• Europsko stablo godine
  • 18.03.2020. 13:30
  • Bjelovarsko-bilogorska, Daruvar

Veličanstveni Ginko osvojio 2. mjesto u natjecanju Europsko stablo godine

Među tri najljepše priče o stablima u natjecanju Europsko stablo godine našao se Zaljubljeni Ginko Adam koji je osvojio 2. mjesto s 28.000 glasova.

Foto: Treeoftheyear.org
  • 1.531
  • 1.758
  • 0

Među tri najljepše priče o stablima u natjecanju Europsko stablo godine našao se Zaljubljeni Ginko Adam koji je osvojio 2. mjesto s 28.000 glasova.

Riječ je o najstarijoj vrsti drveća na Zemlji, koja postoji više od 200 milijuna godina. Drvo ginka u Daruvaru najveće je i najstarije u Hrvatskoj te ujedno drugo najstarije u Europi. U njegovoj sjeni raste i ženski primjerak stabla ginka po imenu Eva. Zahvaljujući njihovoj zajedničkoj povijesti, nastala je priča o zaljubljenom ginku.

Ginko star 242 godine hrvatski finalist za Europsko stablo godine!

Prvo mjesto u ovogodišnjem natjecanju Tree of the Year pripalo je češkom stablu, Čuvar poplavljenog sela, dok je treće mjesto zauzela Usamljena topola iz Rusije.  

Natjecanje za Europsko stablo 2020. godine je trajalo od 01. veljače do 29. veljače 2020. godine , gdje je prema objavljenim podacima glasalo 142.587 glasača Europe koji su dodijelili 285.174 glasova finalistima iz 16 zemalja.

Proglašenje pobjednika je trebalo biti na svečanoj ceremoniji u Bruxellesu, ali zbog karantene prouzročene virusom COVID-19 objava pobjednika je provedena uživo na internetskim stranicama koje možete pogledati ovdje


Tagovi

Ginko Adam Daruvar Čuvar poplavljenog sela Usamljena topola Europsko stablo godine Drugo mjesto


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zimska idila #šuma