Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 08.05.2017. 18:00

Bayer savjeti za vinogradare 08.-14.05.2017.

Bayer vinogradari donose nove informacije o radovima i stanju u vinogradima!

  • 2.402
  • 117
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Vinogradari u 2017. godini suočeni su s problemima u svojim vinogradima od niskih zimskih temperatura i smrzavanja vinograda, mraza u pojedinim vinogradima, nejednakog kretanja pupova i porasta mladica do napada crne pjegavosti te grinja akarinoza i erinoza. U većini vinograda porast mladica je oko 10 cm pa su stvoreni uvjeti za plamenjaču i pepelnicu te preporučujemo zaštitu vinograda s Antracolom Combi 2,5 kg/ha i Nativo 0,2 kg/ha, a može se dodati i močivi sumpor prema preporuci proizvođača ako vinogradar želi. U vinogradima gdje ima vunastih pupova ili su mladice oko 5 cm preporuka Antracol WG 70 i močivi sumpor prema preporuci proizvođača. Ako su štete od mraza u vinogradu totalne, tada nije potrebno štititi vinograd sve dok ne krene suočica ili spavajući pup. Mladice koje je mraz uništio ne režu se škarama ili se ne lome rukama kako se ne bi oštetile suočice koje mogu imati grozdove. Protiv grinja erinoza preporuka je Envidor 0,4 l/ha.

28.04.2017. Mladice oko 10 cm

Mladi vinogradi koji su lani posađeni štite se protiv pepelnice, plamenjače i grinja, a preporuka je Antracol WG 70 2 kg/ha, močivi sumpor prema preporuci proizvođača i Envidor 0,4 l/ha.

Korovi se mogu pošpricati s Bastom u trake s 1,5 l/ha ili čitavu površinu vinograda s 4-5 litara. Na mlade vinograde (do 3 godine) Basta se ne preporučuje.

28.04.2017. Grinje erinoze

Kontakt osoba i broj mob.
Petar Živković, 098/256-924; petar.zivkovic.ext@bayer.com

__________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Vegetacijska sezona 2017. godine krenula je ranije gotovo 10-tak dana u odnosu na prošlu. Ipak, niske noćne i srednje dnevne temperature, mraz s 21. na 22.04.2017. imaju za posljedicu stagnaciju u rastu i razvoju, pa možemo zaključiti da trenutna fenofaza loze "kasni" za lanjskom sezonom 7-10 dana.

Prošlotjedni vremenski uvjeti nisu pokazali značajnije povišenje maximalnih kao i srednjih dnevnih temperatura, a oborina je bilo i u velikim količinama.U Puli i 50mm, Poreču i Pazinu preko 30mm, Rijeci 25mm, Zadru preko 15mm. I idući tjedan vremenska prognoza ukazuje na nastavak nestabilnog, a u zapadnom dijelu Istre, i otocima kišnog vremena. Prognozirano nestabilno vrijeme s oborinama će i dalje biti praćeno za ovo doba sezone i nižim temperaturama, koji će i dalje utjecati na razvoj loze. Loza je u stresnim uvjetima i traži posebnu pozornost u smislu zaštite i eventualnih prihrana makro i mikrohranjivima. U sklopu zaštite i dalje preporučujemo primjenu aminokiselinskih pripravaka koji pomažu oporavku loze od utjecaja lošijih klimatskih uvjeta koji su još prisutni u svim navedenim vinogradarskim podregijama.

Porast loze unatoč stresnim uvjetima preko 10 cm, dosta kiše te srednje dnevne temperature od preko 10°C zadovoljavaju kriterije za primarnu infekciju plamenjače. Kvalitetnim odabirom sredstava možemo reagirati preventivno i spriječitii infekciju na vrijeme.

