Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer vinogradar
  • 18.04.2016. 14:40

Bayer savjeti za vinogradare 18.-24.04.2016.

U toplijim područjima povoljni su uvjeti za plamenjaču i crnu pjegavost. Pregledaje svoje vinograde!

  • 1.352
  • 65
  • 0

Bayer stručnjaci donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze. Ukoliko trebate dodatne informacije kontaktirajte Bayer agronome na jedan od ispod članka navedenih kontakata, a oni će Vam dati odgovore na sva Vaša pitanja.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Na ranijim sortama vinove loze, mladice su dosegle veličinu od 5 cm i vrijeme je za zaštitu s Antracol WG 70, 2 kg/ha u kombinaciji s močivim sumporom 3 kg/ha. Kasnije sorte su nešto slabije krenule, no i za njih vrijedi isti program zaštite. Lani je u vinogradima primjećena česta pojava grinja šiškarica (tkz. erinoza) koja se već sada primjećuju na pojedinim lokacijama. Kod takvih vinograda se preporučuje, uz fungicidnu zaštitu, dodavanje i akaricida Envidor SC 0,4 l/ha. Aktualna faza razvoja najbolja je za suzbijanje ovih štetnika.

Štetnici kao grba korak ili sovice više neće izgrizati pupove jer je loza narasla i neće biti šteta od navedenih štetnika. Sve nepotrebne mladice s trsa treba odstraniti, pljevljenje vinograda se lako obavlja dok mladice nisu otvrdnule. Korovi se mogu uspješno suzbiti primjenom herbicida Basta 15 1,5 l/ha u trake ispod reda.

Grinje šiškarice na mladom listu

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Prošli tjedan je, kao i cijeli tijek početka vegetacijske sezone, obilježen toplim vremenom, relativno nižim noćnim temperaturama i neznačajnim količinama oborina. Istovremeno su se prosječne minimalne temperature zraka kretale od 4,3°C u Pazinu, 6,3°C Pula, 7,5°C Poreč, 9,5°C Rijeka do 10,3°C u Zadru.

Ispod članka pronaći ćete tablicu savjeta za tretiranje po regijama, ovisno o fenofazi!

Ovisno o sorti, kao i mikropoložaju unutar vinogoroja, loza je u različitim razvojnim fazama. I unutar jednog vinograda kod iste sorte, ovisno o mikrolokaciji, su dosta izražene razlike u veličini loze. Razvoj loze varira od prvih listića i kretanja mladica do faze 3-5 cm visine. Kratkoročna tjedna vremenska prognoza kazuje da su u očekivanju izraženije oborine, naročito krajem tjedna. Prognozirane količine oborina su do 20 mm u Poreču, Pazinu, Puli, 40 mm Krk, Vrbnik, 35 mm Zadar, Benkovac i Stankovci uz prosječne dnevne temperature od 13-16°C. Vremenski uvjeti, vlaga, razvojni stadij vinove loze uvjetuju proizvođaču da tijekom ovog tjedna obavezno planiraju zaštitni tretman vinograda.

Crna pjegavost lista

Ranije sorte i topliji položaji bi do kraja tjedna trebali biti u približnoj fazi zadovoljavanja kriterija za infekciju plamenjačom vinove loze, a kasnije sorte i hladnije lokacije uzgoja loze su u fazi razvoja 1,5-3 cm u kojima uslijed nadolazećih kiša i crna pjegavost ima idealne uvjete za infekciju.

Za početak redovite zaštite vinograda preporuča se kombinacija sredstava Antracol WG i sumpornih pripravaka kako bi pravovremeno reagirali na spriječavanje napada crne pjegavosti, plamenjače te pepelnice koja je prezimjela u pupu te grinja. Antracol WG je dokazani i visokoučinkovit te cjenovno prihvatljiv konatktni fungicid za suzbijanje crne pjegavosti i plamenjače, a koji se aplicira u dozi od 2kg/ha.

S kretanjem vinograda, a u borbi protiv korova preporučuja se pripravak Basta 15. Iako je loza krenula, tretiranje korova pripravkom Basta 15 omogućuje u početku vegetacije vinove loze sigurno i efikasno suzbijanje svih korova.

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Zbog visokih temperatura, loza vrlo brzo napreduje tako da će ovo biti vjerojatno zadnje preporuke za kontaktna prskanja. Preporuča se korištenje Antracola WG za suzbijanje crne pjegavosti te sumpornog pripravka po izboru za suzbijanje pepelnice. Sa terena dolaze informacije da se na više lokaliteta pojavljuju akarinozne grinje te se preporuča upotreba Envidora SC. Nadalje, ima dosta šteta od gusjenica grba-korak koje izjedaju pupove u otvaranju te mogu nanijeti velike štete, kao i razne pipe pa se preporuča zaštita registriranim insekticidima.

Merlot Imotski

Pošip, chardonnay i ostale rane sorte već imaju mladice veće od 10-15 centimetara te je krajnje vrijeme za suzbijanje crne pjegavosti. Kako je prošli tjedan bilo iznimno suho i toplo, na lokalitetima koji su izloženi vjetru nema nikakve opasnosti od plamenjače, ali zbog tihih jutara velike su rose te je u onim vinogradima gdje je velik prirast, potreban poseban oprez.

Velik problem predstavljaju korovi te i dalje stoji preporuka da se za njihovo suzbijanje koristi pripravak Basta 15 u količini 3-4 lit/ha.


Dokumenti


Tagovi

Bayer vinogradar Zaštita vinograda Zaštita vinove loze Envidor SC Basta 15 Herbicid Insekticid Antracol WG 70 Veličina loze Grinja šiškarica


Partner