Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Emisije metana
  • 14.10.2021. 07:30

Za smanjenje emisija metana još 24 zemlje - čeka se Indiju, Kinu i Rusiju

Indija, Kina i Rusija su jedne od najvećih emitera ovoga plina. Oglasio se tek ruski izaslanik za klimu, Ruslan Edelgeriev koji je rekao da zemlja prati i podržava inicijativu. Za sada samo deklarativno.

Foto: Bigstock/alisa24
  • 289
  • 64
  • 1

Dvadesetak novih zemalja pridružilo se Globalnom dogovoru o smanjenju emisije metana do 2030. godine iza kojeg stoje Sjedinjenje Države i Europska unija. Ova će inicijativa biti pokrenuta na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama (COP26) koje će se održati od 31. listopada do 12. studenog ove godine u Škotskoj.

Novih zemalja potpisnica je 24, a to su: Nigerija, Pakistan, Kanada, Srednjoafrička Republika, Kongo, Kostarika, Obala Bjelokosti, Demokratska Republika Kongo, Mikronezija, Francuska, Njemačka, Gvatemala, Gvineja, Izrael, Japan, Jordan, Kirgistan, Liberija, Malta, Maroko, Filipini, Ruanda, Švedska i Togo. 

Cilj je još privući Indiju i Kinu, ali i Rusiju koje su zapravo jedne od najvećih emitera ovoga plina. No, ruski izaslanik za klimu, Ruslan Edelgeriev kazao je tek da zemlja prati inicijativu te da podržavaju zajedničke napore u rješenju ovoga problema, navodi scientificamerican

Metan je staklenički plin i najveći uzrok klimatskih promjena nakon ugljičnog dioksida (CO2) oko kojeg se godina lome koplja. Znanost upozorava da su potrebne politike za borbu s ovim plinom kako bi se globalno zagrijavanje ograničilo na 1,5°C. Glavni izvori emisija uključuju naftu i plin, ugljen, odlagališta otpada, ali i poljoprivredu.

Emisije se razlikuju od države do države

Američki izaslanik za klimatske promjene John Kerry izrazio je nadu da će se više od 100 zemalja priključiti prije konferencije o klimatskim promjenama te je pozdravio nastojanja onih koje su to učinile.

Osim toga, više od 20 filantropskih organizacija, uključujući one koje vode Michael Bloomberg i Bill Gates, u ponedjeljak su se obvezale da će osigurati više od 223 milijuna dolara za podršku naporima zemalja u smanjenju emisija metana.

Zemlje uključene u ovaj dogovor imaju niz različitih profila ispuštanja ovog štetnog plina u atmosferu. Primjerice, u Pakistanu je glavni izvor poljoprivreda, a u Indoneziji otpad. U SAD i Nigeriji su to sektori nafte i plina.

Nadalje, Pakistan doprinosi manje od jedan posto svjetskih emisija, ali otprilike četvrtinu proizvodnje stakleničkih plinova u zemlji čini upravo metan.

Nije samo poljoprivreda kriva za emisije metana, tu su i fosilna goriva

"Svi imamo različita polazišta i različite lokalne situacije. Ali također imamo mogućnost značajno smanjiti emisije", upozorio je izvršni potpredsjednik Europske komisije, Frans Timmermans.

Sjedinjene Države trebaju u idućim tjednima objaviti propise o metanu za naftu i plin, a Europska unija će kasnije ove godine predstaviti detaljno zakonodavstvo o ovom plinu. Kanada će također donijeti propise za smanjenje njegovih emisija iz naftnog i plinskog sektora za najmanje 75 posto do 2030. u odnosu na razinu iz 2012. godine, izjavio je u ponedjeljak tamošnji ministar za klimu Jonathan Wilkinson.


Tagovi

Emisije metana Globalni dogovor Zagađenje Poljoprivreda Kina Indija Rusija COP26


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Slavonski poljoprivrednici danas su traktorima stigli u središte Đakova, ispred Župne crkve Svih Svetih, gotovo na samom korzu. #prosvjed
Uskoro više!
Foto: Željka Rački-Kristić