Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj hrastove pepelnice
  • 29.06.2016. 19:30

Povoljni uvjeti za razvoj hrastove pepelnice!

Stručnjaci iz Savjetodavne službe upozoravaju na razvoj hrastove pepelnice te preporučaju zaštitu kako ne bi došlo do potpunog gubitka lista.

Foto: justcantlose/pixabay.com
  • 903
  • 71
  • 0

Mraz koji je nastupio krajem travnja izazvao je gubitak prvog lista na podmlatku hrastova. Naime, čest je slučaj da se drugi, mladi list pojavi u vrijeme najoptimalnijih uvjeta za razvoj hrastove pepelnice (Microsphaera alphitoides Griff. et Maubl.), upozoravaju iz Savjetodavne službe.

Spriječite gubitak lista

To znači da ima dovoljno vlage i topline, a na nanovo izraslim, mladim listovima bez dobro razvijene kutikule će se pepelnica najbrže razviti. Obzirom da uslijed napada pepelnice može doći do potpunog gubitka lista ponika i pomladka, žele se obavijestiti svi šumoposjednici koji imaju takve sastojine da što prije obiđu iste i obrate pozornost na pojavu patogena, preporuča Larisa Šakić, mag. ing. silv.

Pepelnica se osobito razvija na osvjetljenim mjestima stoga je bitno, ukoliko je moguće, prevenirati njenu pojavu zaštitom hrastovih biljaka. Ukoliko primjetite napad hrastove pepelnice potrebno je izvršiti prskanje hrastovog pomladka i ponika jednim od dopuštenih sredstava (fungicida) za primjenu u šumarstvu u propisanoj količini (Amistar extra, Artea plus).

Foto: justcantlose/pixabay.com


Tagovi

Savjetodavna služba Hrast Pepelnica Prskanje


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.