• Privatne šume
  • 20.02.2016. 16:30

Šume rascjepkanije od zemljišta - potencijal velik

Hrvatskoj nedostaju šumski hektari! Poslušajte izlaganje o problematici i potencijalima privatnih šuma!

  • 963
  • 91
  • 0

Problemi, ali i donošenje rješenja okupili su i struku i šumoposjednike. Muči ih nesretna istina da Hrvatskoj nedostaju hektari.

I da su ljudi u prijestupu, oni to ni ne znaju jer gruntovne knjige kažu jedno, a katastar drugo. I šume kao i poljoprivredno zemljište su preusitnjene. Riječ je o prosječnoj parceli od 0,23 hektara što je vrlo blizu zakonskog minimuma koji kaže da je šuma površina obrasla šumskim drvećem, ali mora biti veća od tisuću četvornih metara. Riječ je o 1.120 hektara šumskih površina koje su na 4.500 parcela, što pokazuje da su šume čak usitnjenije od poljoprivrednog zemljišta.

Usitnjenost šumskih površina

Zakon o šumama ih na neki način koči jer propisuje na koji način mogu raspolagati sa zemljištem. Privatni šumoposjednici od nekih šuma nemaju koristi jer nemaju gospodarsku, ali imaju okolišnu vrijednost. Jedino rješenje je te šume prenamijeniti u neke druge obradive površine ili za životinjski uzgoj, što omogućuje proizvođačima i potpore određenoj proizvodnji.

580 tisuća ha privatnih šuma kojih kao i da nema!

Velik je potencijal šuma i za uzgoj fajferice, ističe Vladimir Margeta. Urbanizacija je istjerala životinje iz šuma u kojima je njihovo prirodno stanište. Detalje pogledajte u videoprilogu.


Tagovi

Privatne šume Vladimir Margeta Andrija Matić Poljoprivreda


Partner

VTV d.o.o.

Trg dr. Franje Tuđmana 2, 32100 Vinkovci, Hrvatska
tel: +385 (0) 32 492 102, e-mail: [email protected] web: http://vktv.tv/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kakvi ste sa šumskim gljivama? Kod mene na Dilju ih nije bilo kao inače, a i dosta su uhvatile vlage (pogotovo ove sto pronalazim u vinogradu/voćnjaku). Kako god - jaje, svinjska mast, luka, slanine i pokoja gljiva ;) -ovakvih je ručkova bi... Više [+]