Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 03.07.2018. 15:00

Bayer savjeti za vinogradare 03.07.-08.07.2018.

Bayer vinogradari donose nove informacije o radovima i stanju u vinogradima!

Foto: Bayer
  • 3.247
  • 172
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne Hrvatske

Fenofaze vinove loze mijenjaju se skoro svakodnevno. U vinogorjima kontinentalne Hrvatske većina sorti je pred zatvaranjem grozda. Preporuka za zaštitu vinograda od sive plijesni je Teldor 1,5 l/ha. Kada se grozd zatvori, preparat više ne može dospjeti u unutrašnjost grozda odakle kreće siva plijesan. Svakako preporučujemo špricanje čitavog trsa, a ne samo zonu grožđa jer može doći do botritisa mladica i pupova pa će iduće godine biti slabija berba. Protiv pepelnice preporuka je Nativo 0,2 kg/ha uz dodatak močivog sumpora 3 kg/ha.

Cvrčke i moljce možemo suzbiti insekticidom Decis 100 u dozi od 0,12 l/ha. Profiler je idealan preparat protiv plamenjače zbog dugotrajnog djelovanja te uspješno štiti zaperke i mlade listove od bolesti. Berba grožđa očekuje se početkom kolovoza (ovisno o vremenu) pa treba pripaziti na karencu.

Nakon cvatnje obavlja se zelena rezidba (vršikanje) zbog smanjenja lisne mase. Vinograd ima bolju prozračnost te manji napad bolesti.

Pozor! U vodu se prvo stavlja Teldor pa ostali preparati. Ako Teldor ide poslije ili zadnji u vodu može doći do zgrušavanja škropiva. Decis 100 je razgradiv na visokim temperaturama te preporučujemo špricanje u poslijepodnevnim satima.

Korove uspješno možemo suzbiti Bastom 1,5 l/ha u trake ispod trsova.

s
Lijevo - Pepelnica, desno - Zatvaranje grozda

Kontakt osoba i broj mob.
Petar Živković, 098 256 924petar.zivkovic@bayer.com
______________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Nestabilno vrijeme krajem tjedna s manje oborina ne smanjuje intenzitet napada plamenjače, posebice na području sjeverne Damacije. Proizvođači koji nisu uspjeli spriječiti napad plamenjače imali su razvoj nove generacije i fruktifikaciju na zapercima. Nova generacija spora je sposobna za širenje iz razloga visokih jutarnjih vlaga, odnosno magle i kondenzacije kapljica na listu. Spore prenesene vjetrom imaju sposobnost novih zaraza u jednoj kapljici vode. Simptomi su u ovoj fazi razvoja vinove loze vidljivi na najmlađim dijelovima biljke, mladim listovima na vrhu i na zapercima.

U ovoj situaciji preporučujemo nastavak prskanja sistemičnim i kurativnim pripravcima iz Bayerove palete, a to su Verita u dozi od 2,5-3 kg/ha i Antracol Combi 2,5-3 kg/ha. 

Za proizvođače koji su uspjeli održati plamenjaču pod kontrolom, suzbiti simptome i nemaju fruktifikaciju, preporučujemo pripravak Profiler u dozi od 3kg/ha. Tretman Profilerom daje jamstvo sigurnosti zaštite za iduće petnaestodnevno razdoblje. To praktički znači zadnji tretman do primjene kontaktnih pripravaka protiv plamenjače kao zadnjeg prskanja.

Ono što je srž problema u zaštiti prošlog tjedna, a nastavit će se i u idućem, je problem pepelnice. U svim podregijama od Istre do Dalmacije je zabilježena pojava pepelnice, a na nekim položajima i masovnija. Pepelnica kao medij za svoj rast i razvoj ne traži kišu, već je dovoljna i visoka relativna vlaga zraka i visoke temperature. Toga je u proteklom tjednu bilo u izobilju, a sedmodnevna prognoza za iduće razdoblje najavljuje nastavak istih vremenskih uvjeta. To znači osobitu pažnju vinogradara i odabir najkvalitetnijih pripravaka za ovu bolest.

