Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 22.05.2018. 10:30

Bayer savjeti za vinogradare 22.-27.05.2018.

Bayer vinogradari donose nove informacije o radovima i stanju u vinogradima!

Foto: Bayer
  • 1.293
  • 72
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne Hrvatske

Rane sorte grožđa u pojedinim vinogorjima počele su cvasti, pa treba obaviti redovitu zaštitu vinograda protiv bolesti jer je loza u cvatnji jako osjetljiva na bolesti. Preporuka je Mikal Premium 3 kg/ha i Luna Experience 0,375 l/. Lunom Experience je bitno ošpricati sorte grožđa koje su osjetljive na botritis peteljke kao npr. Rizling rajnski, Manzoni, Kerner, Silvanac zeleni, Sauvignon bijeli i muškatne sorte. Luna je i botriticid i uspješno zaustavlja razvoj botritisa na peteljke. Ukoliko se ne koristi Luna Experience na gore navedenim sortama, preporuka je Teldor 1-1,5 l/ha. 

Kada loza cvate opasno je zbog fitotoksičnosti cvata koristiti folijarana gnojiva s borom i zinkom. Mogu se koristiti nakon cvatnje. 

U vinogradima gdje je napad moljaca preporuka je Decis 100 EC 0,125 l/ha.

Kombinacija Mikal Premium i Luna Experience uspješno štite vinograd 14 dana dok ne završi cvatnja. Ne preporučuje se zaštita vinograda u cvatnji, no ako nije ošpricano ili ako je rok za špricanje, bolje je ošpricati u cvatnji nego čekati kraj cvatnje. Izbjegavati insekticide u cvatnji zbog pčela.

Korove uspješno možemo suzbiti Bastom 1,5l/ha u trake ispod trsova.

vd
Lijevo - Početak cvatnje, desno - Botritis peteljke

Kontakt osoba i broj mob.
Petar Živković, 098 256 924petar.zivkovic@bayer.com
______________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Sredinom prošlog tjedna je vladalo kišno vrijeme sa nižim temperaturama od prosječnih za ovo doba godine uz tjednu visoku prosječnu dnevnu vlagu zraka od 89-94%, na svim lokacijama. U svim podregijama je pala visoka količina oborina od 40 pa i do 90 mm kiše. Kiša je u ovom vegetacijskom razdoblju uvijek dobrodošla, ali s obzirom na fenofazu loze može biti i vrlo izazovno s gledišta zaštite.

Plamenjača se mjestimično pojavila, pa se mogu očekivati i intenzivnije sekundarne infekcije, a s obzirom na kratkoročnu vremensku prognozu za cijeli primorski pojas. Prognoza ukazuje na nove, moguće i obilnije oborine sredinom ovog tjedna, praćene dosta visokim srednjim dnevnim temperaturama.
Ove informacije upućuju vinogradare na poseban oprez.

Vinova loza je u fenofazi ispred cvatnje, za kasnije sorte. Kod ranijih sorti i toplijih položaja loza je u fenofazi cvatnje što predstavlja posebno otegotnu okolnost u smislu svih agrotehničkih zahvata.

gv
Merlot - početak cvatnje, Dajla

Najzastupljenije bijele sorte Istre i Primorja (Malvazija, Žlahtina) su pred cvatnju i očekuje se otvaranje cvata i sama cvatnja krajem tekućeg tjedna. Ranije sorte toplijih položaja su u cvatnji. Pravila struke nalažu da se u razdoblju cvatnje zahvati na lozi smanje na što manju moguću mjeru. Ukoliko je vinogradaru plan zaštite ovaj tjedan, preporučujemo tretman neovisno o fenofazi, kako bi se spriječili veći gubici prinosa već u ovoj fazi razvoja loze. 

U ovom razdoblju vinogradar, ukoliko zapostavi važnost odabira najkvalitetnije zaštite, može imati izuzetno velike gubitke već u cvatnji. Poučeni iskustvima iz proteklih godina moramo preventivno djelovati na sve bolesti koje napadaju cvat vinove loze. To su plamenjača na mladom cvatu, botritis u najranijoj fazi na cvatu (tzv. "zeleni botritis") te pojava pepelnice na cvatovima i formiranim oplođenim grozdićima kod ranijeg sortimenta.

Kombinacija navedenih pripravaka u preporuci je odabir sredstava koji najefikasnije suzbijaju cijeli spektar navedenih bolesti. Navedeni pripravci su kompatibilni po visokoj učinkovitosti i dužini djelovanja, što je naročito važno u vremenu pred i u samoj cvatnji. Mikal Premium F sa svoje tri djelatne tvari suzbija plamenjaču u svim stadijima razvoja.

hh
Ohnići pred cvatnju, Istra

Nativo WG svojim djelovanjem efikasno preventivno spriječava pojavu pepelnice, ali i suzbija gdje se eventualno pepelnica pojavila. Daljnim razvojem vegetacije, povećavanjem temperatura i višom relativnim vlagom zraka kao posljedica visokih temperatura, pepelnica će polako postati ozbiljniji problem u zaštiti vinograda. Nativo je najkvalitetniji odgovor za te izazove.

