Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Rosewood 4.0
 • 28.05.2019. 16:30
 • Vukovarsko-srijemska, Vinkovci

Europska komisija odobrila projekt Rosewood 4.0

Koncept Rosewood 4.0 je poboljšanje postojeće Rosewood mreže EU regija (i njezinih aktivnosti), omogućujući dionicima lanca vrijednosti šumarstva i drvne industrije povezivanje i razmjenu najboljih praksi na terenu.

Foto: Pixabay/jplenio
 • 826
 • 65
 • 0

Europska je komisija odobrila projekt Rosewood 4.0! EU mreža regija za održivu mobilizaciju drva spremna za digitalizaciju. Ukupan proračun projekta iznosi 2.047.901,00 EUR, a financiran je iz Programa Obzor 2020. Vrijeme trajanja projekta je 24 mjeseca.

"Koncept Rosewood 4.0 je poboljšanje postojeće Rosewood mreže EU regija (i njezinih aktivnosti), omogućujući dionicima lanca vrijednosti šumarstva i drvne industrije povezivanje i razmjenu najboljih praksi na terenu. Konačni cilj je učinkovito prenošenje znanja unutar regije i među regija pomoću modernih alata kao što su digitalne platforme, rješenja za digitalne treninge itd. Time se jača održivost iskorištavanja šuma i poboljšava europske regije, ali i cjelokupnu europsku konkurentnost i razvoj ruralnog područja. 

Pokrenuta je europska mreža za održivo korištenje drvne sirovine Rosewood

Glavni ciljani dionici su: vlasnici šuma, poduzetnici u šumarstvu, savjetnici, šumarski službenici, šumarska industrija, drvoprerađivačka industrija, znanstveno-istraživačke institucije, akademska zajednica, šumarske organizacije i udruge, bioindustrija, donositelji odluka; oni predstavljaju cijeli lanac vrijednosti šumarstva i drvne industrije. Projektni prijedlog stavlja poseban naglasak na digitalizaciju (šumarska industrija 4.0) i digitalne alate (društvene medije, platforme, e-učenje) za obuku i podučavanje, omogućujući opertivcima da podijele znanje sa širim učinkom", pojašnjava Filip Županić iz Centra kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj

 Nadalje, usredotočenost na IKT rješava dva glavna izazova u mobilizaciji drva: 

 1. bolji pristup resursima kroz defragmentaciju vlasnika šuma i 
 2. povećanje volumena na tržištu i veću transparentnost.

Ciljevi projekta su:

 • Unaprijediti i održati multifunkconalne regionalne centre za mobilizaciju drva u 5 glavnih europskih regija (sjeverne, jugo-istočne, jugo-zapadne, srednje-istočne i srednje-zapadne Europe)
 • Intenzivirati prijenos informacija i znanja o najboljim praksama, inovacijama i rezultatima istraživanja vezanim uz održivu mobilizaciju drva i konkurentnost
 • Identificirati i razviti suradnju i inovacije između dionika mreže te iskoristiti povezanosti između europskih regija (snage i slabosti regija) za učinkovit prijenos najboljih praksi
 • Podržati osmišljavanje novih poslovnih mogućnosti za održivu mobilizaciju drva putem izgradnje kapaciteta, programa obuke i resursa znanja dostupnih u Europskim regionalnim centrima za mobilizaciju drva. 

Koordinator projekta je STEINBEIS 2i d.o.o. (Njemačka), a ostali su partneri Innovawood (Belgija), Europski šumarski institut (Finska), Holzcluster Steiermark (Austrija), Nacionalni centar za šume (Francuska), Sveučilište primijenjenih znanosti u Bernu (Švicarska), Centar za obrazovanje u šumarstvu (Njemačka), Slovenski šumarski institut (Slovenija), Klaster bioenergije i okoliša zapadne Makedonije (Grčka), Zaklada za promociju šumarstva i drvne industrije u regiji De Castilla Y Leon (Španjolska), Talijanska udruga za energiju iz agro-šumskih izvora (Italija), Viši agronomski institut, Sveučilište u Lisabonu (Portugal), Forza - Agencija za održivi razvoj Karpatske regije (Ukrajina),  Drvno tehnološki institut (Poljska), Udruženje Ko-Fa (Romania), Nacionalni centar za šumarstvo (Slovačka), Laplandsko sveučilište primijenjenih znanosti d.o.o. i Centar za prirodne resurse (Finska), Paper Province (Švedska/Norveška) i Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj (Hrvatska), zaključuje se u priopćenju Centra kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj. 


Tagovi

Rosewood 4.0 Šume Drva EU mreža Projekt Obzor 2020


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).