Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 07.05.2018. 16:30

Bayer savjeti za vinogradare 07.-13.05.2018.

Bayer vinogradari donose nove informacije o radovima i stanju u vinogradima!

Foto: Bayer
  • 1.764
  • 117
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne Hrvatske

Nekoliko zadnjih dana je intenzivan porast mladica u vinogradima. Mladice kod ranih sorti grožđa su preko 50 cm pa zbog velikog dnevnog porasta preporuka je zaštita vinograda od bolesti sistemičnim fungicidima koji kolaju kroz trsove i uspješno štite mladice, listove i mlado grožđe od bolesti. Mikal Premium 3 kg/ha i Falcon 0,4 l/ha su najsigurnija zaštita vinograda. Cvatnja vinograda očekuje se ranije nego lani, krajem svibnja ili početkom lipnja iako je u početku vegetacija kasnila pa će prskanje pred cvatnju biti za dva do tri tjedna. Nagli porast loze i kišno vrijeme je idealno za plamenjaču.

Kako bi se lakše napravila zaštita, potrebno je zametnuti mladice u žice i povezati ih, no treba pripaziti jer su krhke i lako pucaju. 

Grinje šiškarice se pojavljuju u vinogradima i preporuka je Envidor 0,4 l/ha da zaustavi širenje grinja u vinogradima.

Preporuka za korove u vinogradu je Basta.

cs
Lijevo - Mladice oko 50 cm, desno - Točkice od folijarnog gnojiva

Kontakt osoba i broj mob.
Petar Živković, 098 256 924petar.zivkovic@bayer.com
______________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Krajem proteklog tjedna je na području Istre, Primorja i sjeverne Dalmacije vladalo izrazito kišno vrijeme. Tako je u Poreštini palo blizu 25 mm kiše po četvornom metru, u Pazinu 30-tak mm, Rijeci 36 mm, a Puli 20-tak mm, dok na zadarskom području 20 mm kiše. Uz veću vlagu i temperature su na rekordno visokim razinama za ovo doba vegetacije. Maksimalne dnevne temperature za sve navedene podregije su u rasponu od  25 do 28⁰C, a i noćne imaju visoke vrijednosti.

Iako je vinova loza ove godine ušla u vegetaciju kasnije, naglo zatopljenje uz akumulaciju zimske vlage i ovotjedne kiše rezultiralo je ubrzanim vegetativnim porastom. Tako je u odnosu na protekle dvije, tri sezone loza 7-10 dana brža u razvoju.

Vremenska prognoza u sljedećem tjednu ukazuje na stabilno vrijeme s nastavkom visokih dnevnih i noćnih temperatura. Uvjeti visokih srednjih dnevnih temperatura, kao i ulazak vinove loze u fenofazu intenzivnog porasta mladica, vinogradaru znače poziv na posebnu pozornost u zaštiti vinograda od bolesti. Ostvareni su svi potrebni uvjeti za infekciju i širenje biljnih bolesti.

csc
Lijevo - Vrbničko polje, desno - Malvazija Istra 

U svim navedenim podregijama ranije sorte grožđa na toplijim položajima su ušle u fenofazu intenzivnog porasta, mladica viših od 50 cm
Prema navedenim klimatskim uvjetima i fenofazi u ovom slučaju, preporučujemo prelazak na fungicide iz Bayerove palete proizvoda koji daju najveću moguću sigurnost u zaštiti vaših vinograda.

Takav je Mikal Premium, proizvod koji sadrži tri djelatne tvari koje u svakom trenutkum svojim sinergizmom (zajedničkim djelovanjem) odgovaraju najvećim zahtjevima. Prva D.T. je propineb koji djeluje kontaktno. Druga je fosetil-AL sistemik s kretanjem prema korijenu, prema najmlađim dijelovima biljke translaminarno, a treća iprovalikarb koja je sitemična i kurativna D.T. (suzbija bolest ukoliko je već ostvarena infekcija).

U kombinaciji s pripravkom Nativo WG koji je visokokvalitetan i pouzdan fungicid za pepelnicu, vinogradar unatoč vrlo teškim vremenskim uvjetima može biti siguran da će njegov vinograd ostati zdrav.

Na položajima gdje grinje izazivaju veće štete, naročito akarinoza koja sprječava normalan razvoj loze od samog početka vegetacije preporučujemo akaricid Envidor u dozi od 0,4-0,5l/ha. 