Falcon u dozi od 0,4 l/ha uz 1/3 doze sumpornih pripravaka predstavlja nasigurniji odabir. Falcon 0,4 l/ha koji u svom sastavu ima tri djelatne tvari protiv pepelnice i na nju djeluje preventivno, sistemično kurativno te eradikativno što znači da rješava problem i nakon pojave simptoma bolesti. Laički rečeno - "pere" napadnute dijelove grozda. U preporučenoj kombinaciji sredstava za zaštitu u ovom razdoblju je naveden i Teldor.

Praktički je zadnji trenutak za sigurnu zaštitu od sive plijesni. Grozd se zatvara, a prije samog zatvaranja moramo reagirati i aplicirati sredstvo unutar površine grozda gdje se nalazi većina formiranih spora ove bolesti. Ove vegetacijske godine su bili idealni uvjeti za njen razvoj, što dokazuje pojava sive plijesni u zelenoj fazi prije cvatnje. Zatvaranjem grozda uz povoljne uvjete bolest prelazi u svoju patogenu fazu, a simptome pokazuje na jesen neposredno prije berbe. Grožđe truli uz pojavu sive prevlake, a značajno je smanjen prinos i kvaliteta grožđa i vina. Zato sivu plijesan suzbijamo sada, sa najkvalitetnijim botricidom Teldor u dozi od 1,5l/ha.

Radovi u vinogradima će u idućem razdoblju biti polako svedeni na minimalnu razinu, prije početka šarka i kasnije očekivanja berbe koju za ranije sorte očekujemo sredinom kolovoza u Dalmaciji te treće dekade kolovoza za Primorje i Istru.

Neki od vinogradara će krenuti u reduciranje kvantitete s ciljem povećanja kvalitete grožđa i budućeg vina. Zelena rezidba (vršikanje) se obavlja ili će se obaviti u drugom navratu iz razloga bujnosti zaperaka, a jednako tako i zadnje kultivacije vinograda.

s
Lijevo - Esca Istra, desno - Malvazija, zatvoren grozd

Kontakt osoba i broj mob.
Dean Crnošija, 098 419-229dean.crnosija@bayer.com

______________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

U vinogradu su sada intenzivni radovi vršikanja i u mnogim vinogradima se ovo radi već drugi put i više. To govori i tome koliko je sezona uranila. Isto tako, oni vinogradari koji obrađuju međuredni prostor trebaju obaviti plitku obradu da zatvore pore i zadrže zalihe vlage, ali isto tako da rahljenjem pripreme tlo za moguću kišu.

Što se zaštite tiče, idemo prema zadnjim sistemičnim prskanjima i preporuke ostaju kao i prošli tjedan. Preporučujemo Antracol Combi za zaštitu od plamenjače te Nativo za suzbijanje pepelnice. Osim direktnog djelovanja na pepelnicu, Nativo ima i suspresivno djelovanje na sivu plijesan te je odličan izbor za ovaj dio vegetacije. 

Za suzbijanje sive plijesni ovo je ključno prskanje i praktički zadnje vrijeme i svima koji to nisu još odradili preporučujemo upotrebu pripravka Teldor SC. Kasnija prskanja nakon zatvaranja grozda nemaju učinkovitost ni blizu kao ovo. S Teldorom, ukoliko ima potrebe, možemo koristiti i Decis za suzbijanje druge generacije grozdovih moljaca.

U nekim osjetljivijim sortama (Chardonnay) trenutno mogu štete načiniti i druga generacija erinoznih grinja šiškarica. Preporučujemo upotrebu pripravka Envidor SC, a time rješavamo i probleme na početku s akarinozom.

Za suzbijanje štitastih ušiju preporučujemo Movento.

Rane sorte (pošip, muškat bijeli i žuti, razne stolne sorte) polako ulaze u zonu karenci pa treba paziti.

cs
Lijevo - Pošip, Vrgorac, desno - Šteta od tuče, Imotski

Kontakt osoba i broj mob.
Stipe Đuzel, 098 359-814; stipe.duzel@bayer.com


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Bayer Savjeti Vinograd Vinogradari Vinova loza Prskanje Bolesti Zaštita Grinje Vegetacija Plamenjača Pepelnica


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P