Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera Covid-19
  • 30.05.2020. 10:30

Osigurana i obrtna sredstva za poduzetnike u preradi drva i proizvodnje namještaja

Nadam se da će i ova mjera pomoći doprinijeti prevladavanju problema likvidnosti naših gospodarstvenika, kako bi u narednom periodu ostvarivali još bolje izvozne rezultate, kaže ministrica Marija Vučković.

Foto: Blanka Kufner
  • 460
  • 20
  • 0

Suradnjom Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske banke za obnovu i razvitak u okviru Programa osiguranja portfelja kredita za likvidnost izvoznika Covid19, u skladu s propisanim uvjetima i proračunskim mogućnostima, uspostavljen je poseban program Obrtna sredstva Mjera COVID-19 za poduzetnike u djelatnostima prerade drva i proizvodnje namještaja kao mjera povoljnijeg kreditiranja obrtnih sredstava i sufinanciranja troškova premije osiguranja za poduzetnike koji ostvaruju najmanje 20 % poslovnih prihoda od izvoza, objavljeno je na stranici Ministarstva. 

Tako su, navode, osigurali iznos od 25 milijuna kuna za subvenciju kamatne stope po kreditima i sufinanciranje troškova premije osiguranja po policama osiguranja kredita, za planirani iznos plasmana po ovome programu od oko 30 milijuna eura.

Hrvatske šume produžuju plaćanje drvnih proizvoda na 100 dana

 "Gospodarstvenici u području prerade drva i proizvodnje namještaja koji su izvozno orijentirani te kao rijetko domaće gospodarstvo koje ostvaruje suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni, neosporno su zaslužili pažnju i ovu dodatnu podršku Vlade RH. Nadam se da će i ova mjera pomoći Ministarstva poljoprivrede doprinijeti prevladavanju problema likvidnosti ovih naših gospodarstvenika, kako bi u narednom periodu ostvarivali još bolje izvozne rezultate“, izjavila je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Odgode roka plaćanja dospjelih novčanih obveza

Inicirali su i dodatne mjere pomoći za preradu drva i proizvodnju namještaja pa su donesene mjere odgode roka plaćanja dospjelih novčanih obveza prema Hrvatskim šumama d.o.o. za kupljene drvne sortimente čime je obuhvaćeno 627 proizvođača s ukupnim zaduženjem od oko 500 milijuna kuna i odgode roka izvršenja ugovornih obveza vezanih za potpore male vrijednosti 2019. za 53 korisnika s ukupnim iznosom dodijeljenih bespovratnih sredstava od 32,6 milijuna.

Ministarstvo poljoprivrede i HBOR: Obrtna sredstva za ruralni razvoj uz kamatu od 0,5%

Provedbom programa potpora male vrijednosti za poticanje razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja, Ministarstvo je do sada dodijelilo ukupno 143,8 milijuna kuna nacionalnih sredstava za sufinanciranje ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu.

Održana neformalna konferencija za šumarstvo

Ujedno, u sklopu Hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske Unije 27. svibnja 2020. održana je neformalna videokonferencija EU generalnih direktora za šumarstvo, koju je ispred HRPRES vodila Renata Ojurović, pomoćnica ministrice za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju.

Nakon uvodne prezentacije EU Strategije bioraznolikosti za 2030 od strane predstavnika Europske komisije (DG ENV), uslijedila je preliminarna razmjena mišljenja na tek objavljenu Komunikaciju Europske komisije, a potom prezentacija predstavnika DG AGRI s naslova izrade Nove EU Strategije za šume.

Hrvatske šume prepoznale važnost građanske inicijative Dani kolektivne sadnje drveća

Na konferenciji su sudjelovali generalni direktori za šumarstvo država članica Europske unije, predstavnici Europske komisije (DG AGRI i DG ENV) te predstavnici dionika u ulozi promatrača (EUSTAFOR, COPA COGECA, CEPF).


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Pomoć Šume Plaćanja Likvidnost Obrtna sredstva COVID19 Konferencija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?