• Vrt Bijele kuće
  • 11.06.2019. 13:30

Sjećate se hrasta kitnjaka kojeg su zajedno posadili Trump i Macron? Osušio se

Mlado stablo trebalo je biti "podsjetnik ... o vezama koje ih vežu" i "ustrajnost prijateljstva" dviju nacija. Od malog žira, velike transatlantske veze bi se ukorijenile i rasle, bila je tadašnja poruka.

Foto: WikimediaCommons/Steven L. Herman
  • 1.212
  • 323
  • 0

Prijateljstvo, da bi potrajalo, treba njegovati, kao i biljku. Ili u ovom slučaju drvo. Tko tu koga nije njegovao, ne zna se, no hrast kitnjak kojega su zajedno u krugu Bijele kuće posadili američki predsjednik Donald Trump i francuski predsjednik Emmanuel Macron se - osušilo. 

Podsjetimo, ovo je stablo posađeno prošle godine u travnju kao simbol francusko-američke veze, a izraslo je na mjestu bitke iz Prvog svjetskog rata gdje je u lipnju 1918. godine poginulo oko 2.000 američkih vojnika tijekom njemačke ofanzive.

Sedam dana nakon što je posađeno, drvo je nestalo s travnjaka, a nagađalo se kako su ga premjestili u karantenu zbog moguće zarazne bolesti koju bi moglo prenijeti u SAD. No, drvo nikada kasnije nije bilo posađeno ispred Bijele kuće, a osušilo se u karanteni. 

Nestao hrast kitnjak kojeg je Macron poklonio Trumpu

Macron, koji je u to vrijeme bio u državnom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, tvitao je da će mlado stablo biti "podsjetnik ... o vezama koje ih vežu" i "ustrajnost prijateljstva" dviju nacija. Od malog žira, velike transatlantske veze bi se ukorijenile i rasle, bila je tadašnja poruka.

Kako je simbolički napet odnos između Trumpa i Macrona, tako je i jadno stablo navodno 'umrlo'. 

Inače, ova dva predsjednika jednih od najmoćnijih država svijeta imaju duboka neslaganja oko klimatske krize, pogotovo nakon što je Trump izvukao SAD iz Pariškog sporazuma. Ne slažu se ni oko nuklearnog sporazuma s Iranom, ulozi Europske unije i trgovini, navodi The Guardian

U studenom prošle godine, odnosi između dva predsjednika su se dodatno pogoršali, a Trump je tvitao nezadovoljstvo zbog Macronovih komentara o nacionalizmu i potrebe da Europa razvije vlastitu obrambenu snagu, neovisnu o SAD-u. 

Kako god, za mlado stablo hrasta kitnjaka sve ovo je bilo previše. Pa je odustalo od života, što je potvrdio diplomatski izvor agenciji France-Presse. Hoće li i Trump i Macron odustati od svog odnosa - vrijeme će pokazati. 


Tagovi

Vrt Bijele kuće Hrast kitnjak Osušeno drvo Donald Trump Emmanuel Macron Francusko-američke veze Veza


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na svome OPG-u u Štriki pokraj Umaga obnavljam suhozide i izrađujem nove. Zaljubio sam se u ovu vrstu tardicijskog zidanja i svakoga dana bih stvarao nešto novo. Cilj mi je sagraditi svojim rukama Kažun, okrugli ili pravokutni.