Luna Experience je novi kombinirani fungicid  (fluopiram+tebukonazol) širokog spektra djelovanja s primjenom u dozi od 0,375 l/ha. Dvostruko djeluje na bolesti koje mogu nanijeti štetu na cvatu vinove loze: pepelnicu i siva plijesan. Djelovanjem na sivu plijesan, Luna Experience omogućuje vinogradaru da ne mora upotrijebiti neki specifični fungicid iz grupe botricida već u ovoj fazi, pa je samim tim ovaj tretman jeftiniji, a zaštita od botritisa osigurana.

Vinogradar kvalitetnom aplikacijom i odabirom najboljih sredstava može svesti moguće gubitke prinosa u cvatnji na minimum.

v
Teran u cvatnji, Dajla

Kontakt osoba i broj mob.
Dean Crnošija, 098 419-229dean.crnosija@bayer.com

______________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Kao što se i očekivalo, cvatnja je došla prilično brzo. U nekim vinogorjima i položajima te kod nekih sorti (Lumbarda-grk, Kaštela-crljenak, pošip na južnim položajima) je već prošla. Možemo očekivati relativno kratko trajanje cvatnje zbog dobrih uvjeta (obilje vlage i visoke temperature) te vinogradari moraju biti svakodnevno u vinogradu. Prognoze predviđaju pogoršanje vremena, počevši od utorka, koje bi trajalo sve do petka. Mnogi vinogradari su zvali jer se boje da zbog kiše neće moći ući ta tri dana u vinograde pa traže savjete što učiniti. Ukoliko im u početak tog perioda ulazi 10-12 dana od zadnje aplikacije trebali bi izvesti aplikaciju zaštite jer prije kiša, ali ukoliko su prskali sedam dana prije mogu slobodno pričekati da pogoršanje prođe. U vinogorju Vrgorac i dijelu vinogorja Neretva (Staševica, Kobiljača, Otrić Seoci) već ima vidljivih simptoma zaraze, što zbog pogrešeno izvedene aplikacije (nepravovremeno) što zbog krivog izbora pripravka. Kako je loza u fazi cvatnje i u najosjetljivijoj fazi vegetacije, ti vinogradari bi se mogli naći u velikim nevoljama.

Preporučujemo hitnu upotrebu pripravka Mikal Premium i ponavaljanje nakon 8-10 dana kako bi zaustavili zarazu. Oni ne mogu računati na preventivne pripravke već moraju koristiti najbolji kurativni pripravak na tržištu, a to je gore navedeni Mikal Premium u punim dozama. Vinogradari koji su koristili Bayerove pripravke javljaju da je sve u najboljem redu. Ovdje naglašavam da se treba ići u aplikaciju bez obzira na cvatnju. Ukoliko se vinogradari boje slabije oplodnje zbog aplikacije u cvatnji, ne trebaju se brinuti jer su pravilno izvedenom aplikacijom štete zanemarive u odnosu na moguće štete ukoliko dođe do zaraze plamenjačom u ovoj fazi koje mogu biti i stopostotne.

sc
Lijevo - Chardonnay Imotski, grinje šiškarice - nakon aplikacije Envidora zdrav prirast, desno - Merlot - cigaraš - imago mužjak i ženka, Drniš

Za ovu fazu preporučujemo u svim vinogorjima kombinaciju pripravaka Mikal Premium F i Lunu Experience. Za one vinograde gdje je cvatnja završila ili je pri kraju napominjemo da je to vrijeme naseljavanja sive plijesni u vinograd, pa ako se ne štite od ove bolesti onda ima je Luna Experience idealan izbor jer ovaj pripravak u velikom postotku suzbija i sivu plijesan.

Od radova u vinogradu sada su aktualni uvlačenje mladica u žice i vezanje. Vinove loze, inače u svim vinogorjima u Dalmaciji "dobro nose" i bila bi šteta da se zbog bolesti izgubi urod. Pravilnim izborom - Bayerovih pripravaka i pravilnom upotrebom opasnost od najvažnijih bolesti će biti minimalna ili nikakva.

cd
Vranac - uljna mrlja, Vrgorac

Kontakt osoba i broj mob.
Stipe Đuzel, 098 359-814; stipe.duzel@bayer.com


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Bayer Savjeti Vinograd Vinogradari Vinova loza Prskanje Bolesti Pupovi Zaštita Crna pjegavost Grinje Vegetacija


Partner