• Bayer
  • 16.04.2018. 13:30

Bayer savjeti za vinogradare 16.04.-22.04.2018.

Bayer vinogradari donose nove informacije o radovima i stanju u vinogradima!

Foto: Bigstockphoto/fortise
  • 1.096
  • 71
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Za nekoliko dana na ranim sortama grožđa krenut će bubrenje pupova i tada je vrijeme za prvo špricanje vinograda. Preporuka je Antracol WG 70 i močivi sumpor, prema uputama proizvođača. Važno je dobro natopiti pupove škropivom. Neki vinogradi nisu orezani ili lucnjevi nisu povezani, no svejedno je potrebno napraviti prvu zaštitu i u takvim vinogradima. Posebno valja obratiti pažnju na vinograde koji su lani imali napad pepelnice ili grinja. Vinograde koji su blizu šumama mogu napasti štetnici koji grizu mlade pupove npr. sovice, grbakorci i sl. Štetnike možemo suzbiti pripravkom Decis 100 EC u dozi 0,125 l/ha.

Preporuka za korove u vinogradu je Basta.

wd
Lijevo - Pupovi izgriženi od grbakorka, desno - Vunasti pup

Kontakt osoba i broj mob.
Petar Živković, 098 256 924; petar.zivkovic@bayer.com
______________________________________________________________________________________________

Preporuke za sjevernu Dalmaciju, Hrvatsko Primorje i Istru

Ovisno o položajima i sortama u svim navedenim podregijama loza je, u odnosu na prošlu vegetaciju, u “kašnjenju” 10 do 15 dana. Protekli tjedan je opet bio kišovit, posebice u Istri i Primorju, a nešto manje vlažan u zadarskom kraju. To vinogradarima ponovno otežava završetak zimskih radova te pripremu za vegetacijske radove koji uključuju i zaštitu. I ovaj tjedan vremenska prognoza ukazuje na mogućnost oborina početkom tjedna za cijeli primorski pojas.

Kod kasnijih sorti su posljednji trenuci za rješavanje problema korova totalnim translokacijskim herbicidima na bazi glifosata. Kako je na toplijim položajima i ranijim sortama u vinogradima zadarsko-benkovačkog područja loza u fazi bubrenja i razvoja prvih listića, tu se ne smije intervenirati navedenim herbicidima. Na toplijim položajima i kasnije sorte razvijaju prve listiće. 

U Istri su ranije sorte (Merlot, Teran, Chardonnay, Sauvignon blanc…) u fazi razvoja prvih listića, a Malvazija je tik pred kretanje vegetacije. U Vrbničkom polju u Primorju, sorta Žlahtina je u fazi bubrenja pupova pred kretanje vegetacije.

Ovdje, kao i na drugim pozicijama, ako je došlo do kretanja vegetacije, toplo preporučujemo herbicide na bazi glufosinata Basta 15. Basta 15 omogućava aplikaciju i u vegetaciji vinograda jer svojim temeljitim, a kontaktnim djelovanjem neće izazvati trajne štetne posljedice po lozu i ako dođe do pogreške u aplikaciji.

Kako je zima, a i sam proljetni uvod u sezonu obilježen izrazito vlažnim vremenom,  treba obratiti posebnu pozornost na pravovremene agrotehničke zahvate, a posebice zaštitu naših vinograda od štetnika i bolesti. U svim navedenim vinogradarskim podregijama zima nije bila klimatološko jamstvo smanjenja pritiska bolesti i štetnika, pritom misleći na pozitivan utjecaj niskih temperatura. Što se tiče naših preporuka za zaštitu, i dalje za kasnije sorte, koje nisu krenule, preporučujemo tretman sredstvima na bazi sumpora prema preporuci proizvođača iz razloga suzbijanja erinoza i akarinoza.

Loze ranije epohe dozrijevanja, kao i toplijih položaja, su već u optimalnoj fazi (1-1,5 cm) za suzbijanje od bolesti crna pjegavosti (Phomopsis Viticola).  Naša preporuka za prvo prskanje je pripravak Antracol WG, iz Bayerove palete proizvoda za zaštitu vinove loze, kao dokazan i visoko učinkovit proizvod u zaštiti od crne pjegavosti.

ce
Lijevo - Istra, Malvazija, desno - Istra, Merlot - Dajla

Kontakt osoba i broj mob.
Dean Crnošija, 098 419-229; dean.crnosija@bayer.com

______________________________________________________________________________________________

Podregije Dalmatinske zagore te Srednja i Južna Dalmacija

U nekim vinogorjima se polako završava rezidba i obavlja popravak armature. Zbog visokih temperatura loza vrlo brzo otvara pupove pa je u skoro svim vinogorjima došlo do otvaranja pupova, a neke sorte imaju već i 5-10 cm mladicu (prvenstveno grk i pošip). Pošto su fenofaze slične prošlotjednoj, i preporuke su iste. Apeliramo na vinogradare da obave prskanje protiv crne pjegavosti jer je sada idealno vrijeme. Preporučujemo pripravak Antracol WG 70 koji, za razliku od bakrenih prirpavaka, ne usporava rast. Za suzbijanje pepelnice preporučujemo neki od sumpornih pripravaka po izboru vinogradara. Pravo je vrijeme i za suzbijanje akarinoze te ostaju preporuke za Envidor SC. U nekim vinogradima imamo pojavu izgrizanja vunastih pupova od strane grinja pa u tom slučaju preporučujemo upotrebu nekog od registriranih insekticida.

ce
Lijevo - Lumbarda - Grk, desno - Pridvorje - Malvasija Dubrovačka bijela

Kontakt osoba i broj mob.
Stipe Đuzel, 098 359-814; stipe.duzel@bayer.com


Dokumenti


Tagovi

Bayer Savjeti Vinograd Vinogradari Vinova loza Prskanje Bolesti Pupovi Zaštita Crna pjegavost Grinje Vegetacija


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nešto se sprema ovdje, hmm, ali što? ;)