Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bjelovjeska šuma
  • 27.11.2017. 18:00

Poljskoj kazna od 100.000 eura na dan za sječu šume

Ovaj prirodni Rezervat biosfere zbog svoje iznimno bogate biološke raznolikosti koja uključuje zaštićene životinje poput vuka, kune, lasice, ali i oko 800 primjeraka europskog bizona, uvršten je na UNESCO-v popis zaštićene svjetske baštine.

Foto: Bigstock Photo/Vlad Sokolovsky
  • 2.739
  • 132
  • 0

Dnevna novčana kazna od čak 100.000 eura nametnuta je Poljskoj ako i dalje vlada te zemlje i dalje bude prkosila zabrani sječe zaštićene Bjelovjeske šume, odlučio je Europski sud pravde.

Nastavlja se sječa višestoljetnih stabala u Bjelovjeskoj šumi

Sud je također ponovno dao nalog o trenutnom zaustavljanju sječe šume, osim na području uz cestu iz sigurnosnih razloga sve do donošenja konačne odluke. Bjelovjeska šuma jedna je od posljednjih preostalih prašuma u Europi te WWF u potpunosti podupire odluku suda o njenoj kompletnoj zaštiti kako bi se osigurala dobrobit za lokalnu zajednicu i divlje životinje na tom području.

UNESCO-va zaštićena svjetska baština

Ovaj prirodni Rezervat biosfere zbog svoje iznimno bogate biološke raznolikosti koja uključuje zaštićene životinje poput vuka, kune, lasice, ali i oko 800 primjeraka europskog bizona, uvršten je na UNESCO-v popis zaštićene svjetske baštine.

Dariusz Gatkowski, Savjetnik za bioraznolikost u WWF Poljskoj kaže:

"Poljske vlasti i dalje ignoriraju službeni nalog Europskog suda pravde i sva prethodna upozorenja Europske komisije i UNESCO Odbora za svjetsku baštinu. Odluka suda signal je poljskom Ministarstvu zaštite okoliša da se nepoštivanje zakona o zaštiti vrijednih prirodnih bogatstava naše zemlje neće više tolerirati."

Ovo nije jedini slučaj u Europi

WWF ima dokaze o provođenju aktivnosti koje su strogo zabranjene od strane suda poput sječe 100 godina starog drveća te izvlačenja odumrlih smreka u šumskom okrugu Bjelovjeska šume.

WWF također naglašava da slučaj Bjelovjeska šume nije jedini te da su mnoga druga prirodna područja u Europi ugrožena na sličan način zbog nezakonitih gospodarskih aktivnosti i neuspjeha vlada da pravilno primjenjuju i provode nacionalne i europske propise.

Rijetka sudska praksa

Odluka EU pravosuđa da usvoji takozvanu privremenu regulativu i da naloži trenutno zaustavljanje sječe šume je mjera koju sud koristi u vrlo rijetkim slučajevima, iznimno kada postoji ozbiljan rizik od pojedinih aktivnosti koje mogu prouzročiti velike i nepopravljive štete.

Ova odluka dodatno potvrđuje ono što su Europska komisija, UNESCO, većina znanstvene zajednice i WWF prethodno naglasili: povećana ekstrakcija drva, a ne zaraza potkornjakom prijeti zaštićenom području i vrstama Bjelovjeska šume! Sječa mora biti zaustavljena prije nego dođe do nepovratne štete.

Foto: Bigstock Photo/Vlad Sokolovsky


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]