Od agrotehničkih zahvata prisutno je plijevljenje mladica, kod ranijih sorti i uvlačenje loze u pomoćne armaturne žice te suzbijanje korova.

cs
Štete na listu od herbicida

Kontakt osoba i broj mob.
Dean Crnošija, 098 419-229dean.crnosija@bayer.com

______________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Vremenske prognoze za proteklih nekoliko dana su bile prilično točne i u svim dalmatinskim vinogorjima su pale velike količine oborina, nerijetko i preko 40 litara na četvorni metar. Loza je u brzom prirastu, približava se cvatnji i možemo reći da ulazi u osjetljive fenofaze. Nakon ovih oborina ostvarene su sve mogućnosti zaraze plamenjačom, kako zbog fenofaze vinove loze, tako i temperatura i naročito oborina. Zaštita u vinogradima, znači, prebacuje fokus s crne pjegavosti, za čije je suzbijanje sada prekasno, na suzbijanje i borbu protiv plamenjače. Prognoze za sljedeći tjedan su isto tako promjenjivo vrijeme, s mjestimičnim, ne prevelikim oborinama, no s dosta "bonace" što bi moglo pogodovati obilnim rosama s višesatnim zadržavanjem vlage na lisnoj masi u kraškim poljima i depresijama, što naravno predstavlja iznimno pogodne uvjete za zaraze plamenjačom. Iako do sada zbog visokih temperatura i suhog vremena nije bilo primarnih zaraza, osim na nekim mikrolokalitetima zadarskog zaleđa i vrgoračkog polja možemo očekivati jake zaraze ako zanemarimo vrhunsku zaštitu u vinogradima.

Obilaskom terena, iz razgovora s vinogradarima, zaključio sam da u velikom broju vinograda nije izvršena nikakva zaštita. Razlozi su visoke temperature i izostanak oborina. Takvi vinogradi su sada u iznimno opasnoj situaciji. Opasnost od zaraze povećava i činjenica promjenjivog vremena, što je naročito došlo do izražaja protekli vikend i mnogi su vinogradari morali ponavljati aplikaciju jer bi im nakon aplikacije odmah pala jaka kiša te je bilo potrebno ponavljanje.

w
Lijevo - Šteta od cigaraša, Imotski, Merlot, desno - Dusina kod Vrgorca, jak prirast, Vranac

Iz svega navedenog, može se zaključiti da nije ostalo prostora za kalkuliranje, već se zaštiti mora pristupiti krajnje ozbiljno i bez kalkulacija. Za zaštitu od plamenjače preporučujemo pripravke Antracol Combi ili Mikal Flash u preporučenim dozama i koncentracijama. Ukoliko vinogradari primijete uljne pjege, odmah preporučujemo upotrebu Mikal Premiuma jer ovaj pripravak ima mogućnost, osim najbolje preventive, vrlo efikasno zaustaviti i ostvarenu zarazu plamenjačom. Vinogradari moraju svakodnevno biti u vinogradu, jer osim lista, plamenjača sad "voli" i cvat, a posljedice mogu biti ekonomski katastrofalne. Za suzbijanje pepelnice preporučamo pripravak Nativo 75 WG. Na ovom mjestu bih istaknuo da se moraju koristiti pune doze pripravka bez obzira na tehnike aplikacije. Ponavljam, poštivanje propisane doze je iznimno važno. Apeliram na djelatnike poljoljekarni da posvete pažnju kupcu i kroz par pitanja provjere način aplikacije i daju pravi savjet.

U mnogim vinogradima su vidljive jake štete od akarinoze i za zaustavljanje preporučujemo pripravak Envidor SC. Također imamo i dosta prijavljenih šteta od cigaraša te preporučujemo registrirane sistemične pripravke. Za suzbijanje štitastih ušiju je još malo prerano, ali će faza vrlo brzo doći. Napominjem da se praktično svi aminokiselinski pripravci mogu miješati s gore navedenim kombinacijama i pripravcima.

Za kraj, situacija je dobra, ali zbog vremenskih prilika može vrlo lako postati kritična. Da to izbjegnete koristite najbolje na tržištu, a to je Bayer paleta za zaštitu vinograda i na vrijeme se informirajte i zatražite savjet!

cs
Eksudat nakon odstranjivanja kraka, Maraština

Kontakt osoba i broj mob.
Stipe Đuzel, 098 359-814; stipe.duzel@bayer.com


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Bayer Savjeti Vinograd Vinogradari Vinova loza Prskanje Bolesti Pupovi Zaštita Grinje Vegetacija Plamenjača


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]