• Hrast kitnjak
  • 30.04.2018. 10:30

Nestao hrast kitnjak kojeg je Macron poklonio Trumpu

Nakon što su ga prije nekoliko dana Macron i Trump zajednički posadili na južnom travnjaku Bijele kuće, na mjestu stabla hrasta kitnjaka ostala je tek izblijedjela trava.

Foto: Twitter/Steve Holland
  • 461
  • 32
  • 0

Francuski predsjednik Emmanuel Macron prošlog je tjedna bio u posjeti Bijeloj kući u Washingtonu i svom kolegi, američkom predsjedniku Donaldu Trumpu poklonio sadnicu hrasta kitnjaka (lat. Quercus petraea). Macron i Trump uhvatili su se aršova i skupa ga posadili na južnom travnjaku Bijele kuće. No, fotografije nekoliko dana poslije pokazuju da je stablo nestalo, a na njegovu mjestu je tek izblijedjela trava. 

Ovo je stablo simbol francusko-američke veze i izraslo je na mjestu bitke iz Prvog svjetskog rata gdje je u lipnju 1918. godine poginulo oko 2.000 američkih vojnika tijekom njemačke ofanzive, piše nbcnews.

Razlog nestalog stabla jučer nisu komentirali ni iz Bijele kuće, ni iz Carinske i granične zaštite, a bome ni iz državnog Odjela za poljoprivredu koji inače prati bolesti invazivnih vrsta. 

Boluje li stablo od kakve zarazne bolesti?

Mediji su ipak pronašli mogući odgovor. Naime, William Fountain, profestor šumarstva na Sveučilištu Kentucky, izjavio je da je moguće da je mlado drvo hrasta, s obzirom da nije autohtono za SAD, u karanteni i to u Nacionalnom arboretumu u Washingtonu. Ondje će ga u periodu od 90 dana ispitati boluje li od kakve zarazne bolesti. 

"Vjerojatno žele vidjeti ima li kakvih problema. Ispituju postoji li mogućnost bakterijskih ili gljivičnih infekcija ili rakova koje se mogu pojaviti na otvorenim ranama na stablima", pojasnio je Fountain dodavši da je malo vjerojatno da je Macronov poklon donio kakve vrste parazita ili bolesti koje bi mogle uništiti okoliš Bijele kuće. 

"Ako su uzeli istražiti ovaj biljni materijal, samo obavljaju svoj posao i drže se pravila USDA", zaključio je Fountain. 


Tagovi

Emmanuel Macron Donald Trump Hrast kitnjak Quercus petraea William Fountain


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Slavonski arancini. Svašta moja sveki zna ;)