Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer vinogradar
  • 04.05.2015. 16:30

Bayer savjeti za vinogradare 04.-10.05.2015.

Stižu nam toplo i suho vrijeme. Poslušajte što Bayer savjetnici preporučuju za zaštitu vinograda!

  • 1.229
  • 58
  • 0

Za ovaj tjedan najavljeno je suho i toplo vrijeme, što će pogodovati porastu mladica, ali i pojavi bolesti. Pročitajte savjete koje vam donose Bayer vinogradari!

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Suho i toplo vrijeme prošlog tjedna pogodovalo je rastu mladica. Porast mladica bit će za nekoliko dana prosječno 20 cm. U toj fazi već postoji mogućnost pojave plamenjače ukoliko padne više od 10 mm kiše. Preporučuje se zaštitu vinograda pripravcima Antracol Combi (2,5 kg/ha) protiv plamenjače i Falcon (0,4 l/ha) protiv pepelnice. Ova kombinacija će sačuvati zdrave vinograde idućih 10 do 12 dana. Potencijal rodnosti vinograda je velik i možemo očekivati iznimno rodnu godinu.

Crna pjegavost na lozi

Na nekim se vinogradima pojavljuju grinje pa je vinograde potrebno zaštititi pripravkom Envidor (0,4 l/ha). Envidor je iznimno učinkovit za grinje šiškarice. Jedna od najosjetljivijih sorti na njihov napad je rizling rajnski. U ovom je razdoblju mnogo lakše spriječiti širenje grinja šiškarica, nego u ljetnim mjesecima. Mladice su također već dovoljno narasle za plijevljenje. Sada se mogu plijeviti rukom jer mladica još nije odrvenjela, a kasnije će trebati škare za plijevljenje. Za vinogradare koji planiraju saditi novi vinograd, optimalno vrijeme za sadnju je do polovice svibnja. Porastom temperature pojavljuju se i korovi u vinogradima. Korovi se prskaju u trake pripravkom Basta 15 (2 l/ha).

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Grinje šiškarice na lozi

Prošli tjedan se vremenska prognoza pokazala ispravnom pa je u ovim vinogradarskim područjima nakon duljeg stabilnog vremena zavladalo kišno. U Zadru je palo 26.3 mm, u Rijeci 48 mm, Puli 16 mm, Pazinu 25 mm, a u Poreču 13 mm kiše po cm². Istovremeno su se prosječne minimalne temperature zraka kretale od -1.0°C u Pazinu, 1.1°C u Puli, 2.4°C u Poreču, 5.5°C u Rijeci do 7.0°C u Zadru. S fiziološkog gledišta, vinovoj lozi je ova manja količina vlage itekako dobro došla, ali sa stanovišta problematike zaštite vinove loze od bolesti i štetnika, potreban je oprez. Kiša je u razdoblju viših srednjih dnevnih temperatura stvorila uvjete za infekcije. Od crne pjegavosti na kasnijim sortama ili hladnijim položajima gdje je loza u fazi formiranja mladica 2-3 cm, do uvjeta za primarnu infekciju plamenjačom kod ranijih sorata ili toplijih položaja gdje su mladice razvijene preko 10 cm. Općenito, za sve navedene vinogradarske položaje možemo reći da loza poprilično kasni.

