Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatske šume
  • 28.10.2022. 16:30

U vlasništvu RH preko 2 milijuna ha šuma - kolike su drvne zalihe?

Na ovogodišnjoj konferenciji 3. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva Hrvatske šume d.o.o. dale su uvid u šumske resurse u Republici Hrvatskoj.

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.823
  • 94
  • 0

"U vlasništvu Republike Hrvatske nalazi se 2.097.318 ha šuma te najvećim dijelom tih resursa, s 2.024.461 ha ili 73 posto, upravlja državna tvrtka Hrvatske šume d.o.o.", istaknuo je mr.sc. Krešimir Žagar iz Hrvatskih šuma u Puli na ovogodišnjoj konferenciji 3. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva.

Njima upravljaju, kaže, prema načelu održivog razvoja i potrajnog gospodarenja koja se temelji na stručnom i odgovornom upravljanju, što je i misija tvrtke - osigurati održivo integralno gospodarenje državnim šumama na području RH na ekološki osjetljiv, ekonomski učinkovit i socijalno odgovoran način.

Koliku površinu drže privatnici?

Takvim se gospodarenjem, istaknuo je, održava stabilnost šumskih ekosustava i biološke raznolikosti, dostupnost drvne sirovine i nedrvnih proizvoda te optimalno ispunjava ekološka, gospodarska i socijalna funkcija šuma.

"Manji dio hrvatskih šumskih resursa, točnije 661.721 ha ili 24 posto, u vlasništvu je privatnih šumoposjednika", napomenuo je Žagar.

Naglasio je da se šumama gospodari prema šumskogospodarskim planovima koje izrađuju stručnjaci, a za koju suglasnost izdaje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dok isti Rješenjem odobrava Ministarstvo poljoprivrede.

Drvne zalihe

Prema šumskogospodarskoj osnovi područja koja je važeća od 2016. do 2025. ukupna drvna zaliha u RH iznosi 419 mil. m³, od toga 316 mil. m³ pod upravom je HŠ d.o.o., 84 mil. m³ je pod privatnim šumoposjednicima, dok se s 19 mil. m³ državnih šuma koriste drugi pravni subjekti. Istaknuo je također da, prema istoj šumskogospodarskoj osnovi područja, ukupan prirast drvnih zaliha iznosi 10,1 mil. m³.

istaknuto je i da iznimno veliku ulogu Hrvatske šume d.o.o. imaju u očuvanju šumskih resursa, a da to čine prema svim standardima svjedoči i činjenica da je tvrtka nositelj FSC certifikata neprekidno od 2002. godine.

Također, tu je i činjenica da su dio ekološke mreže Natura 2000 sastavljene od područja važnih za očuvanje ugroženih vrsta i stanišnih tipova Europske unije, koja obuhvaća 37 posto kopnene i 15 posto morske površine RH, čulo se na konferenciji.


Tagovi

Hrvatske šume Drvne zalihe Prvatno vlasništvo Vlasništvo RH


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.