Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bjelovejska šuma
  • 18.08.2017. 13:30

Nastavlja se sječa višestoljetnih stabala u Bjelovejskoj šumi

Stabla se prodaju nesmetano kupcima iz cijele Poljske. Nedavno je iz šume izašlo 7 šlepera s trupcima starosti preko 100 godina.

Foto: Pixabay/Pexels
  • 1.167
  • 101
  • 0

Tko kupuje posječena stabla iz drevne Bjelovejske šume na granici između Poljske i Bjelorusije, posljednjeg ostatka nekadašnje prašume koja se protezala europskom nizinom od Atlantika do Urala i od Baltika do Crnog mora, pitanje je koje se u zadnje vrijeme postavlja u poljskoj javnosti, posebice onoj koja je ekološki osvještena i osjetljiva na uništavanje drevnih prirodnih staništa kao što je ova šuma.

Branili šumu tijelima

Sječa višestoljetnih stabala u Bjelovejskoj šumi prije nekoliko mjeseci bila je top tema nakon što su aktivisti Greenpeacea tijelima spriječili ulazak strojeva u šumu prema nalogu poljskog ministra šumarstva, unatoč tome što je Europska komisija donijela direktivu o zaštiti ove šume.

Na apele ekološke javnosti i institucija Europske unije poljska vlast se oglušila i nastavila sječu pa zaštitnici prirode sada javno pitaju tko su uopće tvrtke koje kupuju posjećena stabla.

Trupce kupuju tvrtke iz vojvodstva Lublina

Prema dostupnim informacijama, to su tvrtke s područja vojvodstva Lublina na istoku Poljske, ali tu informaciju Regionalna uprava državnih šuma u Bjelovejskom nije željela novinarima potvrditi. No, neki su portali doznali tko kupuje trupce i te informacije podijelili s drugim medijima u Poljskoj.

"Prema Oko.press, većina tvrtki koje kupuju drva iz Bjelovejskih šuma dolazi iz istočne i jugoistočne Poljske. Najbrojnije su iz lublinskog vojvodstva", prenose poljski mediji i donose kartu iz koje je vidljivo iz kojih su mjesta tvrtke.

Sječa stabala se nastavlja unatoč odluke Suda pravde EU-a o suspendiranju ministrovog naloga. Zaštitari prirode i dalje tvrde kako se posječena stabla prodaju o čemu su se na svoje oči uvjerili aktivisti "zelenih".

Trupce izvoze u obliku izrezanih dasaka

"Stabla se prodaju nesmetano kupcima iz cijele Poljske. Nedavno je iz šume izašlo 7 šlepera s trupcima starosti preko 100 godina", tvrdi Tomasz Zdrojewski, predstavnik ekološke udruge "Kamp u šumu", a Katarzyna Jagiello iz poljskog Greenpeacea kaže kako su trupci vrlo atraktivni za kupce te da se izvoze u obliku izrezanih dasaka, a samo manji dio ostaje za potrebe poljskih drvoprerađivača.

Turisti koji žele posjetiti Bjelovejsku prašumu iznenađeni su kada vide kako se devastira drevna prašuma.

"Ovo je neshvatljivo, došli smo vidjeti izvornu šumu, a ovdje zateknemo ovako nešto", kažu ogorčeni turisti iz Belgije.

Foto: Pixabay/Pexels


Tagovi

Poljska Šume Europska komisija Sječa šuma Svjetska baština Greenpeace Prašuma Bjelovjeska šuma Ekologija


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]