Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vukovi u Hercegovini
  • 16.10.2019. 18:00
  • Kanton 10 (Hercegbosanska županija), Federacija Bosne i Hercegovine, Kupres, Olovo

Vukovi se pridružili medvjedima - viđeni usred dana

Mještani Olova u susjednoj BiH, ali i kupreški pčelari apeliraju na nadležne institucije da riješe ovaj problem zbog opasnosti za stanovništvo i djecu koja pješke idu u školu.

Foto: Pixabay/limsophy
  • 1.654
  • 106
  • 0

Sušno proljeće i ljeto doveli su do slabog uroda šumskih plodova. Zbog hrastove stjenice koja utječe na razvoj žira, malo je toga ploda kojega koriste šumske životinje koje se sve češće spuštaju u sela. 

Osim medvjeda koji je prije mjesec dana zabilježen u okolici Sanskog Mosta u susjednoj BiH i koji se spuštao do kuća, hercegovina.info piše kako su medvjedi prošli tjedan uništavali pčelinjake i u općini Kupres. 

Gladni sanski medvjed uništio pčelinjak s oko 70 košnica

No, pridružili su im se i vukovi. Naime, članovi obitelji Cvijanović iz kupreškog naselja Olovo kažu kako su u zadnjih tjedan dana vidjeli vuka oko obiteljskih kuća, i to usred dana. 

"Mislimo da se radi o dva različita vuka, s tim da je jedan od njih viđen prošlog tjedna kada se šetao po selu, a danas ponovno na cesti kada ga je udarilo vozilo, ali je vuk bez većih ozljeda pobjegao iznad ceste", kažu u obitelji Cvijanović.

Mještani ovoga naselja, ali i kupreški pčelari apeliraju na nadležne institucije da riješe ovaj problem zbog opasnosti za stanovništvo i djecu koja pješke idu u školu.

Podsjećamo, vukovi i medvjedi česti su i u hrvatskim područjima, a i poznati dalmatinski lovac i dobar poznavatelj prilika na Biokovu Ivica Buljubašić rekao nam je kako medvjedi u Imotsku krajinu stižu s planine Zavelim u susjednoj BiH gdje su postali meta krivolovcima, pa se za mirom i hranom spuštaju u sela Dalmatinske Zagore.

Biokovo i Mosor novo stanište smeđeg medvjeda?

"Zabrinjavajuće je što medvjedi zbog klimatskih promjena u zadnjih desetak i više godina, ne hiberniraju, odnosno ne spavaju tokom zime. Zbog toga su uu stalnom pokretu u potrazi za hranom. Nerijetko medvjedi traže hranu i na divljim odlagalištima otpada kojih je nažalost sve više, pa tako imate slučajeva da se medvjedi viđaju blizu naseljenih područja. Međutim, medvjedi su miroljubive životinje koje bježe od ljudi, a reagiraju samo kada su im ugroženi mladunci.

Jedinke medvjeda na tom području mogu maksimalno dosegnuti težinu od 150 do 200 kilograma što je u odnosu na medvjede ličkog podneblja koji dosegnu i preko 350 kilograma i preko dva i pol metra visine, mala maca", informirao nas je prije godinu dana Ivica Buljubašić.

Podsjećamo, javnost je šokirao i događaj s Velebita. Umirovljenik Božo Nekić (68), iz velebitskog prijevoja Vratnik iznad Senja, završio je u riječkom KBC-u od teških ozljeda zadobivenih u šumskom predjelu Plan, niti kilometar udaljenog od kućnog praga.

Dramatična borba kod Vratnika: Božu Nekića od napada medvjeda spasili njegovi psi

Nesretnog je čovjeka medvjed napao u čak dva navrata, odgrizavši mu palac lijeve ruke i teško mu ozlijedivši lijevu potkoljenicu, uz brojne ugrize, hematome i ogrebotine koje je zadobio po licu, ramenu, kukovima i ostalim dijelovima tijela.

Pokolj nadomak Kalelarge: U Crnome vukovi poklali 18 tek ojanjenih janjaca!

Napadi vukova i slike pokolja stada, nažalost, nisu nepoznati našim stočarima. 


Tagovi

Vukovi u Hercegovini Kupres Olovo Vukovi u selu Medvjedi u selu


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]