Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • COP26
  • 02.11.2021. 18:00

Poduzima se najveća mjera ikad za očuvanje svjetskih šuma - kraj krčenju do 2030?

Zemlje koje su se obvezale na Deklaraciju o korištenju šuma i zemljišta pokrivat će šume ukupne površine veće od 13 milijuna četvornih milja odnosno 33,7 milijuna km2.

Foto: Depositphotos/richcarey
  • 4.125
  • 342
  • 2

Više od 100 svjetskih čelnika obećalo je da će do kraja desetljeća zaustaviti i preokrenuti trendove u krčenju šuma i degradaciji tla, što će biti podržano i s 19 milijardi dolara javnih i privatnih sredstava, piše reuters.

Ovo bi trebala biti najveća mjera ikad poduzeta za očuvanje svjetskih šumskih površina. Zemlje koje su se obvezale na Deklaraciju o njihovom korištenju i zemljištu pokrivat će šume ukupne površine veće od 13 milijuna četvornih milja (33,7 milijuna km2), a zajedničku izjavu na konferenciji o klimatskim promjenama Ujedinjenih naroda (COP26) koja se održava u Glasgowu, između ostalih su podržali i Brazil, Indonezija i Demokratska Republika Kongo, na čijim teritorijima se nalaze velika prostranstva tropskih kišnih šuma.

"Imat ćemo priliku okončati dugu povijest čovječanstva kao osvajača prirode i umjesto toga postati njezinim čuvarima", izjavio je britanski čelnik Boris Johnson, nazvavši to sporazumom bez presedana.

Upozorava se na donošenje Zakona

Međutim, kritičari su istaknuli nedostatak odgovornosti.

"Iako Glasgowska deklaracija ima impresivan niz potpisnika iz svih zemalja bogatih šumama, velikih potrošačkih tržišta i financijskih centara, ona ipak riskira biti ponavljanje prethodnih neuspjelih obveza", kaže za euronews Jo Blackman, voditelj šumarske politike i Zagovaranje u Global Witnessu. Dodao je da ako su globalni čelnici ozbiljni u tom pogledu onda moraju donijeti snažno i obvezujuće nacionalno zakonodavstvo koje će kazniti tvrtke i financijske institucije koje potiču krčenje šuma.

Prema neprofitnoj organizaciji World Resources Institute (WRI), šume apsorbiraju otprilike 30 posto emisije ugljičnog dioksida. Ipak, ovaj "prirodni klimatski tampon" brzo nestaje, a prema njihovim podacima, svijet je u 2020. izgubio 258 tisuća četvornih kilometara tih površina, što je područje veće od Ujedinjenog Kraljevstva.

Sporazum od ponedjeljka uvelike proširuje sličnu obvezu koju je ranije preuzelo 40 zemalja u sklopu Njujorške deklaracije o šumama iz 2014. i ide dalje nego ikad prije u određivanju resursa za postizanje tog cilja.

Što je još dogovoreno?

Ulagači, koji ukupno upravljaju imovinom vrijednom oko 8.700 milijardi dolara, također su se obvezali da će do 2025. prestati ulagati u aktivnosti povezane s krčenjem, a to se odnosi i na proizvodnju govedine, palminog ulja i soje.

Pet zemalja, uključujući Britaniju i Sjedinjene Američke Države, te skupina globalnih dobrotvornih organizacija, obvezali su se i osigurati 1,7 milijardi dolara za potporu autohtonom stanovništvu u očuvanju šuma i jačanju njihovih prava na zemljište.

Za smanjenje emisija metana još 24 zemlje - čeka se Indiju, Kinu i Rusiju

Konferencija COP26 u Glasgowu ima za cilj ograničiti globalno zagrijavanje na 1,5°C u odnosu na predindustrijsko razdoblje, pri čemu znanstvenici kažu da će šume i takozvana "rješenja temeljena na prirodi" biti od vitalnog značaja za postizanje tog cilja.

Prema podacima projekta Biomass Carbon Monitor, šume su od 2011. svake godine uklonile oko 760 milijuna tona ugljika, kompenzirajući oko osam posto emisija ugljičnog dioksida iz fosilnih goriva i cementa.

"Naša biosfera za sada nam stvarno pomaže u spašavanju, ali nema jamstva da će se ti procesi nastaviti", zaključio je Oliver Phillips, ekolog s britanskog Sveučilišta u Leedsu.


Tagovi

COP26 Glasgow Šume Krčenje Summit Deklaracija Amazona


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!