Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 02.05.2018. 13:30

Bayer savjeti za vinogradare 02.05.-06.05.2018.

Bayer vinogradari donose nove informacije o radovima i stanju u vinogradima!

Foto: Bayer
  • 1.023
  • 54
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne Hrvatske

Toplo vrijema s dovoljno vlage u tlu je idealno za rast mladica koje mogu narasti za jedan dan do 50 cm. Mladice su sada prosječno oko 10 do 15 cm pa ih treba zaštititi protiv bolesti sistemičnim preparatima zbog naglog porasta. Preporuka je Antracol Combi 2,5 kg/ha i Nativo 0,2 kg/ha. Vinogradari koji su preskočili prvu zaštitu vinograda imaju problema s grinjama šiškaricama. Kada se vide grinje na listu tada se teško suzbijaju. Preporuka je Envidor 0,4 l/ha. Najosjetljivije sorte su Muškat žuti, rajnski rizling, frankovka. Otpornije sorte su chardonnay, pinot bijeli, zweigelt. Štetnici za sada nisu problem jer su pupovi narasli pa grbakorci, sovice i drugi insekti više ne prave štetu na pupovima. Kasnije će se pojaviti moljci i cvrčci.

Travanj i svibanj su mjeseci kada se sade novi vinogradi ili se posađuju postojeći vinogradi.

Preporuka za korove u vinogradu je Basta.

vec
Lijevo - Grinje šiškarice, desno - Mladice oko 10 cm

Kontakt osoba i broj mob.
Petar Živković, 098 256 924petar.zivkovic@bayer.com
______________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Prošli tjedan je obilježen jačim porastom mladica u svim navedenim podregijama kao posljedica visokih temperatura i akumulirane vlage tijekom predvegetacijskog, ali i početka vegetacijskog razdoblja.

Kao posljedica intenzivnog porasta, ali i kiša mjestimično u nekim vinogorjima i položajima, zadovoljeni su parametri za primarnu infekciju plamenjačom.
Razlike između izrazito visokih dnevnih i umjereno nižih noćnih temperatura rezultiraju izraženim jutarnjim rosama koje nikako ne smijemo zanemariti kao jedan od čimbenika pojave i širenja bolesti.

Slijedeći tjedan meteorolozi najavljuju umjereno nestabilno vrijeme sredinom tjedna, s mogućnosti manjih oborina, ali i nastavkom visokih dnevnih temperatura.

Stoga je za očekivati veći porast vegetativne mase i prijelaz loze u fenofazu porasta i do 50 cm kod ranijeg sortimenta ili toplijih položaja. Preporučujemo prijelaz na sistemična sredstva u zaštiti vinove loze upravo iz razloga visokih temperatura i akumulirane vlage u tlu, te relativno nejednakog razvojnih stadija loze unutar istih vinogorja. Odabir sistemika je odabir sigurnosti u zaštiti loze.

cw
Lijevo - Crna pjegavost mladica ne kreće, desno - Štitasta uš na lucnju, sorta Teran

Antracol Combi predstavlja kombinaciju dviju djelatnih tvari koje preventivno kontaktno, ali i sistemično kurativno predstavljaju sigurnu zaštitu od plamenjače u ovoj fenofazi vinove loze, a u kombinaciji sa sredstvom Nativo daje maximalnu sigurnost od mogućnosti razvoja i širenja pepelnice. Nativo WG je visokokvalitetan i pouzdan fungicid za pepelnicu tako da vinogradar unatoč vrlo teškim vremenskim uvjetima može biti siguran da će njegov vinograd ostati zdrav.

Mikal Flash predstavlja standard u zaštiti vinograda već duži niz godina bez ikada zabilježene rezistentnosti. Sadrži dvije djelatne tvari. Prva je folpet koji djeluje kontaktno i vrlo učinkovito na crnu pjegavost, a druga je fosetil-AL sistemik sa kretanjem prema korjenu silazno, i prema najmlađim dijelovima biljke uzlazno, jača stanične stjenke i time pomaže lozi u oporavku.

Na položajima gdje grinje izazivaju veće štete, naročito akarinoza koja spriječava normalan razvoj loze od samog početka vegetacije preporučujemo akaricid Envidor u dozi od 0,4-0,5l/ha.

Uz navedene proizvode za zaštitu također preporučujemo primjenu aminokiselinskih pripravaka koji pomažu zaštiti loze od utjecaja nespecifičnih klimatskih uvjeta (visokih temperatura), prisutnih u svim navedenim vinogradarskim podregijama.

Korove i dalje tijekom cijele vegetacije možemo suzbijati pripravkom Basta 15 bez posljedica na razvoj loze ukoliko je sredstvo aplicirano na tzv. "divlju" lozu iz podloge, kao i ukoliko pogrešno aplicirano sredstvo u manjoj mjeri zahvati i donje listove "pitome" loze.

ce
Malvazija Dajla Istra

Kontakt osoba i broj mob.
Dean Crnošija, 098 419-229dean.crnosija@bayer.com

______________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Zbog visokih temperatura vinova loza napreduje iznimno brzo te se fenofaze smjenjuju doslovno u par dana. Zbog toga su i ove preporuke okvirne te će vinogradari trebati na osnovu faze u svom vinogradu odlučiti o izboru sredstva. Za drugu polovicu tjedna prognoze su redom za sva vinogorja slična i najavljuju kišno vrijeme u trajanju više dana. Zbog toga bi vinogradari trebali obaviti preventivnu zaštitu, naročito u vinogradima gdje je mladica veća od 10 cm. Za takve vinograde preporučujumo korištenje kombiniranih pripravaka kao što su Antracol Combi ili Mikal Flash i Nativo 75 WG kao partner za pepelnicu. Gdje su mladice do 10 cm preporučujemo koristiti Antracol WG 70 i sumporne pripravke.

U nizu vinograda, naročito na kontinentalnim sortam vidljivi su jaki napadi erinoznih grinja. Napadi mogu biti tako jaki da da uspore napredovanje mladica. Preporučujemo upotrebu Envidora, s tim da napominjemo da se Envidor može miješati s ostalim sredstvima te uklopiti u ostalu zaštitu.

ce
Lijevo - Grinje šiškarice (erinoza) na merlotu, desno - Erinoza na Chardonnayu

Kontakt osoba i broj mob.
Stipe Đuzel, 098 359-814; stipe.duzel@bayer.com


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Bayer Savjeti Vinograd Vinogradari Vinova loza Prskanje Bolesti Zaštita Crna pjegavost Grinje Vegetacija


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dio vinograda Belja koji čekaju obnavljanje. Snimljeno na Banovom brdu povrh Kotline