Antracol Combi predstavlja kombinaciju dviju djelatnih tvari koje preventivno kontaktno, ali i sistemično kurativno predstavljaju sigurnu zaštitu od plamenjače u ovoj fenofazi vinove loze, a u kombinaciji sa sredstvom Nativo daje maksimalnu sigurnost od mogućnosti razvoja i širenja pepelnice. Mikal Flash predstavlja standard u zaštiti vinograda već duži niz godina, i sadrži dvije djelatne tvari. Prva djelatna tvar je folpet koji djeluje kontaktno i vrlo učinkovito na crnu pjegavost, a druga je fosetil-AL sistemik sa kretanjem prema korjenu silazno i prema najmlađim djelovima biljke uzlazno. Na položajima gdje grinje izazivaju veće štete, naročito akarinoza koja spriječava normalan razvoj loze od samog početka vegetacije, preporučujemo akaricid Envidor u dozi od 0,4-0,5l/ha.

Od agrotehničkih zahvata u vinogradima izvode se agrotehnički zahvati pljevljenja.

Kako je i razvoj "divlje" loze iz podloge intenziviran, tako se ne preporučuje daljnja primjena herbicida na bazi glifosata u prskanju korova. Glfosat se translocira putem poprskane "divlje" u korjenov sustav te nadzemne dijelove i može ozbiljno oštetiti cjelu biljku te izazvati sušenje iste. Tretiranje korova sredstvima na bazi glufosinata (Basta 15), omogućuje efikasno suzbijanje korova u vegetaciji bez posljedica na razvoj loze ukoliko je sredstvo aplicirano na tzv. "divlju" lozu iz podloge.

Lijevo - 05.05. Pošip, vršno žutilo posljedica nižih temperatura, desno - 05.05. Pošip, Kraljevski vinogradi

Kontakt osoba i broj mob.
Dean Crnošija, 098/419-229; dean.crnosija.ext@bayer.com

__________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Produženjem dana i povišenjem temperatura vinova loza ulazi u fazu ubrzanog rasta, osim, naravno u vinogorjima koja su poharana u većem postotku gdje loza praktično ponovo pupa iz spavajućih pupova.

Vrijeme u nadolazećem tjednu će biti promjenjivo do srijede ili četvrtka, kada se očekuje još jedno zahladnjenje, što će pogodovati razvoju crne pjegavosti. No, zbog dosta visokih temperatura i kišnog vremena velika je opasnost i od plamenjače koja već može zaraziti mladice i listove. Oni vinogradari gdje je porast mladica intenzivniji gdje su mladice veće od 30 cm trebaju već prijeći na sistemičnu zaštitu i koristiti pripravke Antracol Combi ili Mikal Flash za suzbijanje plamenjače te Nativo WG 75 za zaštitu od pepelnice. Zahlađenje će pogodovati i napadu grinja. Ukoliko imamo napad grinja sada se štete već dobro vide pa za suzbijanje uzročnika akarinoze i erinoze preporučamo Envidor SC.

05.05.2017. Plavac mali, Ston

U onim vinogradima gdje je, što zbog ponovnog izbijanja pupanja nakon mraza, što zbog sortimenta i hladnijeg položaja porast manji od 10 cm, preporučujemo korištenje pripravka Antracol WG 70 uz sumporni pripravak prema preporuci proizvođača.

Za suzbijanje korova koji su u intenzivnom porastu preporučamo Bastu, čak i u vinogradima koji nisu opljevljeni pri panju jer Basta djeluje kontaktno pa ne postoji opasnost za trs.

U vinogradima će početi intenzivni radovi na pljevljenju te upozoravamo vinogradare da poštivaju radne karence nakon aplikacije zaštitnih sredstava.

Nadamo se da više neće biti ekstremno niskih temperatura za ovo doba godine.

Kontakt osoba i broj mob.
Stipe Đuzel, 098/359-814; stipe.duzel.ext@bayer.com

__________________________________________________________________________________________

Napomena: Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati na siguran način. Pri odabiru sredstva poštivati priložene upute o vremenu primjene i broju tretmana tijekom vegetacije.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Bayer Savjeti Vinova loza Pepelnica Plamenjača Zaštita Crna pjegavost Mraz Porast Svibanj


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]