sada je idealno vrijeme za prskanje protiv crne pjegavosti, stoga preporučujemo pripravak Antracol WG 70 koji, za razliku od bakrenih pripravaka, ne usporava rast. Za suzbijanje pepelnice preporučujemo neki od sumpornih pripravaka po izboru vinogradara. Na mnogim vinogradima se već mogu uočiti štete od akarinoznih grinja i za njihovo suzbijanje najbolji izbor je Envidor SC. U mladim vinogradima za suzbijanje korova preporučujemo pripravak Basta.

ve
Lijevo - Pošip - Smokvica, desno - Pošip - Čara

Kontakt osoba i broj mob.
Stipe Đuzel, 098 359-814; stipe.duzel@bayer.com


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Bayer Savjeti Vinograd Vinogradari Vinova loza Prskanje Bolesti Pupovi Zaštita Crna pjegavost Grinje Vegetacija


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]