Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europsko stablo godine
  • 10.02.2021. 10:00

Najstarija Medulinka ovogodišnja hrvatska kandidatkinja za Europsko stablo godine

Riječ je o 115 godina starom stablu košćele ili ladonje (Celtis australis L.), a glasati se može do kraja veljače.

Foto: Fb/Tree of the year/Ozren Valentić
  • 1.703
  • 133
  • 0

Među 14 kandidata ovogodišnjeg natjecanja za izbor Europskog stabla 2021. je i Najstarija Medulinka - Čokoladno stablo naših uspomena, pobjednica nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo 2020. godine.

Riječ je o 115 godina starom stablu košćele ili ladonje (Celtis australis L.), kojega je kandidirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kao nacionalni koordinator natjecanja.

Već više od stoljeća prati običaje, druži se s mještanima i gostima, svjedoči projekcijama filmova, predstavama, plesu uz ljetne koncerte i pjevanju za božićne blagdane kad se posebno ukrašava te uveseljava stanovnike. "Danas uživa u filmu ili predstavi, njiše se na ljetnim koncertima, pjeva za Božić kada se oblači kako bi provodila vrijeme s mještanima i gostima. Iznad svega voli dječju igru ​​i smijeh, i ubuduće će ih počastiti čarobnim čokoladnim bobicama. Tako kaže ona, najstarija stanovnica Medulina, naš gradski trg Tree of Kopriva“, opisali su ju iz Javne ustanove.

Promocija biološke raznolikosti 

Inače, Međunarodno natjecanje Europsko stablo godine (European Tree of the Year) po prvi je put održano 2011. godine kako bi se istaknulo značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini koja zaslužuju našu brigu i njegu. Natjecanje je inspirirano popularnim festivalom Stabla godine koji se već godinama organizira u Češkoj.

Cilj natjecanja je promocija biološke raznolikosti i prirodnih bogatstava diljem Europske unije, no natjecanjem se nastoji promicati pojedinačna stabla i njihove priče kao prirodne spomenike na isti način na koji UNESCO promiče svjetsku baštinu.

Podsjećamo, raniji hrvatski predstavnici na natjecanjima za Europsko stablo godine 2018. i 2019. godine bili su spomenik parkovne arhitekture – Platana na trgu u Trstenom (Platanus orientalis L.) i spomenik prirode – Gupčeva lipa (Tilia plathyphyllos Scop.), dok je 2020. godine bio Zaljubljeni ginko iz Daruvara (Ginkgo biloba L.), pobjednik nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo 2019. godine.

Konkurencija je ove godine žestoka, a među favoritima trenutno se ističu Tisućljetna Carrasca iz Lecine iz Španjolske, talijanska predstavnica Tisućgodišnja platana Curinga i Lipa svetog Jana Nepomucena iz Poljske.

Glasati za Tree of the year možete ovdje.

Glasovanje traje do 28. veljače, a potrebno je označiti dva stabla nakon čega vam se otvara prostor za unos mail adrese. Pobjednik natjecanja objavit će se na svečanosti u Bruxellesu 17. ožujka u sklopu međunarodne konferencije Planting for the Future.

Povijest Medulinke možete pogledati u videu:


Tagovi

Europsko stablo godine Najstarija Medulinka Natjecanje Dubrovačko-neretvanska županija Platana Gupčeva lipa Zaljubljeni ginko Glasanje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]