Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sušenje tuja
  • 15.04.2023. 07:30

Potkornjaci mogu biti uzrok sušenja tuja

Ličinke se hrane neposredno ispod kore pri čemu buše drvo i stvaraju hodnike. Tu se naseljavaju gljivice koje dodatno ubrzavaju propadanje stabla

Foto: Depositphotos/qwartm
  • 1.902
  • 121
  • 0

Posljednjih godina tuje su izložene napadu mnogobrojnih štetnika, a među njima se izdvaja najopasniji potkornjaci Phloeosinus. Često se događa da ne zapazimo njihovo prisustvo dok ne bude prekasno.

Karakteristično je da napadaju stabla u fiziološki slaboj kondiciji. Kako se posljednjih godina klima promijenila, stabla su izložena stresu od naglih promjena temperature, neočekivanog mraza, suše. Sve to doprinosi iscrpljivanju biljke koja postaje meta za potkornjake.

Odaju ih rupice na kori

Odlikuju se malim dimenzijama tijela odraslih jedinki od 2 do 3 mm, a najveći do 10 mm. Odrasle jedinke su tamnosmeđe boje, a ličinke bijele, tamne glave i beznožne. One se hrane neposredno ispod kore pri čemu buše drvo i stvaraju hodnike. Tu se naseljavaju gljivice koje dodatno ubrzavaju propadanje stabla.

Kroz rupice na kori ličinke izbacuju piljevinu, a česta je pojava točenja smole. To su znaci prepoznavanja prisustva štetnika. Česti su u rašljama grana. Zbog toga možemo na stablu vidjeti pojedine suhe grane. Na brzinu propadanja tuja utječe njihova brojnost i izloženost stabala stresu.

Suzbijanje nije lako

Poslije kukuljenja, odrasli kukci napuštaju matično stablo, pare se i ženke odlažu jaja na obližnja stabla.

Prilikom tretiranja krenemo od najdaljih tuja i idemo prema stablu na kome smo prvom registrirali njihovu pojavu. Kako se odrasle jedinke pojavljuju tijekom proljeća koriste se crvene ljepljive ploče da se odredi njihova prisutnost i brojnost. Prezimljujuću populaciju može smanjiti primjena 50 postotnog etilnog alkohola.

Tuja traži konstantnu pažnju i nadzor, ali i zimski tretman

Napadnuti biljni dijelovi, grane, i cijela stabla se spaljuju. Jednom kad štetnik uđe u stablo praktično ga je nemoguće uništiti.


Tagovi

Potkornjaci Tujin potkornjak Phloeosinus Sušenje tuja Štetočina tuja Klimatske promjene Suša


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]