Dvije mladice iz pupa - jednu odstraniti

Ovaj tjedan vremenska prognoza i dalje ukazuje na nastavak rasta temperatura s naznakama malih količina kiše u svim navedenim područjima. Prošlotjedno vlažno vrijeme s rastom dnevnih temperaturama (do 25°C) pruža uvjete za nastavak infektivnog potencijala bolesti, što iziskuje posebnu pozornost vinogradara. Ukoliko do sada niste tretirali vinograde, iz navedenih razloga ovaj tjedan mora biti obvezan za početak tretiranja vinograda. Za sortimente i položaje koji su u kretnji vegetacije i dalje se preporučuje provjeren i visokoučinkovit pripravak Antracol WG 70 (2 kg/ha) u kombinaciji sa sumpornim pripravcima za istovremeno suzbijanje crne pjegavosti, plamenjače te pepelnice koja je prezimjela u pupu i grinja. Za ranije sorte ili toplije položaje gdje su zadovoljeni klimatološki i razvojni uvjeti za primarnu infekciju plamenjače preporučuje se kontaktno-sistemične pripravke Antracol Combi (2,5 kg/ha) ili Mikal Flash (3 kg/ha) u kombinaciji s pripravkom Nativo (0,16-0,2 kg/ha). Ovi pripravci svojim mehanizmom djelovanja omogućuju efikasnu i sigurnu zaštitu od plamenjače i pepelnice te dugotrajnost u uvjetima intenzivnijeg porasta vinove loze.

S kretanjem vinograda, a u borbi protiv korova preporučuje se pripravak Basta 15. Iako je loza krenula, tretiranje korova pripravkom Basta 15 omogućuje u početku vegetacije vinove loze sigurno i efikasno suzbijanje svih korova.

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Dusina kod Vrgorca - vranac

Nakon blagog pogoršanja vremena te kratkotrajnog kišnog perioda s količinama oborina do desetak litara po četvornom metru, prognoze za sljedeći tjedan govore da će temperature porasti i do 30°C. Obzirom na to i visoku vlažnost tla možemo očekivati ubrzaniji prirast vinove loze u nadolazećem periodu. Uz sparno vrijeme mogu se očekivati i dugotrajne rose koje imaju efekt istovjetan padanju kiše pa treba biti oprezan u vinogradima koji se nalaze u kraškim depresijama (Jezero, imotsko polje, Čara, Smokvica, Konavosko polje) jer su neke sorte već prešle granicu ostvarivanja zaraze. Zbog toga se, za one vinograde koji imaju porast veći od 10-20 cm, preporučuje prelazak na intenzivnu preventivnu zaštitu sistemicima. Preporuka se odnosi na sva vinogorja.

Jezero kod Vrgorca - plavina

Za preventivnu zaštitu od plamenjače preporučuju se pripravci Antracol Combi (2,5 kg/ha) ili Mikal Flash (3 kg/ha). Za zaštitu od pepelnice dodajte Folicur (0,3 l/ha). Ukoliko imate problema s grinjama preporučuje se Envidor (0,4 l/ha). U vinogradima gdje je prirast ipak manji (do desetak cm - ovo se naročito odnosi na Imotsko vinogorje), još se može suzbijati i crna pjegavost. Za tu svrhu izvrstan je izbor pripravak Antracol WG 70 (2 kg/ha). No ako se vinogradari kojima je loza u ovoj fazi odluče na gore navedene sistemike, bitno je naglasiti da Antracol Combi i Mikal Flash također izvrsno suzbijaju crnu pjegavost. Korovi su zbog iznimno povoljnih prilika također u velikom porastu te sr za njihovo suzbijanje preporučuje pripravak Basta 15.

Jeste li znali?

U svijetu vinogradarstva poznato je pet zona uzgoja. One se kategoriziraju po broju sunčanih sati i temperaturi, što su glavne pretpostavke uzgoja kvalitetnih sorti. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja ima svih pet zona. Ona najsunčanija, pa samim tim i najpovoljnija, započinje južno od Splita, a završava južno od Dubrovnika, u Konavlima, uključujući i srednjodalmatinske otoke. Petu zonu nema čak ni Francuska, koja je vinogradarska velesila te prva zemlja po proizvodnji vina u svijetu.


Dokumenti


Tagovi

Bayer Bayer vinogradar Savjeti za vinogradare Vinogorje Plijevljenje vinograda Zaštita vinograda Basta 15 Envidor Fungicidi Novi vinograd Rajnski rizling Grinja šiškraica Crna pjegavost Pepelnica Plamenjača


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce