Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Božićna drvca
  • 24.12.2014. 07:00

Što je dobro znati o božićnim drvcima?

Mnogi misle da proizvođači jelki imaju posla s drvcima samo u mjesecu prosincu. No to ni približno nije točno, jer posla u rasadniku ima stalno. Ubrzo nakon sječe počet će uobičajena obnova rasadnika, što uključuje sadnju novih drvaca, košnju, obrezivanje drvaca, a rasadnik se mora i navodnjavati.

  • 4.963
  • 114
  • 0

Koprivnička obitelj Jerkić uzgojem i prodajom božičnih drvaca bavi se od 1997. godine. Imaju rasadnik s oko 5.000 običnih i srebrnih smreka, pančićevih omorika i jela.

"Potražnja je smanjena u odnosu na vremena prije gospodarske krize, a konkurencija veća no ikada zbog mogućnosti uvoza drvaca. Stoga smo i cijene morali prilagoditi novčanoj situaciji građana, odnosno nešto su niže no prije.

Cijene su zbog uvozne konkurencije niže!

Cijene rezanih drvaca kreću od 40,00 do 180,00 kn, dok su cijene onih u teglama između 50,00 i 280,00 kn. Mnogi misle da mi proizvođači, imamo posla s drvcima samo svakoga prosinca, a ostatak godine odmaramo. No to ni približno nije točno, jer posla u rasadniku ima stalno. Eto, ubrzo nakon sječe počet ćemo s uobičajenom obnovom rasadnika, što uključuje sadnju novih drvaca, košnju, obrezivanje drvaca, a rasadnik moramo i navodnjavati.

Koprivnička obitelj Jerkić uzgojem i prodajom

božićnih drvaca bavi se od 1997. godine

Drvca nam srećom ne obolijevaju, no imamo štete od divljači. Svima nama koji se bavimo proizvodnjom, nelojalnu konkurenciju stvaraju oni koji nelegalno sijeku drvca i prodaju za nižu cijenu od realne. No, postoje institucije koje, nadamo se, paze da ilegalnih sjekača bude što manje", priča nam Nada Jerkić.

Prije sječe, uzgajivači drvaca moraju predati potrebnu dokumentaciju Hrvatskim šumama. Predaje se uvjerenje o upisniku, a od njih dobivaju dozvole za sječu. Inače, Hrvatske šume su, kao državna tvrtka, glavni proizvođači božićnih drvaca kao i ostalih vrsta drveća, za potrebe građanstva u našoj zemlji.

"Uvozna drvca uglavnom dolaze iz zemalja Europske unije. Neki kupci gledaju deklaraciju i paze da kupuju naša hrvatska, nekima pak nije važno odakle su drvca došla u Hrvatsku. Nažalost, nikoga ne možemo natjerati da kupi domaća, već se moramo naučiti kako opstati unatoč uvozu", svjesna je gospođa Jerkić.

Kako sačuvati božićna drvca?

Iako većina nas kaže da za Božić kiti bor, vrsta koju najčešće upotrebljavamo u tu svrhu, zapravo je smreka. Drvca u tegli mogu se ponovno iskoristiti i zato su ekološki prihvatljivija, no još uvijek je puno veća potražnja za rezanima.

"Ako je božićno drvce posađeno u tegli, treba ga samo redovito zalijevati. Božićnom drvcu koje je odrezano, svježinu može produžiti stalak u koji se može staviti posuda s vodom ili se drvce postavi u posudu sa zemljom", savjetuje Nada Jerkić, koprivnička proizvođačica božićnih drvaca.

Obitelj Jerkić ima rasadnik s oko 5.000 običnih i

srebrnih smreka, pančićevih omorika i jela

Dipl. ing. šumarstva i viši stručni savjetnik za šume šumoposjednika Ivica Kovačević, također je pripremio savjete kako bi nam svima božićna drvca što duže ostala svježa i kako bi se, što je moguće duže, izbjeglo ispadanje iglica.

"Božićna drvca nemojte držati blizu izvora topline kao što su peći i radijatori. Ne samo da bi se zadržala njihova svježina, već i da se spriječi mogućnost zapaljenja. Ako ste kupili božićno drvce u tegli, ne zaboravite ga zalijevati, a ispod rezanih, ako je ikako moguće, stavite posudu s vodom. Nemojte kupovati drvca za koja niste sigurni kada su posječena i koliko već dugo tako stoje, jer će se brzo osuti.

Takva najčešće prodaju oni koji nemaju vlastitu proizvodnju, već se samo bave trgovinom. Prepoznat ćete ih po tome što ne znaju mnogo o samoj proizvodnji. Zato se ne ustručavajte pitati ih nešto o tome. Drvca iz tegli nakon blagdana posadite u dvorište kao ukras. Samo imajte na umu da će tijekom godina izrasti u visoko stablo. Zbog toga ga nemojte posaditi blizu kuće ili električnih vodova. Ako je tlo smrznuto i ne možete ga posaditi, stavite ga u neki hladan prostor i čekajte da se tlo odmrzne.

Korištenje jelki za kompost

Većina drvaca u tegli se nakon sadnje ne primi, jer nisu bila zalijevana dok su bila u kući ili zbog toga što je prilikom kopanja odstranjena prevelika količina onih sitnih korjenčića koji ustvari dovode biljci hranu. Obavezno ga zalijevajte cijelo proljeće i ljeto. Ne preporuča se kupnja drvaca u tegli većih od 1,5 metra, jer takva se jako teško primaju vani. Drvce koje je jednom izvađeno iz tegle i posađeno vani, sljedeće se godine ne bi smjelo ponovno saditi u teglu, pa opet van, jer će se teško primiti zbog tih šokova.

Kako sačuvati vaša drvca?

Postoje i prodavači kod kojih možete unajmiti drvce i nakon blagdana im ga vratiti. Prilikom kupnje, savjetujemo da drvce dobro pregledate, posebno s donje strane, jer tamo nekad znaju biti potpaljena, a to se ne vidi na prvi pogled. Ako imate mogućnost otiđite direktno na parcelu proizvođača i tamo si odaberite drvce. Tako ste potpuno sigurni da je svježe. Ako je božićno drvce u tegli svijetlih nijansi ili žućkasto, znači da je fiziološki oslabljeno i takvo će se jako teško primiti prilikom presađivanja.

Zato pazite da drvca u tegli budu tamnih nijansi. Dobro je imati na umu i činjenicu da su neke osobe alergične na golosjemjenjače, odnosno pojedine vrste božičnih drvaca", zaključuje dipl. ing. šumarstva Ivica Kovačević. Nakon blagdana, drvca odložite na za to predviđena mjesta u vašem selu ili gradu, odakle će ih mjerodavne službe pokupiti i odvesti na kompostiranje. Ukoliko kod kuće imate svoj komposter i sami ih možete izrezati na manje komade i kasnije iskoristiti kao kompost.


Fotoprilog


Tagovi

Obitelj Jerkić Božićna drvca Smreka Jela Omorika Potražnja Nada Jerkić Šteta Divljač Dozvola za sječu Hrvatske šume Uvozna drvca Božić Ivica Kovačević Trgovina drvcima Kupnja drvca Kompostiranje


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]