Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer vinogradar
  • 21.04.2015. 18:00

Bayer savjeti za vinogradare 20.-26.04.2015.

Vinogradari, dobro pregledajte vinograde i pripazite na štetnike vinove loze koji grizu pupove dok je loza u fazi vunastog pupa! Tada se preporučuje prskanje pripravkom Decis (0,4 l/ha).

  • 854
  • 40
  • 0

I ovaj tjedan Bayer stručnjaci donose savjete za zdraviji i prinosniji vinograd. Pročitajte savjete za pojedinu regiju, a ispod članka pronaći ćete i tablicu preporuka i sredstava za tretiranje pojedinih bolesti po regijama!

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Idućih nekoliko dana očekuje se porast temperature i kretanje vegetacije u vinogradima. U vinogradima koji lani nisu kvalitetno zaštićeni protiv bolesti, pojavit će se zaraza od pepelnice kada krene vegetacija. Preporučuje se da vinograde štitite protiv crne pjegavosti pripravkom Antracol WG 70 (2 kg/ha) te protiv pepelnice i grinja močivim sumporom. Prvu zaštitu najbolje je obaviti dok je loza u fazi vunastog pupa, s preporučenom dozom. Potrošnja vode u vinogradima nije toliko važna koliko je važna doza, odnosno treba poštivati preporuke kako bi vinogradi ostali zdravi. Za vinogradare koji planiraju saditi novi vinograd, optimalno vrijeme za sadnju je do polovice svibnja.

Porastom temperature pojavljuju se i korovi u vinogradima. Korovi se prskaju u trake pripravkom Basta 15 (2 l/ha).

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Crna pjegavost i pepelnica

Kraj proteklog tjedna obilježen je malim količinama kiše. Tako je na području Zadarske županije palo ukupno 1.6 mm, području Poreštine u Istri 4.2 mm, Pazina 10.5 mm, Pule 4.4 mm, Rijeke 15 mm po četvornom centimetru kiše. Možemo zaključiti da stabilno vrijeme koje traje već neko vrijeme, bez značajnijih oborina, omogućuje vinogradarima završavanje redovitih zahvata u obradi i njezi vinograda na vrijeme. Relativno niske noćne temperature prolongiraju vegetaciju vinove loze, lagano ometaju normalan razvoj i čine vegetaciju kasnijom u odnosu na prošlu godinu.

Ovisno o temperaturama, položajima i sortama u svim navedenim podregijama, loza je u različitim fazama razvoja. Za sjevernu Dalmaciju ranije sorte na toplijim položajima su u fazi razvoja visine loze 2-3 cm. Na nešto hladnijim položajima sorte loze merlot, syrah su u fazi razvoja pojave prvih listića do visine 2 cm, a cabernet sauvignon, plavina u fazi bubrenja pupova. U Primorju, u Vrbničkom polju, sorta žlahtina je u fazi razvoja prvih listića. U Istri su malvazija i teran u kretanju vegetacije loze do visine 2-3 cm. Kraj ovog tjedna, prema vremenskoj prognozi na području Primorja, nosi par milimetara kiše, a početak idućeg u Istri 5-6 mm. S obzirom na vremensku prognozu, stadij vegetacije, sortu i položaje, općenito se naglašava i preporučuje kretanje u prve tretmane za zaštitu od crne pjegavosti, pepelnice eventualno prezimjele u pupovima, kao i zaštitu od grinja. Loze u toplijim područjima su u optimalnoj fazi za zaštitu od crne pjegavosti, dok je za kasnije sorte "hladnijeg" područja potrebno pričekati razvoj loze 1,5-2,5 cm kada nastaju idealni uvjeti za infekciju tek krenulih mladica.

Glavnina radova u vinogradima je i dalje fokusirana na mehaničko i kemijsko suzbijanje korova. Iako je loza krenula, tretiranje korova pripravkom Basta 15 omogućuje u početku vegetacije vinove loze sigurno i efikasno suzbijanje svih korova.

Za prvo prskanje vinove loze, kao dokazani i visoko učinkovit proizvod u zaštiti od crne pjegavosti, preporučuje se pripravak Antracol WG 70 (2 kg/ha). Kombinacijom sa sumpornim pripravcima, u ovoj fazi djeluje se i na pepelnicu te repelentno na grinje. S kretanjem vegetacije u vinogradu, također se preporuča borba protiv korova pripravkom Basta 15, koji svojim kontaktnim djelovanjem osigurava siguran učinak, a manju štetu po lozu uslijed eventualnih pogrešaka pri aplikaciji u ovoj fazi razvoja vinove loze.

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Ston - plavac mali

Možemo reći da je zbog zahlađenja vinova loza sporo napredovala. Tako da su fenofaze, osim pošipa, te vinograda na južnim padinama ostale gotovo iste pa su preporuke slične onim od prošlog tjedna. U vinogradima gdje loza nije u porastu, i dalje se preporučuje zaštitu pripravkom Antracol WG 70 (2 kg/ha) za suzbijanje crne pjegavosti te sumpornim pripravkom po izboru za suzbijanje pepelnice. Ovim zahlađenjem sezona će još više kasniti pa se preporučuje da se ne koriste bakreni pripravci jer usporavaju rast loze. U onim vinogradima gdje je porast veći od 10-15 cm preporučuje se korištenje pripravka Antracol Combi (2,5 kg/ha) uz dodatak pripravka Nativo (0,16-0,2 kg/ha) kao partnera za pepelnicu. U vinogradima gdje ima problema s grinjama preporučujemo upotrebu akaricida Envidor (0,4 l/ha) uz dodatak sumpora. Nadalje, važno je upozoriti kako će povećanjem temperature početi nagli i silovit prirast vinove loze te vinogradari moraju biti oprezni u korištenju zaštite. Isto tako, zbog jakih lanjskih zaraza, borba protiv bolesti prenijela se u ovu godinu i zaštita će morati biti bez kompromisa i kalkulacija na svim vinogradarskim položajima.

Jeste li znali?

Da je u svijetu poznata crna sorta grožđa i istoimeno vino zinfandel (engleski sinonim), primitivo u Italiji (regija Puglia) izvorna, autohtona hrvatska sorta crljenak kaštelanski (Pribidrag,Tribidrag). Crljenak je stara dalmatinska sorta izvorno s područja Kaštela, što je dokazano DNA markerima na Sveučilištu Davis u Kaliforniji. U Dalmaciji je bila na rubu gubitka izvornog DNA materijala vjerojatno zahvaljujući svojoj izrazitoj osjetljivosti na sve bolesti vinove loze.


Dokumenti


Tagovi

Bayer Bayer vinogradar Savjeti vinogradarima Noćne temperature Bolesti vinograda Zadarska županija Korovi u vinogradu Crna pjegavost Antracol WG Basta Merlot Zaštita vinograda Nativo Antracol Combi Envidor Zinfandel sorta


Partner