Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o šumama
  • 02.12.2020. 09:00

Izmjene Zakona o šumama u drugom saborskom čitanju

Vlada predlaže i oslobađanje od plaćanja naknade za općekorisne funkcije šuma poduzetnika s godišnjim prihodom ili primitkom manjim od 7,5 milijuna kuna.

Foto: Julijana El Omari
  • 1.276
  • 127
  • 0

Vlada je sa sjednice u ponedjeljak u drugo saborsko čitanje poslala izmjene Zakona o šumama, kojima naknadu za korištenje općekorisnih funkcija šuma snižava za oko deset posto, a povećava granicu za utvrđivanje obveze nastanka plaćanja te naknade, što će za poduzetnike značiti rasterećenje od oko 33 milijuna kuna.

Predloženim se izmjenama stopa po kojoj se obračunava naknada za općekorisne funkcije šuma smanjuje s 0,0265 posto godišnjeg prihoda ili primitka na 0,024 posto.

Vlada predlaže i oslobađanje od plaćanja naknade za općekorisne funkcije šuma poduzetnika s godišnjim prihodom ili primitkom manjim od 7,5 milijuna kuna, dok su do sada toga bili bili oslobođeni poduzetnici s prihodom do tri milijuna kuna godišnje.

Izmjena Zakona o šumama rasteretit će gospodarstvo za oko 33 milijuna kuna?

Time bi se i broj obveznika plaćanja te naknade smanjio za oko 50 posto - od sadašnjih nešto više od 20.000 obveznika, obvezu plaćanja naknade po novome bi imalo njih oko 10.500, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ukupno rasterećenje za gospodarstvo bit će oko 33 milijuna kuna (smanjenjem stope oko 19 milijuna kuna, a povećanjem granice ukupnog prihoda 14 milijuna kuna).


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Zakon o šumama Sabor Rasterećenje Općekorisne funkcije šuma