Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Privatne šume
  • 05.02.2016. 07:20

580 tisuća ha privatnih šuma kojih kao i da nema

Vladimir Margeta s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku smatra da se vrijednost privatnih šuma može povećati ili umnogostručiti projektima integriranog načina proizvodnje u kojem će se sa šumom povezati i uzgoj domaćih životinja.

  • 888
  • 223
  • 0

Ukupna površina šuma i šumskih zemljišta u RH iznosi 2,688.687 ha što je 47% kopnene površine države. Od toga je 2,106.917 ha u vlasništvu RH, dok je 581.770 ha u vlasništvu privatnih šumoposjednika.

Na području Vukovarsko-srijemske županije pod privatnim šumama je pak tek nešto više od 1.300 hektara, a upravljanje njima, kako se moglo čuti na stručnom skupu održanom u Vinkovcima na temu "Problemi i potencijali privatnih šuma u Vukovarsko-srijemskoj županiji", sve je samo nije dobro i zadovoljavajuće.

Privatne šume ne služe ničemu

"U našoj županiji postoji više od tisuću hektara privatnih šuma i svi ćemo se čuditi gdje su. One postoje, ali kao da ih i nema. Primjera dobre prakse nažalost kod nas nema", priznao je vukovarsko-srijemski pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Andrija Matić rekavši kako nažalost mora priznati da privatne šume u Vukovarsko-srijemskoj županiji ne služe ničemu, a potencijali su itekako značajni.

"Moramo priznati da ne znamo ni tko su privatnoposjednici niti dio privatnoposjednika i zna da ima šumu. Kako je to moguće? Ali nevjerojatno zvuči da je istina da većina njih ne zna stanje svoje šume u smislu katastra i gruntovnice, niti prava koja mogu koristiti", tvrdi Matić.

Uzgoj domaćih životinja u šumama

Vladimir Margeta s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku smatra da se vrijednost privatnih šuma može povećati ili umnogostručiti projektima integriranog načina proizvodnje u kojem će se sa šumom povezati i uzgoj domaćih životinja. "Domaće životinje najprije smo potjerali iz grada, a sada to činimo i iz sela. Imamo tradiciju dugu 150 godina držanja životinja u šumama i nemamo niti jedan primjer da je šuma bila uništena ili da su se širile neke bolesti. Želimo da kroz uzgoj domaćih životinja u šumama povećamo vrijednost šume ali i samih životinja, uzgojenih u prirodnom okolišu", kaže taj stručnjak.

Prosječna veličina šuma 0,23 hektara

Prema riječima Ivana Marjanovića, direktora Hrvatske gospodarske komore (HGK) Županijske komore Vukovar, prosječna veličina privatnih šuma u Vukovarsko-srijemskoj županiji je 0,23 hektara što je vrlo malo iznad zakonskog minimuna koji kaže kako se šumom smatra površina obrasla šumskih dvećem koja je veća od 0,10 hektara.

Pravo vlasništva nad nekim šumama polaže i do 40 vlasnika

"Kod nas ispada da velika većina šuma uopće ne spada u tu kategoriju ako nam je prosječna površina 0,23 hektara. Budući da je riječ o privatnim posjednicima, tu je i drugi problem. Još uvijek ne postoji usklađenost između zemljišnih knjiga i katastra i ARKOD-a. Imamo i dio vanknjižnog vlasništva tj. da vlasnici nisu provodili određene postupke koji su se događali kao što je nasljeđivanje, prodaja i dr. Tako da imamo jednu situaciju na terenu, drugu u knjigama, a treću onakvu kakvu bi mi željeli", kaže Marjanović dodajući kako ima primjera da se pravo vlasništva nad pojedinim privatnim šumama polaže i do 40 vlasnika, što blokira bilo kakvu mogućnost intervencije u boljitak takvih šumskih parcela.


Tagovi

Šume Šumarstvo Privatne šume Šumoposjednici Dobit Korist Andrija Matić Ivan Marjanović Vladimir Margeta Poljoprivredni fakultet Osijek Vukovarsko-srijemska županija Hektar Zakonski vlasnici Knjige


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]