• Božićno drvce
  • 15.12.2019. 09:00

Kako brinuti o živom božićnom drvcu

Božićno drvce središnje je mjesto naših domova tijekom Božića i donosi radost tijekom cijele sezone. Ali što je sa završetkom blagdana? Ukrasi se skidaju, a drvce najčešće baci. Međutim, neke se vrste stabala mogu zasaditi i na otvorenom.

Foto: Pixabay/AnnieSpratt
  • 781
  • 46
  • 0

Ako želite božićno drvce koje može dalje nastaviti živjeti u vašem dvorištu, najbolje je kupiti biljku u posudi. Plemenita jela spada među najkvalitetnija drvca jer njene iglice tupih vrhova najmanje otpadaju. Uz nju su preporučljive i Kavkaska jela te plava smreka Glauca čije se iglice također dosta dobro drže na granama. Obična smreka kod nas je ipak najzastupljenija zbog pristupačne cijene, ali u tom se slučaju pripremite na jače opadanje iglica i čišćenje kao i kod običnog bora.

Kako se brinuti za živo drvo tijekom blagdana?

Živo stablo treba biti tretirano s više pažnje nego uobičajno sječeno stablo, jer ono treba preživjeti kad se ponovno zasadi. Najbitnije je da drvce dobije dovoljno vode (ali ne previše) i da ne bude u pretoploj prostoriji. Ako ga predugo držite na visokoj temperaturi, veće su šanse za njegovu propast jer će razlika u temperaturi biti prevelika. Najbolje je da sobu s drvetom držite što je moguće hladnijo, a ako je moguće, koristite male LED lampice i minimalno ukrasa.

Sadnja božićnog drvca

Prije nego što jako zahladi i tlo se smrzne, iskopajte rupu dva puta širu od veličine busena.  Prekrijte ju nekom ceradom u slučaju da dođe do mraza.

Drvce nakon božićnih blagdana prvo staviti u garažu ili neku hladniju prostoriju. Obavezno odaberite topliji dan s temperaturom iznad nule. Drvo posadite u rupu pazeći da dobijete ispravnu dubinu. Korijenska kugla i deblo ne smiju se zakopati dublje u zemlju nego što su bili u loncu. Sadnicu pokrijte zemljom, zalijte ju i lagano utabajte nogama.

Što je dobro znati o božićnim drvcima?

Za najbolje rezultate, nanesite organski malč oko baze stabla i pripazite na vlagu tla oko njega. Nakon što ste posadili bor, on zasigurno neće promijeniti izgled najmanje jednu godinu jer je to period u kojem bor stagnira. Jednu do dvije godine na boru neće izrasti nove grane i iglice što je normalno i oko toga se ne treba zabrinjavati. 

Najljepše i najzelenije rješenje je za blagdane kupiti pravi, živi bor. Ne samo da donosi miris u kuću, nego produljuje njegov životni vijek. Bor je vraćen u prirodu, a pri tome se izbjegava odlaganje jelki na smetlišta koja svake godinu budu pretrpana.


Tagovi

Božićno drvce Sadnja Jela Smreka Bor Kako


Autorica

Lucija Bencaric

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sjajna knjiga našeg pisca Ede Popovića i njegove supruge, arhitektice Ljiljane Đorđević o tome kako... Pročitaj cijelu bilješku »